Yaşam
  • 12.5.2006 03:38

BEDRİ BAYKAM'IN EŞİNDEN 'SPERMLİ PEÇETE' YORUMU!..

Baykam'a eşinden tam destek: Şuursuzca yorum yapmak bize özgüdür! Kitabı okumayanlar, sergiyi görmeyenler güzel güzel konuşmuşlar. Ağızlarına sağlık!.

Ressam Bedri Baykam, geçen hafta toplam bin 200 sayfalık, iki ciltlik otobiyografsini bir sergiyle tanıttı ve gündeme oturdu. Gündeme oturdu diyoruz çünkü; sergide 'spermini sildiği ve 35 yıldır sakladığı' peçetesini de sanatseverlerle paylaştı. O günden beri herkes, Baykam'ın peçete mevzusunu konuşuyor.

Biz de Baykam'ın gazeteci eşi Sibel Baykam'a sorduk; ne düşünüyordu bu 'peçete' hakkında? Baykam'ın otobiyografisinde yer verdiği cinsellikle ilgili, kadınlarla ilgili cümleler hakkında?

48 YILLIK HAYAT VAR

* Bedri Baykam yazdığı iki ciltlik otobiyografisi için "İlk 30 yılımı kısa yazdım, o yüzden bin 200 sayfada kaldı, elimde on bin sayfalık malzeme vardı" diyor. Megalomanca gelmedi mi size?

Evet ama 11 senelik emek, 48 senelik de hayat var işin içinde... Bana megalomanlık gibi gelmiyor. Otursak 8 saat sohbet etsek sadece bir günü anlatabilirsin, eğer gerçekten anlatacak bir şeyin varsa... Artı, bir sanatçı, bir işadamı neden megaloman olmasın! Bu kötü bir şey değil. Her zaman insanları bastırmaya çalışıyoruz; sessiz sakin, renksiz, herkes köşesinde otursun istiyoruz. Kimsenin 'yaptığım şeye inanıyorum' demesine imkan vermiyoruz. Kimsede cesaret yok.

* Sizce bu cesaret mi?

Hayır, cesaret olarak görmüyorum. Oturdu yazdı ve yayınladı. Her sanatçının öldükten sonra biyografileri çıkarılır. O da (Bedri Baykam) diyor ki, 'Sağlıklıyım, henüz her şeyi hatırlıyorum, ilk 30 seneme dair her gün günlük tuttuğum için her şeyim elimde, o yüzden bunu yazdım...'

* Baykam'ın spermli peçetesini saklaması, hayatının yüzde 40'ının cinsellikten oluştuğunu söylemesi sizce acayip değil mi?

Beni hiç rahatsız etmiyor, edecek bir şey yok.

* Sıradışı bile değil mi?

Şöyle söyleyeyim; niye kimse sanata dair bir şey sormuyor? 80'li yılların en önemli sanat hareketleri yazılı o kitapta. Türkiye'de ve dünyadaki en önemli politik olaylar yazılı ama sadece seks soruluyor. Aykırı olan Bedri değil, aykırı olan bunu soranlar! Diyelim ki bugün beyaz tişörtün, jean'in ve çok güzel ayakkabılarınla buradasın ama ben bir tek göğüslerinden bahsediyorum. Rahatsız olmaz mısın? Sen 'Bir bütün olarak ben bir insanım, sadece göğüslerim yok ki' diye bağırıyorsun ama birileri sadece senin göğüslerinden bahsetmek istiyor.

* İyi de Türkiye'de insanların neye merak duyduğunu da biliyoruz. İki ciltlik bir otobiyografi yazmış, bununla ilgili bir sergi açmışken 'Buraya spermli peçetemi de koyayım ama bunun üzerine gidilmesin' demek saçma değil mi?

Orada kaç tane obje var biliyor musunuz? Spermli peçete bunlardan sadece biri. Ben gazetede okudum, 'spermli peçeteyi sanat diye sergilemek' diye bir laf kullanılmış. Buna bir sanatçı karar verir. Ama şunu söylemeye çalışıyorum; Bedri'nin kitabında geçen tüm objeleri içine alan bir sergi bu. O peçete hangi dönemde kullanılmış bilmiyorum.

PEÇETE BENDEN ÖNCE

* Sizin döneminizden kalma değil yani!

O dönemde ben doğmamıştım bile... 13-14 yaşını anlatan bir erkek çocuğunun peçetesi o. Burada bir hata var; 80'li yıllarda Bedri'nin anlattığı New York için 'şurası çok hatalı' diyen birini bekliyorum. Bu peçeteyi geçip, 'A ne güzel dünyanın en önemli sanatçılarıyla aynı dönem sergi açıyormuş' desinler... Hiç yok!

* Nerede saklıyordu peçeteyi?

O yıllarda günlüğüne yapıştırmış, günlüğün içinde duruyor.

* 'Dünyaya erkekler böyle yaşardı, diye bir belge bırakıyorum' diyor Bedri Baykam. 'Hayatım sana mı kaldı belge bırakmak' dediniz mi hiç?

