Yaşam
  • 1.6.2006 00:07

MAYINA TÜRK ÇÖZÜMÜ : EŞEK SÜTLÜ, YUMURTA AKLI TOPRAK

Diyarbakır'ın Bismil İlçesi'nde, terör örgütü PKK tarafından yollara döşenen mayınların önüne geçmek amacıyla Türkiye'de ilk defa 'eartzyme' denilen yeni bir asfaltlama yöntemi uygulanıyor.


Doğu ve Güney Doğu Anadolu bölgelerinde terör örgütü PKK tarafından yollara döşenen mayınlar sebebiyle can ve mal kayıpları yaşanırken, Bismil'de 1.5 kilometrelik bölümde deneme amaçlı yapılan yol 'eartzyme' denilen malzemeyle kaplandı.

Ancak kepçe veya matkaplarla delinebilen asfaltın maliyetinin de normal asfaltın 4'te birine yakın olduğu bildirildi. Bismil Kaymakamı Kenan Çiftçi, firma yetkililerine asfaltın ilçede uygulanması konusunda teklifte bulunduklarını belirterek, "Firma bu teklifimizi kabul ederek, denemek amacıyla 500 metrelik yolu kendi bütçesiyle yaptı. Yeni ve farklı bir metottur. Aslında Hong Kong'da üretilen bir malzemeden bahsediliyor. Bu malzemeyi 35 metreküpe uyguladığınız zaman çok sert bir malzeme ortaya çıkıyor. Bu uygulamayla Türkiye'de bir çığır açmış olacağız. Bu bir test aşamasıdır, inşallah başarılı olur ve ülkemize de faydası olur" dedi.


Yolu yapan Cypher Firması'nın Türkiye Geneli Distribütörü Melih Sabırtaş, bu yolların uzun ömürlü olmasından dolayı tercih edildiğini söyledi. Bu yöntemin normal asfalta göre daha ekonomik olduğunu söyleyen Sabırtaş, "Bu bölgede toprak yollara mayın döşenmesi nedeniyle çok erimiz şehit oldu. Bu asfaltlar sayesinde bu gibi durumların önüne geçeceğiz. Amacımız, döşenen yerleri belirgin kılarak, insanların oraya daha ihtiyatlı yaklaşımı ve zayiatları en aza indirmektir. Bu asfaltın diğer asfaltlara göre farkı 13 yıl dayanıklılığı vardır. Bunun en büyük misâli; Avustralya'dır. Orada bu asfalt 13 yılını doldurdu. Bu uygulama Türkiye'de ilktir. Eşek sütü ve yumurta akıyla toprağı karıştırarak bir harç oluşturuluyor. Firma bu mantıkla yola çıkarak bunu laboratuar ortamında üretiyor. 30 litresiyle 1 kilometre yolu yapabiliyorsunuz" şeklinde konuştu.

Güncellenme Tarihi : 25.3.2016 05:05

İLGİLİ HABERLER