Gündem
  • 12.10.2008 13:31

LONDRA'NIN TÜRK ASILLI BELEDİYE BAŞKANI BORIS'TEN TÜRKİYE'YE

GÜRCAN SARISOY
LONDRA - Bayram etkinlileri çerçevesinde, Londra'da yaşayan Müslüman topluma hitaben bir de konuşma yapan Johnson, İHA aracılığıyla Türkiye'ye sıcak mesajlar gönderdi.
Osmanlı gazetecisi Ali Kemal'in torunu olan Johnson, terör örgütünün saldırısı sırasında şehit olan 17 asker için Türkiye'ye taziye mesajlarını gönderirken, "Hayatını kaybedenler için tüm Londralılar gibi büyük üzüntü duyuyorum fakat Türk insanın üstün zekası sayesinde bunların üstesinden geleceğine hiç şüphem yok. Türkiye fantastik bir ülke ve Türkiye'yi fantastik de bir gelecek bekliyor. Ben Türkiye'nin Avrupa Birliği'ne canı gönülden katılmasını istiyorum" şeklinde konuştu.
Şişli Belediye Başkanı Mustafa Sarıgül'ün kendisini İstanbul'a davet ettiğini ve Sarıgül ile ortak birtakım çalışmalar yapmayı planladıklarını söyleyen Johnson, Londra'da yaşayan Türk ve Müslümanların, İngilizler ile eşit şartlarda, başta polis teşkilatı olmak üzere tüm kurumlarda, yer alması için çaba sarf ettiğini belirtirken, "Eğer ortak değerlerimizi daha iyi anlarsak aramızdaki yanlış anlamaları ortadan kaldırabiliriz. Ben Londra Metropol Polis teşkilatında daha fazla Müslüman polis olmasını
istiyorum, o zaman polis teşkilatı tam anlamıyla hizmet edeceği toplumu daha iyi temsil edebilir" dedi.
Johnson şu anda dünyada ve özellikle İngiltere'de yaşanan ekonomik krizin ve ülkenin üzerine düşen karanlık bulutların olimpiyatları etkilemesine izin vermemek gerektiğini belirtirken, "Ne olursa olsun mükemmel bir olimpiyat olacak. Tüm Londralılar Pekin'de olduğu gibi bir araya gelip mükemmel bir organizasyon ortaya çıkaracaktır" şeklinde konuştu.
Ramazan Bayramı etkinlikleri çerçevesinde yaptığı konuşmada, 1908 yılında 100 yıl önce büyük dedesinin Güney Londra'ya gelip yerleştiğini ve Kuran-ı Kerim'i kalpten okuduğunu ve ezbere bildiğini söyleyen Johnson, "Eğer dedem benim Londra'da belediye başkanı olduğumu görseydi gurur duyardı" diye konuştu.
Ayrıca Trafalgar Meydanı'na adını veren 'Trafalgar' kelimesinin Arapça kökenden, İspanya Müslümanlarından geldiğini belirten Johnson, kelimenin Arapça "Taraf al-Ghar"dan türediğini ve anlamının da Mağara Burnu olduğunu açıkladı.
Yaklaşık bin civarında Londralının etkinliklere katıldığını söyleyen organizasyon yetkilileri, bundan sonra her Ramazan Bayramında düzenli olarak Trafalgar Meydanı'nda kutlama yapacaklarını ifade ettiler. Dini içerikli yayınlar, yiyecek ve giyim stantlarının yer aldığı etkinliklerde, Londra'da yaşayan Müslüman müzik grupları çeşitli konserler vererek izleyenlere keyifli dakikalar yaşattılar. Canlı olarak Kuran-ı Kerim'in okunmasını turistler merakla izlerken, kiliselerin ve sanat galerinin ortasında yer
alan Trafalgar Meydanı'ndaki İslami görsel şölen de dikkat çekti.

Güncellenme Tarihi : 15.5.2016 05:29

İLGİLİ HABERLER