Yaşam
  • 11.6.2007 01:13

KENE ISIRAN KIZI 'ALERJİ' DEYİP GÖNDERDİLER, 2 GÜN SONRA ÖLDÜ!..

YOZGAT - Yozgat'ın Çekerek ilçesinde kenenin ısırdığı 2 kişi hayatını kaybederken, 1 kişinin de komada olduğu bildirildi.


Çekerek ilçesine bağlı Kayalar köyünden Bahar Kaplan (16) ile Karakaya köyünden Şaziye Bölükbaşı (54), tarlada çalıştıkları sırada kene tarafından ısırılarak yakalandıkları Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) hastalığı sebebiyle hayatlarını kaybetti. Bahar Kaplan ile aynı köyde yaşayan Mahmut Koçak (25) isimli şahıs da kene ısırması sonucu sevk edildiği Ankara Numune Hastanesi'nde hayatta kalma mücadelesi veriyor.


KKKA hastalığından tedavi gördüğü Ankara Numune Hastanesi'nde hayatını kaybeten Şaziye Bölükbaşı'ın eşi Hasan Bölükbaşı, eşinin kene ısırması sonucu hayatını kaybettiğini belirterek, "Eşim tarlada fiğ toplarken kene yapışmış ve kendisi kopararak çıkarmış. Aradan 1-2 gün geçince eşim rahatsızlandı. Önce Çekerek Devlet Hastanesi'ne ardından da Yozgat Devlet Hastanesi'ne götürdük. Yozgat'ta KKKA hastalığı teşhisiyle eşimi Ankara'ya sevk ettiler ve orada hayatını kaybetti" dedi.


Şaziye Bölükbaşı'ın damadı Muhittin Ünlü, kayınvalidesinin hastaneye kene ısırmasından 1-2 gün sonra gittiğini, bu nedenle geç kalınmış olabileceğini söyledi.


Öte yandan Kayalar köyünde yine tarlada çalıştığı esnada kenenin ısırdığı Bahar Kaplan (16) da hayatını kaybetti. Nişanlı olan ve 1 ay sonra evlenmeye hazırlanan Bahar Kaplan, komşularıyla Aydıncık ilçesinde fiğ yolmaya gittiği sırada keneler tarafından ısırıldı. Birkaç gün sonra rahatsızlanması üzerine ailesi tarafından Yozgat Devlet Hastanesi'ne kaldırılan ve KKKA hastalığı teşhisiyle Ankara Numune Hastanesi'ne sevk edilen Kaplan, Ankara'da 2 gün tedavi gördükten sonra kurtarılamayarak hayatını kaybetti.


Bahar Kaplan'ın babası Dursun Kaplan, Antalya'da inşaat işçisi olarak çalıştığını ve kızının hastalığını duyar duymaz köye döndüğünü belirterek, "Kızım vücudundan keneyi kendisi koparmış, daha sonra da rahatsızlanmış. Hastaneye götürdüklerinde doktorlar alerji olduğunu söylemiş ve eve göndermişler. Daha sonra tekrar rahatsızlanınca biz önce Çekerek, daha sonra da Yozgat Devlet Hastanesi'ne götürdük. Yozgat da Ankara'ya sevk etti. Kızım hastanede 2 gece kaldıktan sonra hayatını kaybetti" dedi.


Bahar'ın amcası Kürşat Kaplan, cenazeler defin edilirken yanlarında hiçbir sağlık görevlisinin bulunmadığını öne sürerek, "Bize sadece 2.5 metre derinliğinde mezar kazın ve kireçleyin dediler. Ancak kireç atarken, köylülerden 'kireci çok atın, az atın' diye her kafadan bir ses geliyor. Bir sağlık görevlisi gelmiş olsaydı nasıl gömüleceğini gösterir ve hiçbir kimseden itiraz gelmezdi. Ayrıca köylere kene ilacı dağıtıldı. İlacın nasıl kullanılacağı kimseye anlatılmadı. İlaçlar açık vaziyette süt dağıtır gibi köylülere dağıtıldı" şeklinde konuştu.

 
İlçe Tarım Müdürlüğü tarafından dağıtılan ilacı yanlış kullanan ve bir hayvanı telef olan Kubilay Öcal, dağıtılan ilaçların kullanımının anlatılmadığını ileri sürerek, "Bizler de ilacı nasıl kullanacağımızı bilmediğimiz için rast gele kullandık. Ben zehirlendim, bir gün hastanede yattım. Bir hayvanım telef oldu" dedi.


Aynı köyden kene ısırması sonucu rahatsızlanan ve Ankara Numune Hastanesi'nde tedavi gören Mahmut Koçak'ın annesi Şemsi Koçak, oğlunun bir anda rahatsızlandığını belirterek, oğlunun başından ve karnından 2 tane kene kopardığını ve bu nedenle hastalandığını, şu an hastanede tedavi altında olduğunu söyledi.


Köyde yaşayan vatandaşlar, tarlaya çalışmaya gitmeye korktuklarını belirterek, "Gittiğimizde de sürekli kendimizi kontrol ediyoruz. Pantolan paçalarını çoraplarımızın içine koyuyoruz. 2-3 kişiysek sürekli birbirimizi kontrol ediyoruz" dedi.


Kenenin ısırdığı Hatice Özel isimli bir kadın ise 2 gündür hastaneye giderek kan tahlili yaptırdığını söyledi.

Güncellenme Tarihi : 24.3.2016 18:18

İLGİLİ HABERLER