Dünya
  • 6.6.2020 16:02

Libya'dan kaçan Hafter Mısır'a sığındı!.. Türkleri Sisi durduracak

Libya Ordusu karşısında ağır bir yenilgi yaşayan Hafter, Mısır'a kaçtı. Burada Sisi'ye sığınan Hafter, kendisiyle yeni bir Libya anayasası konusunda anlaştıklarını duyurdu.
Libya'da bir etkinliği ve taraftarı kalmayan Hafter'in ne anayasası hazırladığı anlaşılamadı.

TSK'YI MISIR BİTİRECEK

Mısır'ın TSK'yı bitirme sözü verdiğini belirten Hafter (gülmek serbest) Hafter,Mısırın kendisine verdiği destekten memnun olduklarını söyledi. Hafter,  Mısırın TSK'nın Libya'daki varlığını bitirme konusunda önemli rol oynayacağını ifade etti (Nasıl yapacak ise)
Sisi de "Libya'da yeni anayasa girişimini başlattık.  Hafter ve Agile Salih ile görüştük.  Bu akşam saat 18:00de ateş kes başlatıyoruz Libya'da yeni ve adil bir temsilciler konseyi kurulacak Yabancı ve yerel milislerin faaliyetleri bitirilecek Siyasi çözüme odaklanacağız.

Sisi ve Hafter'in bu açıklamalarına Meşru Libya hükümetinden anında sert tepki geldi.
Libya başbakan yardımcısı Halit Meşri: "Libya'da devam etmekte olan müzakereler dışında herhangi bir müzakereye katılmamız söz konusu değildir." deyip yasadışı tekilfi suratlarına çarptı.
Libya Ordusu sözcüsü Albay Muhammed kanonu: Hafter gibi bir darbecinin Mısır'da neler saçmaladığını dinlemek için zamanımız yok Sirte kentine doğru ilerliyoruz açıklaması yaptı.
Meşru hükümetin bu açıklamalarının ardından Mısır Cumhurbaşkanı Abdel Fattah El-Sisi,  Haziran'dan itibaren seçilmiş bir başkanlık konseyi ve ateşkesi de içeren Libya'da devam eden çatışmayı çözmek için siyasi bir girişim başlattığını, ancak uluslararası kabul gören Al-Wefaq hükümetinin bu girişimi reddettiğini açıkladı.

Mısır girişiminin duyurusu, Sisi'nin emekli Libya General Khalifa Hifter ile Kahire'de düzenlediği bir konferansta ve Libya'nın doğusundaki Tobruk Konseyi Başkanı Aqila Saleh ve Sisi'nin Libya'daki çatışmayı sona erdirmek için siyasi bir girişimde bulunmayı kabul ettiğini söyledi.Sisi, Reuters haber ajansına göre, Cenevre'deki müzakerelere devam etme çağrısının yenilenmesini de içeren bir anlaşmayı da ekleyerek girişimin "ülkede siyasi süreci düzenleyen anayasal bir bildirinin.

Al-Wefaq hükümeti ilk müdahalesinde bu girişimi reddettiğini ve Yüksek Devlet Konseyi başkanı Khaled al-Mashri şunları söyledi: "Haftar'ın Libya siyasi anlaşmasına dayanmayan herhangi bir inisiyatifi reddettik." Sonraki görüşmeler. "

El-Mashri, El-Cezire'ye yaptığı açıklamalarda, Haftar'ın Libyalılar için önemli olan ve askeri açıdan mağlup olduğu yönündeki hükümeti Mısır'ın müdahalesini reddettiğini söyleyerek, "Haftar'ın yenilgisinden sonra müzakere masasına geri dönmek istediğini ve bunu yapmayı reddediyoruz" dedi.


 


 

Güncellenme Tarihi : 6.6.2020 16:24

İLGİLİ HABERLER