Yaşam
  • 10.9.2006 09:13

TANYELİ İLE ASENA ARASINDAKİ FARKLAR!..

Sonunda mahkemelik de oldular. Dansöz Asena meslektaşı Tanyeli’ye 10 bin YTL’lik manevi tazminat davası açtı. Bunun böyle olacağı zaten belliydi. Kapışmaları çok doğal. Bir ipte iki cambaz, bir mülkte iki dansöz oynayamıyor.

Aslında bütün kabahat Nesrin Topkapı’nın galiba. İkisinin de "hocam" dediği Topkapı, halefi konusunda bitaraf. Ne birini, ne öbürünü işaret ediyor, ser verip sır vermiyor. Türkiye bu gerilimi daha fazla taşıyamaz. Bu memleketin gerçek rakkasesi kim? Oryantal Tanyeli mi, Dansöz Asena mı? Tarihin artık bir şey yazması lazım. E-kolay.net internet sitesi bir anket düzenledi. 4 bin 868 kullanıcının katıldığı ankette cuma gününe kadar aldığı 2479 oyla, Tanyeli burun farkıyla önde gidiyor.
Asena

ONUR ÇAKMAK, 1977-BURSA

172 cm, 59 kilo, Yay burcu. İki aylıkken bırakıldığı babaannesi Nuriye Serinkaya’yı hem anne, hem baba bildi. Çekirdek ailesiyle yıllar sonra sadece meraktan görüştü. 8 aylıkken gittiği Almanya’dan 15 yaşında döndü. Turizm otelcilik öğrenimini dansözlük uğruna yarım bıraktı. 10 yıl sonra şansını bir de Bilgi Üniversitesi’nde denedi. Bu teşebbüs de, İbrahim Tatlıses’le yaşadığı arbedeye denk geldi. Hayatında ilk kez, okuldaki çok çirkin bir çocuğa platonik olarak aşık oldu. Sonra çok kişiyle adı çıktı ama asıl sevgililerini pek az kişi biliyor. Tatlıses’le dört yıllık ilişkisini bitirip bir süre feminist takıldı. Ablasının eski sevgilisi Serhat Fafal’a aşık olunca "Sevdiğim erkeğin ayaklarını bile yıkarım" demeye başladı. Girişken, cesur ve birden fazla cephede savaşabilen yay burcu.

Tanyeli

TANYELİ KIRAL, 1971-İZMİR

173 cm, 61 kilo, Oğlak burcu.

İki yaşındayken annesiyle babası ayrılan Tanyeli, bir süre Çocuk Esirgeme Kurumu’nda, hatta sokakta kaldı. O yıllardan, soğuk bir odada, "açım" diye ağladığını hatırlıyor. Zaten tüberküloza yakalandı. Asena gibi babaannesinin hayatında özel bir yeri var. Tanyeli’nin babaannesi de dansöz: 1940’lı yılların meşhur oryantalleri Güler Kardeşler’den. O da baba figürüyle problemli. Çocukken kendisine işkence yaptığını söylüyor ve görüşmüyor. Bir oğlak olarak Tanyeli, disiplinli, hırslı ve kinci. Avustralya’da birlikte yaşadığı eşi Kanat Kıral’ı aldattığı için affetmedi, ayrıldı. İki erkek çocuğu var. 1994-96 arasında ABD’ye giden Tanyeli burada turizm otelcilik eğitimi aldı.

KİMİN İMAJI DAHA İYİ?

KOSTÜMDE DEVRİM YAPTI


Asena’nın imajı, dansı, görünüşü Tanyeli’den hep daha modern oldu. Oryantal dans kostümünde devrim yaptı. İlk tek parça dekolte kıyafetleri o giydi, seyircinin karşısına dövmeyle ilk o çıktı.

KLASİKTE ISRAR BOŞA ÇIKMADI

Tek parça kostümler artık eskisi gibi rağbet görmüyor. Oryantal modasında geriye dönüş var. Şimdilerde iki parçadan oluşan, fırfırı, boncuğu, taşı bol "Tanyeli Modeli" çok revaçta.

YURTDIŞINDA KİM DAHA ÇOK BİLİNİYOR?

MICK JAGGER, TINA TURNER, BILL CLINTON

Bir ayağı, 15 yaşında Türkiye’ye kesin dönüş yaptığı Almanya’da. Sadece Almanya mı? Fransa’da da tanınıyor, zaman zaman Paris’in ünlü mekanlarından teklifler alıyor. İstanbul’da Mick Jagger’a, İsviçre’de Tina Turner’a, hatta Bill Clinton’a bile oynadı.

