Gündem
  • 10.6.2021 22:15

Macron dünyaya duyurdu: Operasyonu durdurduk

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, 7 yıldır Afrika'da devam eden Barkhane Operasyonu'nu sona erdirdiklerini duyurdu.

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Sahel bölgesinde 2014'ten bu yana devam eden "Barkhane Operasyonu"nu sona erdireceklerini bildirdi.

Barkhane Operasyonu
1 Ağustos 2014'te başlayan ve Afrika'nın Sahel bölgesindeki isyancı gruplara karşı Fransız ordusu tarafından yönetilen operasyondur.

Çad'ın başkenti N'Djamena'dan yönetilen operasyonu yaklaşık 5 bin Fransız askeri yürütüyor.

Operasyon, tümü Sahel'i kapsayan eski Fransız kolonileri olan beş ülke (Burkina Faso , Çad , Mali , Moritanya ve Nijer) ile işbirliği içinde yürütülüyor ve operasyona katılan ülkeler "G5 Sahel" olarak adlandırılıyor.

Fransa, 2013'deMali'de Müslümanların başa geçmesinden sonra ülkeye "Serval Operasyonu" adı altında müdahale ederek darbe hükümeti değiştirdi. Fransa bu operasyonun misyonunu genişletilerek tüm Sahel Bölgesi'ne müdahale ederek sömürgelerini tekrardan kontrol altına almayı hedefleyerek Barkhane Operasonunu başlattı.

Operasyonun amacı, ülkelerin hükümetlerinin kendi topraklarının kontrolünü sürdürmelerine yardımcı olmak ve bölgenin Fransa ve Avrupa'ya saldırmayı planlayan terörist gruplar için güvenli bir sığınak haline gelmesini önlemek olarak belirlendi fakat operasyon bölge halkını daha da radikalleştirdi.

Güncellenme Tarihi : 10.6.2021 22:16

İLGİLİ HABERLER