Dünya
  • 29.10.2020 17:14

Macron'dan acı itiraf!.. 400 bin Fransız ölecek

Son zamanlarda İslam dinine ve Türkiye'ye saldırmaktan ülkesinde olup bitenleri görmez olan Macron acı bir gerçekle karşı karşıya kaldı..
Elınan bütün önlemlere ve getirilen sokağa çıkma yasağına rağmen Koronavirüs vakaları rekor üstüne rekor kırdı. Bu durum üçerine yine sokağa çıkma yasağına yapışon Macron ülkesine hitaben yaptığı konuşmada önlem almazlarsa bu kış 400 bin Fransızın hayatını kaybedeğini bildirdi.

Bu ayın başlarında, Paris ve diğer büyük Fransız şehirleri, virüsün yayılmasını engellemek için akşam 9'dan akşam 6'ya kadar sokağa çıkma yasağına girdi. Macron, bir gecede uygulanan sokağa çıkma yasağının, Fransa'daki ölü sayısını yaklaşık 35.000'e çıkartan ikinci dalgayı yavaşlatmadığını itiraf etti.

İki hafta önce Paris ve diğer büyük şehirler için uygulanan sokağa çıkma yasağının,  ikinci bir vaka dalgasını yavaşlatmada başarısız olduğunu kabul etti.

Macron, "Avrupa'nın başka yerlerinde olduğu gibi, muhtemelen birincisinden daha zor ve ölümcül olacak ikinci bir dalgayla boğulmuş durumdayız."Hiçbir şey yapmazsak ... birkaç ay içinde en az 400.000 ek ölümümüz olur," dedi.

Şimdiden 3.000'den fazla yoğun bakım hastası hastaneleri zorluyor ve "ne yaparsak yapalım, Kasım ayı ortasına kadar yaklaşık 9.000 kişi yoğun bakımda olacak" diye uyardı.

Fransa son 24 saat içinde 244 yeni virüs ölümü ve 36.000'den fazla yeni pozitif test bildirdi.

Macron, vakalar kontrolden çıkarken Fransa'yı tekrar tecrit durumuna gönderdi

Kafeler, restoranlar kapalı

Cuma günü yürürlüğe giren yeni tedbirler; insanların temel malzemeleri satın almak, tıbbi yardım istemek veya günlük bir saatlik egzersiz tahsisini kullanmak dışında evlerinde kalmaları gerektiği anlamına gelecek.

Kafeler, restoranlar ve dükkanlar kapanacak,  süpermarketler ve eczaneler gibi temel ürünleri satanlar açık olacak.

Macron, işverenleri işi evden yapmanın imkansız olduğunu düşünürse, insanların işe gitmelerine yine de izin verileceğini söyledi.

Fransa cumhurbaşkanı, "Geçen baharda olduğu gibi, evinizden yalnızca iş için, bir doktor ziyareti için, bir akrabanıza yardım etmek, önemli alışverişler yapmak veya kısa bir süre hava almak için çıkabilirsiniz."

Evlerinin dışındaki herhangi birinin, dışarıda varlığını gerekçelendiren yazılı bir açıklama taşıması gerekecektir. 

'Ekonomi durmamalı'

Yeni önlemler, Covid-19 virüsünün neden olduğu hastaneye yatma ve ölümlerin zirveye ulaştığı baharda Fransa'nın uyguladığı sekiz haftalık kilitlenmeyi yansıtıyor.

Ancak geçen baharda uygulanan iki aylık tecritten farklı olarak, lise düzeyine kadar olan öğrenciler okula gitmeye devam edecek.

Eylül ayından bu yana birçok virüs kümesinin kaynağı olan üniversitelerde yalnızca çevrimiçi sınıflar olacak.

Fabrikaların ve çiftliklerin de faaliyete geçmesine izin verilecek ve bazı kamu hizmetleri, ülkenin tamamen kapatılmasından kaynaklanacak ekonomik zararı sınırlamak için faaliyet gösterecek.

Profesyonel sporcuların da antrenmana ve yarışmaya devam etmesine izin verilecektir.Macron, "Ekonomi durmamalı, çökmemeli," dedi, ancak bunu yönetebilecek şirketler için evden çalışmak norm olacak.

Birçoğunun şu anda tehlikede görünen önemli tatil sezonu öncesinde açık kalmayı umduğunu kabul ederek işletmeler için ek mali yardım sözü verdi.

HABERVİTRİNİ ÖZEL

Güncellenme Tarihi : 30.10.2020 13:09

İLGİLİ HABERLER