Yaşam
  • 17.1.2007 12:36

TÜRKİYE'NİN EN KİRLİ İLİ BELLİ OLDU...

Çevre ve Orman Bakanlığı verilerine göre hava kirliliğinde ilk sırayı Siirt'in aldığı açıklandı.
Siirt Valiliği'nden yapılan açıklamada, hava kirliliğinde Siirt'in birinci sırada olduğu belirtilerek, kentte hava kirliliğini önleme adına gerçekleştirilen denetimler ve çalışmalar konusunda şu bilgiler verildi:
"İlimiz, 2005-2006 kış döneminde yapılan ölçümlerin değerlendirilmesi sonucu, bakanlık genelgesiyle 1. derece kirli iller arasına alınmıştır. Bu genelgeyle il merkezinde kullanılması gereken yakıtlarda daha yüksek standartların tutturulması istenerek, kalitesiz kömürlerin yakılması yasaklanmıştır. Bu nedenle Çevre ve Orman İl Müdürlüğü'nce kullanılması gereken kömür ve kömür standartlarıyla ilgili vatandaşlarımızın bilgilendirilmesi amacıyla, 2006 Haziran ayından beri şehrin en işlek 10 noktasına afişler asılmış, el ilanları dağıtılmış ve tüm apartmanlara bilgi broşürleri yapıştırılmıştır. Gerek basın yayın organlarında ve gerekse belediyenin ses yayın cihazlarıyla duyuru yapılarak, vatandaşlarımız bilgilendirilmiş; ihlali halinde de uygulanacak yasal yaptırımlar hakkında açıklamalar yapılmıştır. Çevre ve Orman İl Müdürlüğü bünyesinde oluşturulan denetim ekibi, kasım ayı boyunca il merkezinde 250 apartmana ait kazan dairelerini kontrol ederek, kullanılmakta olan yakıtlar tespit edilmiştir. Söz konusu apartmanların yöneticileri, sakinleri ve kalorifercileriyle birebir görüşülerek bilgilendirme ve uyarı çalışmalarına devam edilmiştir. Bu arada, bazı apartmanların geçen seneden kaldığı tespit edilen ve uygun olmayan kömürlerin de makul bir süre içerisinde tüketilmesi ve kaliteli kömür kullanımı konusunda uyarı ve tavsiyelerde bulunulmuştur. Kasım ayında yapılan denetim sonuçları da basın ve yayın organları aracılığıyla kamuoyuna duyurulmuştur. Aralık ayında yapılan rutin denetimlerde ise, bir önceki denetimde tespit edilen kalitesiz kömürün verilen süre içerisinde tüketildiği, daha kaliteli kömürün kullanıldığı, halkımızın da sağduyulu davranması ve konuya gösterdiği duyarlılıktan dolayı sorunun büyük ölçüde çözülmüş olduğu tespit edilmiştir. İl merkezine kaçak ve kalitesiz kömür girmemesi için de aldığımız tedbirler çerçevesinde İl Jandarma Komutanlığı ve İl Emniyet Müdürlüğü'ne bağlı ekipler, kontrol ve denetimlerine kış boyunca devam edecek olup, tüm uyarılara rağmen kalitesiz yakıt kullananlar hakkında yasal işlem yapılacaktır."
Çevre ve Orman Bakanlığı tarafından ülke genelinde uygulanan "Hava İzleme Ağı" projesi kapsamında Siirt'te de Meteoroloji İl Müdürlüğü bahçesinde bir "Hava İzleme İstasyonu" kurulduğu bildirilen açıklamada, "Son teknolojik sistemlerle donatılan ve dijital olarak da ölçüm yapabilen bu istasyonda; ilimizde ısınmadan kaynaklanan hava kirliliğiyle ilgili ölçümler sürekli olarak yapılmaktadır. Yapılan bu ölçümlerin sonucunda da kasım ayından beri www.havaizleme.com internet adresinde yayınlanmakta ve herkes tarafından takip edilebilmektedir" denildi.
Yapılan kontrol ve denetimlerle 2006-2007 kış sezonunda Siirt'in hava kalitesinin her geçen gün daha da iyileştiği, 2007 yılının ilk 15 günlük ölçüm sonuçlarına göre hava kirlilik derecesinin yüzde 96 oranında iyi ve orta düzeyde çıktığı ifade edilerek, "Bu sonuçlar, doğru yolda olduğumuzun bir göstergesidir. İlimizde bu yıl yaşanan aşırı soğuklar nedeniyle ısınma amacıyla daha çok yakıt tüketilmesine rağmen elde edilen bu sonuçlar memnuniyet vericidir. Halkımıza gösterdikleri hassasiyetten dolayı teşekkür eder, kaliteli yakıt kullanımı konusunda gösterilen bu ilgi ve hassasiyetin kış döneminin sonuna kadar devam etmesini dileriz" denildi.
Güncellenme Tarihi : 24.3.2016 22:58

İLGİLİ HABERLER