Kitabın editörü benim, ikimizin ortak olduğu şirketin yayınevi. Artı, o kitabın her satırından, imla hatalarından bile ben sorumluyum. Ama içeriğine hiç karışmadım. Onun tek farkı zamanında yaşamış olduğu bu tip şeyleri rahatlıkla yazması.

* Otobiyografisi için yattığı kadınların sayısını çıkarmakta hayli zorlanıyormuş Bedri Bey, eşi olarak rahatsız olmadınız mı?

Ben bakir bir adamla evlenmedim. Bedri evlendiğimizde 40 yaşındaydı, 3 kıtada ressamlık yaparak yaşamış bir adamdı. Benim yanıma geldiğinde 'Yemin ederim kimseye elimi sürmedim' deseydi onu o gün bırakırdım zaten!

* 'Ömrü boyunca kadınlardan etkilenen ve etkilenmeye devam eden bir adamım' diyor. Hiç huysuzluk yaratmıyor mu sizde bu durum Allahaşkına?

Hayır, çünkü etkilenmek başka... Çantasını toparlayıp o kadınların evinde yaşamıyor. Neden şuradan geçen güzel bir kadından etkilenmesin? Şunu söylemek istiyorum; kimsenin aklının almayacağı kadar efendi, düzgün bir aile babasından bahsediyoruz. Hatta şöyle söyleyeyim, bazen 'Kendine gel, renklen biraz' diye sarsmaya çalıştığım... O kadar çok çalışıyor çünkü. Sakin, sessiz bir hayatımız var ve insanların buna inanmadığını biliyorum.

SONSUZ DÜZENLİYİZ

* Birilerini inandırmak zorunda değilsiniz ki!

Tabii ki. Genel olarak insanların kafasında şöyle bir imaj var: Ressam ya; 1900'lerin Paris ekolü akıllara geliyor galiba... Hani herkes evde elinde bir şarapla geziyor, çocuk ağlıyor, 'git orada makarna var, ısıt ye' deniyor. Bizim sonsuz düzenli bir aile hayatımız var halbuki...

--

Bedri Baykam, spermini sildiği peçeteyi 35 yıl sakladığı için kendisine 'SPERMAN' diyen Behzat Uygur'a yanıt vermekte gecikmedi: Tanrı'nın en büyük mükafatı olan sperm suyunun önemini bilmek lazım....

Ünlü ressam Bedri Baykam'ın 35 yıl önce spermini sildiği peçeteyi sakladığını açıklamasıyla başlayan polemik tüm hızıyla sürüyor. Behzat Uygur, 'Sperman' yakıştırması yaptığı Baykam'ı sert bir dille eleştirmiş ve "O 'Sperman' olarak tarihe geçecektir. Biz de o zaman sahneye sı....m. Bu da sanat olsun" demişti. Bedri Baykam, Behzat Uygur'un sivri yorumuna aynı sertlikte yanıt vermekte gecikmedi. Baykam, bu kelime oyununu çok esprili bulduğunu ve Uygur'u tebrik ettiğini söyledi. "Çevik bir mizahçı gibi davranmış" diyen Baykam, ardından eleştirilerini sıraladı:

MUHTEŞEM HAYAT SUYU

"Umarım kendisi de 'sperman'liğini halen devam ettirebiliyordur. Kendi deyimi ile 'sperman'lik, insanoğluna doğanın verdiği en muhteşem hayat suyudur. Yaşadığımızın en büyük göstergesi olan bu önemli suyun, mükafat olduğunun umarım farkındadır. Doğanın, Tanrı'nın bütün evrene, bize vermiş olduğu en büyük yaratıcı mükafat olan bu sperm suyunun önemini bilmek lazım. Ben de yaratıcı bir sanatçı olarak, doğanın bana verdiği ilk yaratıcılık akarsuyunu belgelemek istedim. 14 yaşında o bilinçte olduğum için, o yaştaki Bedri'yi de ayrıca tebrik ediyorum."

ALİŞAN ANLAYAMAZ

Bedri Baykam'ın, bu olayın gerçekliğine inanmadığını söyleyen ve 'DNA testi istiyorum' diyen şarkıcı Alişan'a da cevabı ilginç oldu: "Alişan ya da bu peçetenin gerçekliğine inanmayan herkesle 100 milyon dolarına bahse girmeye hazırım. Gerekli DNA testleriyle bu durum ortaya çıkar. Alişan gerçi bunu anlayamaz. Bu sadece bir kağıt parçası değil." Bedri Baykam, kendisini popülist olmakla suçlayanlar için de asıl onların bu polemik üzerinden prim yapmaya çalıştığını söyledi. Baykam, öncülüğünü ettiği Yurtsever Hareket'in internet sitesi 'www.yurtseverhareket.org'un resmi sahibi Dr. Mehmet Cenk Deliküçük'ü ise siteyi 'hack'lediği için mahkemeye veriyor.

/ŞİRİN SEVER, DEĞER ÖZERGÜN - SABAH

Güncellenme Tarihi : 25.3.2016 06:03

İLGİLİ HABERLER