Bilim
  • 30.9.2011 16:16

MAĞARADAKİ TARİHİ RESİMLER ÇOCUK İŞİ ÇIKTI

Cambridge Üniversitesi'nden bir ekip tarafından yürütülen araştırma sonucunda ulaşılan bulgular, yaklaşık 13 bin yıl önce çizilmiş olduğu tahmin edilen resimlerin bazılarının, 3 ile 7 yaşları arasında çocukların eseri olduğunu ortaya koydu. Fransa'nın batısındaki Dordogne bölgesinde yer alan ve içindeki tarih öncesi mamut figürleri dolayısıyla "Yüz Mamutlar İni" olarak anılan mağaranın duvarlarındaki çizimler üzerinde uzun yıllardır farklı çalışmalar yapılmakta.
Son bulgulara ulaşan ekipte yer alan arkeolog Jess Cooney, kullandıkları yeni yöntemle hayvan figürlerinin yaratıcılarının yaşlarını ve cinsiyetlerini tespit edebildiklerini belirtti. En başarılı çizimler beş yaşında bir kıza aitCooney ayrıca, aynı kişi tarafından çizilmiş figürlerin gruplanarak ayrıştırılmalarının da mümkün olduğunu söyledi. Buna göre, Yüz Mamut İni'ndeki çizimlerin en başarılılarının beş yaşındaki bir kız çocuğu tarafından yapılmış olduğu ortaya çıktı.
Araştırma sonucunda hayvan figürlerin tümünün dört çocuk tarafından çizildiği anlaşıldı. Araştırma ekibinden arkeolog Jess Cooney, çocuklar tarafından yapıldığı tespit edilen çizimlerin, mağaradaki diğer figürlerden farklı olarak, boya kullanılmadan yapıldığını belirtti. Cooney ayrıca, bu figürlerin yapılma amacının kesin olarak bilinmesinin bir hayli zor olsa da, çizimlerin çocukların eğlence amacıyla yaptıkları resimler ya da dini törenlerin bir parçası olabileceğini belirtti.
Benzer mağara figürleri İspanya, Yeni Gine ve Avustralya gibi dünyanın farklı noktalarında bulunmuş durumda. Tarihi öncesi uygarlıklar hakkında kaynakHer yıl binlerce ziyaretçinin gezdiği 8 kilometre uzunluğundaki Rouffignac - Yüz Mamutlar İni, duvarlarında barındırdığı mamut, gergedan ve at çizimleri sebebiyle, tarih öncesi dönem uygarlıkları hakkında önemli bir veri olarak kabul ediliyor. İlk olarak 16. Yüzyılda ortaya çıkarılan çizimlerin bazılarının tarih öncesi dönemden kalma oldukları 1965'te keşfedildi.

Güncellenme Tarihi : 23.3.2016 13:37

İLGİLİ HABERLER