Yaşam
  • 26.8.2005 00:11

AT ETİ, KAZAKİSTAN'DA EN ÇOK TÜKETİLEN ET...

GALMAN KOÇYİĞİT
ALMATI (İHA) - At eti, Kazakistan'da koyun, sığır, tavuk ve balık eti ile karşılaştırıldığında en çok tüketilen et. At eti sadece Kazakistan'da değil, Ortaasya'da diğer Türk halkları arasında da yaygın olarak tüketiliyor.


Kazakistan'da yaygın olarak tüketilen at eti, yüksek yaylalarda beslenen atların kesimiyle elde ediliyor. Bir at 100 ila 150 bin Kazak tengesine satılıyor. Kazaklar düğünlerde, kutlamalarda at satın alarak kesiyorlar ve ana yemek olarak misafirlere at eti ikram ediliyor. Günlük tüketim ve misafirler için ise pazarlarda satılan at eti tercih ediliyor.


Pazarlarda satılan at etinin kilosu etin cinsine göre değişiyor. Kaburga etinin atın bağırsağına baharat ve sarımsak karıştırılarak doldurulmasıyla elde edilen, en çok beğenilen ''kazı'', kilosu 600-800 Kazak tengesine satılıyor. Atın boyun etine ''jal'', buduna ''jaya'' deniyor. Atın kalın bağırsağı ''karta'' en pahalı kısmı ve bin-bin 500 tenge arasına satılıyor. Koyun eti 300-400 tengeye satılırken, at etinin diğer etlerden daha pahalı olması, at etine olan ilgiyi gösteriyor.


Kazaklar göçebe günlerden kalan adetlere göre, yaz boyu yaylalarda semirmiş atı, aralık ayında kesiyor ve kışlık et ihtiyaçlarını karşılıyor. Bu geleneğe halk arasında ''soğum'' deniyor. Her Kazak ailesi, imkanı varsa aralık ayında ''soğum'' kesmeye çalışıyor.


At eti, Kazakistan'da sadece Kazaklar'ca değil, diğer halklar tarafından da yeniyor. Kazaklar, Rusların da at eti yemeye başlamasıyla at etinin pahalandığından şikayet ediyor. Yaşlı Kazaklar, atın asil bir hayvan olduğunu, pis su içmediğini, her otu yemediğini, bu nedenle etinin yumuşak, hazmının kolay, kolesterol oranının çok düşük olduğunu söylüyor.

Güncellenme Tarihi : 25.3.2016 11:16

İLGİLİ HABERLER