Dünya
  • 21.10.2005 00:59

LONDRA TRAFİĞİNDE 'DİPLOMATİK' KRİZ!..

Londra'da trafik sıkışıklığına önlem olarak kentin merkezine giriş çıkışları paralı yapan sistem belki yollarda bir rahatlık sağladı ama bu sefer de diplomatik bir çıkmaza neden oldu.

Amerikalı diplomatlar, uluslararası hukuku gerekçe göstererek günde 8 sterlin ödemeyi reddediyor.

Amerikan elçiliği, ''İngiltere'de vergi ödemekten muaf tutulduklarının uluslararası anlaşmalarda yazılı olduğunu'' açıkladı.

Londra Belediye Meclisi'nin ulaşımdan sorumlu sözcüsü Murad Kureyşi, ''ama biz sizden vergi değil, aldığınız hizmet karşılığında bir ücret talep ediyoruz'' diyerek itiraz ediyor.

Londra Belediyesi'ne göre geçen temmuz ayından beri Amerikalı diplomatların ödemeyi reddettiği paranın tutarı 157 bin sterline ulaştı.

Türk diplomatlar ödüyor

Amerikalı diplomatlara öfkesini dile getiren Londra Belediye Meclisi'nin Yeşiller Partisi üyesi Jenny Jones, ''diplomatik hakların hayret verici bir istismarı'' diyor.

Jenny Jones, merkeze giriş parasının faydalarından bütün Londralıların yararlandığını çünkü bu sayede başkentin trafiğinin daha iyi aktığını, havasının daha temiz olduğunu ve toplu taşımaya kaynak ayrıldığını söyledi:

''Amerikalı diplomatlar hem arabalarında gezip Londra'nın havasını kirletsin, hem de trafik geçiş ücretini ödemeyi reddetsin; böyle birşeyi kabul edemeyiz!''

Ancak Amerikan elçiliğinden David Johnson kendilerinin haklı olduğunda ısrarlı.

Johnson, Viyana Sözleşmesi uyarınca hiçbir devletin başka bir ülkenin diplomatlarından vergi talep edemeyeceğini söyledi:

''Biz Amerikalılar kendi ülkemizde İngiliz diplomatlardan böyle bir talepte bulunmuyoruz; İngilizlerin de bizden istememesi gerekir; çünkü buna hakları yok.''

Londra'nın merkezinde yolları paralı yapmak fikri Belediye Başkanı Ken Livingstone'ın öncülüğünde 2003 yılında hayata geçirildi.

ABD'ye Almanya desteği

İlk başta günde 5 sterlin olarak belirlenen ücret geçen temmuz 8 sterline çıkarıldığından beri Amerikalı diplomatların ödeme yapmayı reddettiği bildiriliyor.

Londra Belediyesi'nden Murad Kureyşi, uygulanan sistemin İngiltere yasalarınca bir vergi sayılmadığını belirtiyor.

İngiliz yetkili, ABD'de birçok yerde paralı yollar bulunduğunu ve İngiliz diplomatların gereken ücreti ödediğini söyledi.

Fakat Londra Belediyesine para ödemeyi reddeden diplomatlar sadece Amerikalılar ile sınırlı değil.

Amerikan elçiliği en çok sayıda diplomatı bulundurduğu için bu kavgada başı çekiyor.

Londra'da bulunan Alman diplomatlar ile bir dizi Afrika ülkesinin elçilik çalışanları bu konuda Amerikalı meslektaşlarına destek veriyor.

BBC Türkçe bölümünün sorularını yanıtlayan Türkiye elçiliği ise kendilerinin trafik geçiş parasını ödediklerini söyledi.


/BBC

Güncellenme Tarihi : 25.3.2016 10:51

İLGİLİ HABERLER