Yaşam
  • 28.11.2007 12:53

TÜRK USULÜ KARGA KAÇIRMA YÖNTEMİ...

Kocaeli'nde vatandaşlar, demir yolunun kent merkezi dışına çıkarılmasıyla yaya yolu olarak düzenlenen güzergahın kenarındaki çınar ağaçlarına konarak, çevreyi ve yoldan geçenleri kirleten, çıkardıkları seslerle de çevre sakinlerini rahatsız eden kargalar nedeniyle sorun yaşıyor.

 

Daha önce denediği ''kargasavar sonic sistemi''nden verim alamayan Saraybahçe Belediyesi, bu kez ağaçlara asmayı planladığı eski CD'lerin ışığı kırarak farklı şekillerde yansıtması özelliğinden yararlanıp kargaları kaçırmayı hedefliyor.

 

Geçmiş yıllarda kargaları kaçıracak projelere para ödüllerinin dahi verildiği kentte belediye, daha önce Elazığ'da kullanılan ve başarılı sonuçlar alındığı söylenen yöntemi denemeye hazırlanıyor. Halk arasında ''yürüyüş yolu'' olarak adlandırılan yolun kenarında çoğu asırlık 100 dolayındaki çınar ağacının her birine 40-50 adet asılacak toplam 4-5 bin eski CD ile aydınlatma sistemlerine ihtiyaç duyuluyor.

        

KARGALAR KOCAELİ'NİN TARİHİ SORUNU

Saraybahçe Belediye Başkanı Halil Vehbi Yenice, kargaların yarattığı çevre ve gürültü kirliliğinin kentin tarihi sorunu olduğunu söyledi.

 

Çınar ağaçlarını mesken tutan kargalara karşı geçmiş yıllarda çeşitli mücadele yöntemleri denendiğini, ancak başarı sağlanamadığını anlatan Yenice, son olarak CD'lerin yansıtma özelliğinden faydalanıp kargaları kaçırmayı planladıklarını belirtti.

 

Kargaların özellikle akşam saatlerinde geceyi geçirmek amacıyla çınar ağaçlarına konduğunu ifade eden Yenice, ''Çınar ağaçlarının altında demir yolu olduğu dönemlerde sorun fazlaca hissedilmiyordu. Demir yolunun kent dışına taşınması ve buranın yürüyüş yolu olarak düzenlenmesi, binlerce karganın yarattığı çevre kirliliği ile mücadele etmemizi gündeme getirdi'' dedi.

        

KARGASAVAR SONİC SİSTEM İŞE YARAMADI

Yenice, kargalarla kendi döneminden önce de çeşitli mücadele yöntemleri denendiğini, hatta kargaları kent merkezinden uzaklaştıracak projelere para ödülü gibi teşvik edici girişimlerin olduğunu anımsattı.

 

Kargaların şehir merkezine eylül ayı sonunda geldiğini, mart ayı sonunda göç ettiklerini belirten Yenice, yarattıkları kirlilği önlemek için ağaçlara konmalarını engellemeye çalıştıklarını, bunu sağlamak için ise araştırmalar yaptıklarını kaydetti.

 

2004 yılında tanesi 600 dolardan 6 cihaz satın alarak ''kargasavar sonik sistemi'' kurduklarını, ancak sistemi fazlaca kullanamadıklarını ifade eden Yenice, şunları söyledi:

 

''Bu hayvanları kaçırmak için yürüyüş yolu güzergahındaki binaların cephelerine çaylak, atmaca, şahin, kartal seslerini çıkaran 'kargasavar sonic sistemi' kurmuştuk. Zamanla bölgede oturan vatandaşlar sistemin sesinden rahatsız oldular ve çalıştırılmamasını talep ettiler. Şikayetler üzerine 2 yer haricinde tüm cihazları sökmek zorunda kaldık. Çalıştığı bölgelerde kargaları kovduk, ancak cihazların sökülmesiyle kargalar geri geldi. Kargalar sanılanın aksine çok akıllı hayvanlar.''

        

IŞIKLA KORKUTMA

Cihaz yerine başka arayışlar içine girdiklerini ve kargaların ışıktan korktuğunu öğrendiklerini dile getiren Yenice, bazı ağaçları projektörlerle aydınlatarak, bazılarına yansıtıcı özelliğinden faydalanmak için CD'ler takarak, bazılarına da hareketli lazer ışını göndererek deneme yapacaklarını, etkili olan yöntemi bin 200 metrelik güzergah boyunca uzanan 100 dolayındaki çınar ağacına uygulayacaklarını kaydetti.

 

Yenice, CD'lerden faydalanma yöntemini şöyle anlattı: ''Elazığ'da askerlik yapan bir tanıdığımız orada bu yöntemin kullanıldığını söyledi. CD'ler ışığı farklı şekilde kırdığı için kargalar ağaca yaklaşırken algıladığı farklı ışıklardan korkuyor ve ağaca yaklaşmıyormuş. Şu anda bir vinç araştırıyoruz, vinç yardımıyla bazı ağaçlara deneme amaçlı eski CD'ler yerleştireceğiz ve ağacı aydınlatacağız. Bir ağaca 40 ya da 50 dolayında CD asılacağını tahmin ediyorum. Eski CD'leri kullanabileceğimiz için maliyeti olmayacak bir proje.''

 

Yenice, yöntemin etkili olması halinde diğer ağaçlara da CD'lerin asılacağını kaydetti.

 

Şimdiye kadar kendilerine etkili olabilecek yalnızca bir kaç projenin tavsiye edildiğini dile getiren Yenice, projeler arasında yer alan telefon konuşmalarını kesen, televizyon ve radyo frekanslarını etkileyen elektronik sistemi uygun görmediğini söyledi.

 

Bir başka projenin de ''ağ germe'' olduğunu dile getiren Yenice, fiziki şartların ağaçların üzerine ağ germeye müsaade etmediğini sözlerine ekledi.

Güncellenme Tarihi : 24.3.2016 15:29

İLGİLİ HABERLER