Dünya
  • 30.3.2018 00:03

Macar Bakan sığınmacıları Çingenelere benzetti!

Macaristan Devlet Bakanı Janos Lazar, girişlerine  izin verirlerse sığınmacıların geldikleri yeri işgal edeceklerini savunarak,  "'Onları entegre edilebiliriz', 'Onlarla arkadaşlık yaparız' ya da 'Onlar da  bizim gibi olurlar' şeklindeki söylemler masaldan ibaret, hiç kimse inanmasın.  Açıkça konuşalım, 600 yıldır Çingenelerle birlikte yaşıyoruz ama bugüne kadar  onları entegre edemedik.'' dedi.

Macaristan'da haber kanalı Hir TV'nin haberine göre, seçim kampanyası  kapsamında düzenlenen bir etkinlikte konuşan Bakan Lazar, Macaristan'da yaşayan  Çingeneler ve sığınmacılar arasında paralellik kurdu.

Sığınmacıların entegrasyonun imkansız olduğunu, 600 yıl geçse bile  yine de entegrasyon konusunda en küçük bir ilerlemenin kaydedilemeyeceğini iddia  eden Lazar, şöyle devam etti:

"Eğer onların (sığınmacıların) girişine bir defa izin verirsek o zaman  geldikleri yeri işgal edecekler. 'Onları entegre edilebiliriz', 'Onlarla  arkadaşlık yaparız' ya da 'Onlar da bizim gibi olurlar' şeklindeki söylemler  masaldan ibaret, hiç kimse inanmasın. Açıkça konuşalım, 600 yıldır Çingenelerle  birlikte yaşıyoruz ama bugüne kadar onları entegre edemedik.''

Lazar, 6 Mart'ta sosyal medya hesabından paylaştığı bir videoda,  Avusturya'nın başkenti Viyana’nın göçmen ve yabancılar tarafından kötü bir yere  dönüştürüldüğünü savunmuş, Avusturya Başbakanı Sebastian Kurz da buna tepki  göstermişti.

Nüfusunun sadece yüzde 0,2'sini Müslümanların oluşturduğu  Macaristan'da 8 Nisan'da düzenlenecek parlamento seçimlerinin ana konusunu  sığınmacılar ve İslam oluşturuyor.

Yaklaşık 10 milyonluk nüfusa sahip Macaristan'da, yaklaşık 20 bin  civarında Müslüman bulunmasına rağmen siyasilerin yaptığı açıklamalar dolayısıyla  ülkenin "Müslümanların saldırısı altındaymış" gibi bir hava estiriliyor.

Macar hükümetinin sığınmacılar hakkındaki iddiaları

Macaristan'da Başbakan Viktor Orban başta olmak üzere birçok hükümet  yetkilisi, Avrupa'nın sığınmacılar tarafından istila edildiğini, kiliselerin  kapatılarak yerlerine camilerin açıldığını, sığınmacıların yaşadığı bölgelerde  kendi kanunlarını yürürlüğe koyduğunu iddia ediyor.

Sığınmacıların "Avrupa'yı işgal ettiği", "Hristiyanlık değerlerini  tehdit ettiği" gibi argümanlar kullanan Orban, sığınmacıları kabul etmek  istemediklerini yaptığı çeşitli açıklamalarla dile getirmişti.

Güncellenme Tarihi : 30.3.2018 01:29

İLGİLİ HABERLER