Yaşam
  • 8.4.2007 00:14

BEŞİNCİ UZAY TURİSTİ 'BİLGİSAYAR İNEĞİ' YÖRÜNGEDE!..

Rus Soyuz füzesi Kazakistan'ın Baykonur uzay üssünden, ''bilgisayar ineği'' lakaplı 5. uzay turisti Amerikalı Charles Simonyi ve iki Rus kozmonotla fırlatıldı.
      Simonyi ile Rus kozmonotlar Oleg Kotov ve Fyodor Yurçikin'in içinde bulunduğu TMA-10 kapsülünü taşıyan Rus füzesi öngörüldüğü gibi yerel saatle 23.31'de (TSİ 20.31) uzaya doğru havalandı.
      Baykonur uzay merkezinin yetkilileri, kalkışın ardından 10 dakika sonra TMA-10 uzay aracının başarılı bir şekilde yörüngeye oturduğunu belirttiler.
      Dünyanın bir numaralı yazılım şirketi Microsoft'ta servetini yapan 58 yaşındaki Charles Simonyi uzaya çıkan 5. turist olmak ve Pazartesi'den 20 Nisan'a kadar Uluslararası Uzay İstasyonu'nda(UUİ)konaklamak için 25 milyon dolar ödeme yaptı.
     
     SİMONYİ ANILARINI DA UZAYA GÖTÜRDÜ

      Tüm dünyanın kullandığı Word ve Excel programlarının yaratıcısı yolculuğuna, genç bir bilgisayar mühendisi olduğu Macaristan'da komünist dönemden kalma anılarını da götürdü.
      1964'te Macaristan'da programladığı Sovyet bilgisayarı Ural'ın bir bandını uzaya götüren Simonyi, ''Bu kağıt bilgisayar bantlarını kasamda saklıyordum ve bunlardan birini her şeyin nereden başladığını bana anımsatması için götüreceğim'' demişti.
      17 yaşında genç bir Macar olarak ülkesini terk eden ve Microsoft'un Word ve Excel programlarını yarattıktan sonra kendi şirketi Intentional Software Corporation'ı kuran Simonyi, bir iyi niyet gösterisi olarak, 16 yaşında bir lise öğrencisi ve Macaristan ulusal istatistik bürosunun gönüllü çalışanı iken yazdığı programları UUİ'ye götürüyor.
      1960'lı yıllarda bu kağıt bantlar, veri iletme ve depolama amacıyla kullanılıyordu.
      Simonyi, UUİ'de biyolojik bulaşmanın örneklerini almaya yönelik bir dizi bilimsel deney de yapacak. Yörüngede bir ilacın üzerinde denenmesini kabul eden Amerikalı girişimci Simonyi, uçuş günlüğünü ''www.charlesinspace.com'' adresinden yayınlayacak.
      UUİ'de 20 nisan'a dek kalacak Simonyi, 14. seferin mürettebatı Amerikalı komutan Michael Lopez-Alegria ve Rus kozmonot Mihail Tiyurin ile Dünya'ya dönecek.
      Yurçikin ve Kotov UUİ'de 6 ay geçirecek.
Güncellenme Tarihi : 24.3.2016 20:25

İLGİLİ HABERLER