Gündem
  • 22.5.2013 21:36

Mahkeme Uzan'ı yere serdi

Uluslararası Tahkim Heyeti, Uzan ailesinin Türkiye aleyhine açtığı Libananco davasında Türkiye'yi haklı buldu

Uluslararası Tahkim Heyeti, faizleriyle birlikte 23.5 milyar doları bulan Libananco davasıyla ilgili kararını açıkladı.
Heyet, Uzan Grubu ile Türkiye arasındaki davada Türkiye'yi haklı buldu. Böylece 2006 yılında başlayan hukuki süreç Türkiye lehine sona ermiş oldu.
Uzan Grubu artık Türkiye'den herhangi bir hisse veya mal talebinde bulunamayacak.

'ALNIMIZIN AKIYLA ÇIKTIK'
Kararla ilgili açıklama yapan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, şu ifadeleri kullandı:
"Bu davanın artık temyizi yok. Kesinleşmiş ve geri dönülmez bir karardır. Ülkemize hayırlı uğurlu olsun. Her zaman söylüyorum, ülkenin bir kısım yararsız sülükleri bu ülkenin kanını emmeye çalışmışlardı. Ama vatandaşımız, halkımız lehine verdiğimiz bu mücadeleden hamdolsun alnımızın akıyla, yüz akıyla beraber çıktık.
Ben, hakem heyetine bu objektif tutumundan ve vermiş oldukları kararlardan dolayı teşekkür ediyorum. Son derece tarafsız bir şekilde ve hiçbir etkiye açık olmaksızın bu süreci yürüttüler. Biz o süreç içerisinde hiçbir zaman açıklama bile yapmadık ama bugün ben ülkemize hayırlı uğurlu olsun diyorum.
Bu tür ülkenin aleyhine çalışan insanların artık Türkiye'nin çok gerisinde kaldığını ve 10 yıldan beri büyüyen Türkiye'nin artık bu tür takozlarının inşallah olmayacağına inandığımızı belirtmek istiyorum."
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, 2003 yılında Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu'nun başvurusu üzerine, borçları karşılığında Uzan Grubu'na ait Çukurova ile Kepez Elektrik şirketlerine el koymuştu.
Uzan Grubu ise Güney Kıbrıslı Libananco şirketinin el koyma kararıyla mağdur edildiğini iddia ederek 2006'da tahkime gitmişti.
Tahkim heyeti, yaklaşık 5 yıllık sürecin ardından 10.1 milyar dolarlık tazminat davasında Türkiye lehine karar vermiş, Libananco şirketi de kararı temyiz etmişti.

Güncellenme Tarihi : 19.3.2016 15:06

İLGİLİ HABERLER