PRENSES MARGARET, DIANA, MADONNA

Formula 1 partisinde dans eden de o, NATO toplantısında da, Olimpiyatlarda da. İngiltere Prensesi Margaret’e de oynadı, Prenses Diana’ya da. Madonna bile özel partisine onu çağırıyor. Brezilya’dan Hindistan’a tanınıyor. Avustralya’da bile dans okulu açtı.

HANGİSİ DAHA YETENEKLİ?

SES DE VAR, ARTİZLİK DE

Dansı kadar sesine de güveniyor. Geçen yıl albüm kaydetti, İngilizce şarkı bile okudu. Asena’nın Ritm Solo-1 adlı parçası, Anjelika Akbar’a ilham verdi, piyanist "Bach a l’Orientale" albümünü onu dinledikten sonra yaptı. Kimse Dokunmasın Kadınlara adında feminist bir müzikal bile hazırladı.

ÁLÁSI TANYELİ’DE

Müjdat Gezen, Cenk Koray ve Ayşen Gruda’yla "Gırgıriye’de Şenlik Var"da rol aldı. Haluk Kurdoğlu ve Zafer Ergin’le Julius Cesar oyununda bile rol aldı. Göbek dansı DVD’si var. Şahane şiir yazıyor.

KİM DAHA ÇOK SEVİLİYOR?

KURŞUNLANDI AMA YIKILMADI

Kimseye müdanası yok: Babasına "yerdeki paspas" dedi, İbrahim Tatlıses’le takıştı, Huysuz Virjin’le kapıştı, Seray Sever’e sataştı. Yine de "İmparator’un (İbrahim Tatlıses) laf geçiremediği kadın" unvanı ona ait. Asena’ya çok kızılıyor ama birçok kişi içten içe ona hayranlık duyuyor: Kurşunlandı, sansürlendi, engellendi, ama yıkılmadı.

TABELAYA BAKALIM, GÖBEK ATALIM

Asena ne kadar hırçınsa Tanyeli o kadar sakin, tutarlı. Asena "evlilik çirkin bir şey" derken, Tanyeli çocuklarını ön plana çıkarıyor. Sonuç ortada. Tabelaya bakalım, oryantal yapalım: E-kolay anketinde çoğunluk, "Tanyeli" diyor.

HANGİSİ DAHA ÇOK ŞIMARTILIYOR?

SEKİZ DEVE KESİLDİ

İbrahim Tatlıses "iyi durumda olmadığını gördüğü" Asena için Aydın’dan sekiz deve getirtti. Develer Asena’nın üstündeki büyüyü bozmak için kurban edildi.

ÖZEL JETLE GİTTİ

Avustralya’nın kablolu televizyon şirketi TARBS’ın Genel Müdürü Mike Boulos, oğlunun 21’inci doğum günü için Tanyeli’yi İstanbul’dan özel jetiyle aldırdı.

KİM DAHA MEDYATİK?

TANYELİ’Yİ 10’A KATLIYOR

Ajanspress’a göre Asena kat kat daha medyatik. Son üç buçuk yılda 4 bin 314 kez haber oldu. Tanyeli ise 915 kez. Sadece bu yıl, Asena 1248 kez haber olurken Tanyeli 481’de kaldı.

O ESKİDENDİ, FARK AZALIYOR

Evet, rakamlarda büyük bir fark var ama fark kapanıyor. Üç yıl önce Asena medyada Tanyeli’den 10 misli fazla yer alırken bu fark artık üçte bire düştü. Eylül ayında ise neredeyse başabaşlar.

HANGİSİ DAHA ÇOK KAZANIYOR?

BMW X3’E BİNİYOR

Asena geçen yıl Kurban Bayramı’nda Antalya’da sahneye çıktığında 2 bin 500 YTL almıştı. Yurtdışında jet sosyete partilerinde kazandığı rakam 10-15 bin dolar. 2006’nın ilk altı ayı için 150 milyar vergi ödeyeceği tahmin ediliyor. BMW X3’e biniyor.

GECELİĞİ 25 BİN DOLAR

Avustralya’daki gibi özel jetle gittiği partilerden 25 bin dolar kazanıyor. 1997’de en çok vergi veren 35. sanatçı olan Tanyeli, televizyonda da Kibariye’yle birlikte Süpersabah, Oryantalstar gibi programlar yapıyor. Sık seyahat ettiği için Wolkswagen Caravel tipi özel bir minibüsü var.


HÜRRİYET

Güncellenme Tarihi : 25.3.2016 03:37

İLGİLİ HABERLER