Gündem
  • 4.7.2020 11:34

Libya'nın Petrol merkezi Cufra'da halk Hafter'e karşı ayaklandı

Libya'nın Petrol merkezi Cufra kentinde Hafter karşıtı protesto..

Libya'nın orta kesimlerindeki Cufra vilayeti merkezi Hun kenti sakinleri, darbeci asker Halife Hafter'in saflarındaki Sudan'dan getirilen paralı Cancavid milisleri tarafından Libyalı bir gencin öldürülmesi üzerine protesto düzenledi.

libya

Libya'nın Cufra kentinde yaşayan halk, Hafter'e bağlı paralı milislere karşı protesto düzenledi. AA'nın Febrayer televizyonuna dayandırdığı habere göre, protestocular Hafter'e bağlı Cancavid ve Rus Wagner milislerinin kentte bulunmasını kınadı.

Hunlu protestocular, gösteriler sırasında Sudan'dan getirilen Cancavid milislerinin bulunduğu birçok yeri ateşe verdi. Trablus ve çevresinin Hafter'e bağlı askerlerin elinden kurtarılmasıyla bölgeden kaçan paralı milisler kendilerine Cufra'yı merkez edinmişlerdi.

Perşembe günü Ziyad el-Arabi adlı Libya vatandaşı evinin önünde arabasına el koymak isteyen bir grup Cancavid milislerine engel olmak isterken açılan ateş sonucu hayatını kaybetmişti.

Rus paralı askerlerinin konuşlandığı Cufra veya bilinen adıyla Jufra askeri üssü bu şehirde bulunuyor..

Yağ portlarının kontrolü 

Al-Jufra hava üssü Libya'nın petrol limanlarını kontrol etmenin anahtarıdır. Trablus yönetimine bağlı Bingazi Savunma Tugayları Al-Jufra'da konuşlanmıştı. Mart 2017'de Sidra ve Ras Lanuf petrol limanlarının kontrolünü ele geçirdi.

Ancak, hava üstünlüğünü koruyan Haftar milisleri kısa süre sonra bu önemli limanları Libya hükümet güçlerinden geri aldı. Daha sonra Al-Jufra hava üssünü de işgal ettiler.

Al-Jufra, Tamanhent ve Brak al-Shati hava üslerine tedarik yollarının kontrol edilmesi açısından da önemlidir.

Askeri uzmanlar, El-Cufra'nın kontrolünü sağlamak için Sirte'nin Haftar milislerinden uzaklaştırılması gerektiği konusunda hemfikir.

Kazançlı petrol limanları, Al-Sidra ve Ras Lanuf enerji terminalleri, günlük yaklaşık 600.000 varil petrol üretim kapasitesine sahiptir.

Libya hükümeti, Haftar'ın milislerinin Sirte, el-Jufra ve Fezzan'dan çekilmesi gereken 17 Aralık 2015'te imzalanan Skhirat anlaşmasına dayanmak istiyor.

Al-Jufra hava üssünü kurtarmak, Libya hükümetinin tüm ülkeyi kontrol etmesine izin verecek.

* Nour Abdullah bu rapora Ankara'dan katkıda bulundu

HUN

Hun, Sirte'nin 240 km güneyinde, Misrata'ya 370 km ve Sabha'nın 272 km kuzeyinde yer almaktadır .

Hun, Libya'da bir vaha kentidir. Aynı zamanda Libya'nın Al Cufra belediyesinin merkezidir. Kent Akdeniz kıyısı ile Sebha kentinin ortalarında bulunmaktadır. Modern Hun kentinin tarihi 150 yıl öncesine kadar gider. Adı Miskan olan tarihi kent Hun'a 4 km uzaklıktadır ve tarihi 500 yıl öncesine dayanır. Tarihi kentte halihazırda arkeolojik çalışmalar devam etmektedir.

Hun kentinin yakınlarında Waddan ve Sokna gibi daha küçük kasabalar ve köyler de bulunmaktadır. Waddan kasabasında eski bir kale ve birkaç cami yer almaktadır.

Bölgede genellikle her yıl Eylül ayında "Uluslararası Güz Turizm Festivali" adında bir festival düzenlenmektedir.

Güncellenme Tarihi : 4.7.2020 11:50

İLGİLİ HABERLER