Dünya
  • 30.11.2011 20:45

LORİCANİ: İRANLI'LAR İNGİLTERE'DEN ÇOK ÇEKTİ!..

(A.A) - İran Meclis Başkanı Ali Laricani, İngiltere ile diplomatik ilişkilerin seviyesini düşürmekte haklı olduklarını, buna bizzat İngiltere'nin neden olduğunu söyledi.
Laricani, Mecliste düzenlediği basın toplantısında, gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını yanıtladı.
İngiltere'nin, İran halkının görüşüne saygı duymadığını savunan Laricani, devrimden sonraki süreçte de bu ülkenin, İran'a karşı politikalarında bir değişime gitmediğini dile getirdi.
Ali Laricani, ''İngiltere ile diplomatik ilişkilerin seviyesinin düşürülmesi bu ülkenin İran'a karşı hasmane tutumuna bir cevaptır'' ifadesini kullandı.
Laricani, İngiltere'nin İran'a karşı davranışlarını düzeltmesi halinde bu ülkeyle diplomatik ilişkilerin yeninden normale döneceğini söyledi.
Batılı ülkelerle nükleer konulardaki müzakerelere de değinen Laricani, İran'ın hiçbir zaman müzakere masasını terk etmediğini belirtti.
Nükleer konuda batının İran'a karşı çifte standart bir politika izlediğini öne süren Laricani, ''İran'ın nükleer enerji programının askeri amaçlı olduğu yalandan başka bir şey değil, bunu batılılar da biliyor'' dedi.
Laricani, Uluslararası Atom Enerjisi Kurumunun (UAEK) halihazırda izlediği tutumu doğru bulmadıklarını, bu kurumun güven vermesi gerektiğini vurguladı.

-Suriye'deki gelişmeler-

Laricani, Suriye'deki gelişmelere ilişkin de bu ülkedeki reformların hayata geçirilmesinin önemli olduğunu söyledi.
Bölgedeki ülkelerin kısa sürede yeni şekil almasının beklenemeyeceğini belirten Laricani, Suriye'ye demokrasi öneren bazı ülkelerin kendilerinde de demokrasi olmadığını bildirdi.
ABD'nin Suriye konusunda asıl amacının demokrasi olmadığını, bu konuda dürüst davranmadığını dile getiren Laricani, Bahreyn ve Yemen'deki gelişmelerin görmezlikten gelindiğini, bu ülkelere karşı çifte standart bir tutum izlendiğini savundu.
Suriye'ye yabancı ülkelerden silah sokulduğunu, bunun kimsenin yararına olmadığını belirten Laricani, ''Silahla demokrasi getirilmez'' ifadesini kullandı.
Türkiye'nin Suriye ile ilişkilerine de değinen Laricani, ''Türkiye hükümetine tavsiyemiz, bu konunun doğru bir şekilde değerlendirilmesidir. Diğerlerinin yaptığı bir planda yer alınmamalı, araç olunmamalı, bu önemlidir'' dedi.

Güncellenme Tarihi : 23.3.2016 11:49

İLGİLİ HABERLER