Dünya
  • 8.8.2020 00:05

Lübnan Cumhurbaşkanı dış saldırı deyip uydu görüntülerini istedi

Lübnan Cumhurbaşkanı Mişel Avn, "Beyrut Limanı'ndaki patlamanın nedenleri henüz netleşmedi. Füze, bomba veya diğer bir eylemle dış bir etken de buna yol açmış olabilir." ifadelerini kullandı.

Lübnan cumhurbaşkanı Cuma günü yaptığı açıklamada, Beyrut tarihindeki en büyük patlamanın nedeninin bomba mı yoksa başka bir harici müdahaleden mi kaynaklandığını inceleyeceğini, zira bölge sakinlerinin paramparça evleri ve canları yeniden inşa etmeye çalıştığını söyledi.

Lübnan Cumhurbaşkanı Mişel Avn, Beyrut Limanı'nda meydana gelen patlamaya neden olan etkenlerin henüz netleşmediğini ve bir dış etkenin patlamaya yol açtığı ihtimalinin varlığını koruduğunu belirtti.

Cumhurbaşkanı Avn, başkent Beyrut'taki Baabda Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nda düzenlediği basın toplantısında, "Beyrut Limanı'ndaki patlamanın nedenleri henüz netleşmedi. Füze, bomba veya diğer bir eylemle dış bir etken de buna yol açmış olabilir." diye konuştu.

Beyrut'u ziyaret eden Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'dan Beyrut Limanı'ndaki patlamanın uydu görüntülerini istediğini aktaran Avn, görüntülerin Fransa'da bulunmaması halinde diğer bazı ülkelerden talep edebileceklerini bildirdi.

Daha önce patlayıcı maddenin limanda yıllarca güvenli olmayan bir şekilde depolandığını söyleyen Aoun, patlamanın ihmal veya kaza nedeniyle olup olmadığını da soruşturmanın ağır basacağını söyledi. Şimdiye kadar yirmi kişinin gözaltına alındığını da sözlerine ekledi.

"Soruşturmayı uluslararasılaştırmaya yönelik talepler 'gerçeği saptırma girişimi"

Avn, Beyrut'ta meydana gelen patlamayla ilgili yürütülen soruşturmanın küçük ve büyük tüm sorumluları kapsayacağını aktararak, yargı sürecinin de hızlı işlemesi gerektiğini, geciken adaletin adalet olmadığını dile getirdi.

Cumhurbaşkanı Avn, Beyrut Limanı'ndaki patlamaya ilişkin soruşturmayı uluslararasılaştırmaya yönelik talepleri ise "gerçeği saptırma girişimi" olarak nitelendirdi.

 Lübnan Sağlık Bakanı Hamad Hasan, söz konusu patlamada hayatını kaybedenlerin sayısının 154'e yükseldiğini, yaralı sayısının da yaklaşık 5 bin olduğunu açıklamıştı. Beyrut Valisi Mervan Abbud da Beyrut Limanı'nda meydana gelen patlamanın yol açtığı zararın 10 ila 15 milyar doları aşabileceğini belirtmişti.

ABD, bir saldırıyı dışlamadığını söylerken, Lübnan ile birçok savaşa giren İsrail, herhangi bir rolü reddetti. Türkiye Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan sebebinin belirsiz olduğunu söylemekle birlikte, patlamayı eski Başbakan Refik el Hariri'nin hayatını kaybettiği 2005 yılında meydana gelen bombalama ile karşılaştırdı.

Lübnan'ın güçlü Şii grubu Hizbullah'ın lideri Seyyid Hassan Nasrallah, İran destekli grubun limanda silah bulundurduğuna dair hem yurt içinde hem de yurt dışında "önyargılı" yorumlar olduğunu söylediğini yalanladı.

Herhangi bir siyasi örtü olmaksızın sorumlu olan herhangi biri için adil bir soruşturma ve katı hesap verebilirlik çağrısında bulundu.

"Bir uçak düşse veya kasıtlı bir hareket olsa bile, bu nitratın yıllardır bu şekilde limanda olduğu ortaya çıkarsa, davanın bir kısmının kesinlikle ihmal ve yolsuzluk olduğu anlamına gelir" dedi.

Gümrük müdürü ve selefi Cuma günü daha sonra tutuklandı.

Güncellenme Tarihi : 8.8.2020 00:26

İLGİLİ HABERLER