Yaşam
  • 2.5.2004 01:21

EVİNDE GÜVERCİN BESLEYEN YARGITAY ÜYESİ VAR

Evlerinin çatısında güvercin besleyenler arasında Yargıtay üyeleri, savcılar, akademisyenler ve emniyet müdürlerinin de olduğu ortaya çıktı.

Kahvehanelere ve kuş pazarlarına gitmekten çekinen üst düzey güvercinseverler, bir öğretim üyesi tarafından internette oluşturulan Güvercinciler Birliği sitesinde buluştu. Siteyi Onsekiz Mart Üniversitesi Zootekni Bölüm başkanlığını yürüten Doç. Dr. Türker Savaş kurdu.

Doç. Dr. Savaş, kuşçuluk hobisinin toplumda eğitim seviyesi düşük insanların uğraşı gibi algılanmasından dolayı eğitimli kuşseverlerin ortaya çıkamadığını söyledi. Kuşçuların prestijinin yükseltilmesini sağlamak için sanal ortamda bir plaftorm oluşturduğunu belirten Savaş önümüzdeki aylarda Yargıtay üyesi ve emniyet müdürü gibi eğitimli güvercinseverleri bir araya getirecek seminerler düzenlemeyi hedefliyor.

Güvercinciler Birliği sitesi Finlandiya, Almanya ve Hollanda’da yaşayan güvercinseverlerle Türkiye’deki kuşçular arasında bağlantı kuruyor. Sitede kuş beslemekle ilgili bilgiler veriliyor, kuş ırkları tanıtılıyor. Kuşseverler ilan bırakabiliyor. Eksikliğini çektikleri malzemeleri ve damızlıkları birbirlerinden tamamlıyor. 7 yaşındayken dayısı tarafından hediye edilen 3 güvercini besleyen Savaş, evcil hayvanlara olan merakından dolayı ziraat fakültesinde okumuş. Evinin çatısında 50 güvercin besleyen Savaş, güvercin yetiştiriciliği üzerine akademik çalışmalar hazırlıyor. Bazı günler mesai bitiminde üzerinde takım elbiseleriyle güvercinlerinin yanına giden Savaş, güvercin beslemenin futbol fanatikliği gibi bir tutku olduğunu anlatıyor. Savaş, Türkiye’de kuşçuluğun kahvehanelerde ve kuş pazarlarıyla sınırlı kaldığını bu nedenle çok sayıda eğitimli kuşseverin kendisini sakladığını dile getiriyor. Türkiye’de kuşçuluğun profesyonel bir şekilde yapılması için İskender Damgacı ve Uğur Kurt Gülsu ile birlikte internet sitesi oluşturan Savaş, sözlerine şöyle devam ediyor: “Siteye Güvercin Birliği (http://www.guvercinbirligi.com) ismini verdik. Güvercinlerle ilgili tüm bilgi birikimimizi sitede ayrıntılarıyla anlattık. Sitenin kuruluşundan kısa bir süre sonra telefonlarım sürekli çalmaya başladı. Yurtdışından arayanların yanında Yargıtay üyesi, savcı, emniyet müdürü, mühendis, güvercinseverler de aradı. Hatta Yargıtay üyesi güvercinseverin bir makalesi sitemizde yayımlandı. Kurduğumuz site bize eğitim düzeyi yüksek insanların kendilerini deşifre etmek istemediklerini gösterdi.”

Türkiye’de de güvercin yetiştiriciliği oldukça yaygın. Kimi evinin çatı arasında ve saçaklarında yetiştiricilik yaparken kimi de lüks kümeslerde besliyor güvercinlerini. F.Bahçe Başkanı Aziz Yıldırım’dan Rauf Denktaş’a, Hakan Ural’dan Burhan Çaçan’a kadar ünlü isimler güvercin meraklıları arasında yer alıyor.

Güncellenme Tarihi : 16.3.2016 22:07

İLGİLİ HABERLER