Spor
  • 5.3.2009 03:34

'MALATYA KÜME DÜŞERSE İNTİHAR EDERİM!..'

Bir dönem dünya şampiyonu olmuş Brezilya'nın efsane oyuncularından kaleci Carlos ve golcü Serginho gibi yıldızları kadrosuna katarak büyük sansasyona neden olan Malatyaspor'un şuanda içinde bulunduğu durum tüm Malatyalılar'ın yüreğini dağlıyor.

Ama kuşkusuz en çok yüreği dağlanan da Başkan Haşim Karadağ. Kulübe cebinden verdiği 5.5 milyon TL desteğe rağmen yaşanan maddi sıkıntılarla boğuşmaktan bunalmış. Mahmutbey'deki Karadağ Tekstil'deki odasında sohbet ettiğimiz Haşim Karadağ'a bugünlerde bütün Malatyasporlular'ın merak ettiği soruyu sorarak sohbete başladık...

Ne olacak bu Malatyaspor'un hali. "İyi olacak gardaş" diye söze başlıyor Haşim Kılıç.

Küme düşmeyeceğine dair Malatyalılar'a söz veriyor musunuz?

Düşmeyiz. Malatyaspor'u düşürmeyiz. Malatyaspor'ü düşürürsek intihar ederiz.

Malatyaspor'a çok para vermişsiniz. Hala veriyor musunuz?

5.5 milyon TL verdim. Valla para bitti. Şimdi destek zamanı. Ama her şey parayla olmuyor. Emek ve zaman vereceksin. Yaşar Çerçi zamanında Malatyaspor için iyi işler yapıldı.

Ama şimdi çok sıkıntı var. Bir tekstilci olarak ekonomik kriz sizi etkilemiştir. Dolayısıyla Malatyaspor'a da olumsuz etkisi oldu mu?

Bizim Malatyalı işadamlarının yüzde 60- 70'i tekstil işiyle uğraşıyor. O yüzden bu kriz bizi çok kötü etkiledi.

Kulübün mali yapısı şuanda ne durumda?

İddaa gelirlerimizde SSK temliği var. 450 bin lira civarında yayın gelirimiz var. 2-3 trilyonluk gelire karşılık 10 trilyonluk bütçe oluşturmak zorundasınız. Bu düzeyde bir takımın bütçesi en az 10 trilyon olmalı. Kulübün gelirleriyle ancak 3-4 sporcunun ücreti karşılanabilir. Bu takımda 25'ten fazla sporcu var.

Malatyaspor'un çok parlak dönemleri oldu. Neden böyle bir düşüş yaşadı?

Takım iyi olduğu zaman yatırım yapılmamış. Şuanda sporcuların giyinip soyunacakları yer bile yok. İmkanlar varken, takım ilgi görürken bunları yapacaksın. Bu duruma düşünce reklam ve seyirci geliri azalıyor. Anadolu takımlarının kaderi ne yazık ki kişilere bağlı. Bu sorunları Vanspor, Zonguldakspor, Erzurumspor gibi kulüpler de yaşadı. Takım başarılıyken popülist politikalarla kaynaklar israf edildi.

Malatyaspor'un da en az Gaziantep ve Sivas kadar potansiyeli var ama onların yakaladığı başarıları elde edemedi.

Bir Sivasspor veya Gaziantep, her Anadolu takımı için örnek olacak kulüpler. Sivasspor'a gıptayla bakıyorum. Yöneticileri, kulübün sırtına basarak kendileri bir yerlere gelmek için değil, kulübü sırtlayarak bir yerlere getirmek için çalıştılar. Şehirlerini futbol şehri yaptılar.

Peki Malatyaspor için bu söylediklerinizi yapacak plan ve program hazırlığınız var mı?

Bunlar koordinasyonla olur. Yönetim, belediye, valilik ve halkın temsilcileri bir araya gelerek bunu oluşturmalı. Yoksa sağlıklı hiçbir hizmet yapılamaz. Belediye ciddi şekilde destek vermeli. Ama onlar Malatyaspor'u yok etmek için Malatya Belediyespor'u kurdular. Malatyaspor 20 yıllık otobüse, 20 milyarlık otobüse binerken: Belediyespor 300 milyarlık otobüse biniyor. Anadolu kulüpleri belediye desteği olmadan ayakta kalamaz.

Siz de Malatyaspor'un kitlesel gücünü başkan adaylarına karşı kullanabilirsiniz.

Yerel seçimden önce başkan adaylarımızın hepsi de konuşmalarında ilk olarak Malatyaspor için vaatlerde bulunuyorlar. Malatyaspor ortalama şuanda bile 7 bin taraftara oynuyor. Tabanda bir sorun yok. Tavanda sorun var. Geniş katılımlı bir yönetim oluşturulmadıkça başarı olmaz. Herkes bizde bildiği şarkıyı çalar.

Durum o kadar mı vahim?

Şuanda 8 yönetici bir de milletvekili var çaba gösteren. Milletvekili Ömer Faruk Öz çok çaba gösteriyor. Hakkını yememek lazım. Bir de vefakar ve cefakar Malatyaspor taraftarı var. Evinden ekmeğini kesip 5 milyona, 10 milyona bilet alan ve maça gelen. Yönetim bu taşın altına, başını, gövdesini koymuş. Şuanda stat projesi var, TOKİ yapacak ama hala bir hareket yok. Spor Toto'nun verdiği ödenekle tesis yapılacak ama bu konuda da bir şey yapılmadı.

Siz çok sevilen bir başkansınız aslında. Bu birliği neden sağlayamadınız?

Beni halk seviyor. Halk çocukları seviyor ama şehirli çocuklar sevmiyor. Malatyaspor'un rantını yiyenler beni bir türlü sevemedi. Ben Malatyaspor'u ihale almak için kullanmadım. Malatyaspor şehrin namusu, şerefi her şeyidir. Bizler köylü çocuğuyuz, bu şehirliler hala bizi kabullenemiyor. Bunlar yönetemez getirip bize versinler diye bekliyorlar. Ama şuandaki dönem çalanların değil, hizmet edenlerin dönemi.

Malatyaspor küme düşse de bu hizmete devam edecek misiniz?

Düşse de kalsa da ben bırakacağım. Bana verilen hiçbir söz tutulmadı. 4 maç alırsak biz düşmeyiz. Türkiye'nin her şehrinde taraftarı olan 4. kulüptür Malatyaspor. Onlar üzülmesin. Bugün yaşananlara rağmen Malatya'nın yetiştirdiği değerler kulübe sahip çıkar.

Kulübü devraldığınızda daha iyi durumda mıydı?

Ben geldiğimde transferin son günüydü. Futbolculara bir lira para dağıtılmamış. Böyle bir kulüp devraldık biz. Ligde tutarsak ne mutlu bize.

Her şey iyiye gitse bile bırakmakta kararlı mısınız?

Şehirli çocuklar bir türlü beni benimseyemedi. Kavga etmekten çekinmem. Ama kavga olunca da Malatyaspor zarar görüyor.

Kulüpte bir takım yolsuzluklar olduğu söylentileri çıkmıştı. Sizin bu konuda bilginiz var mı?

Eğer belediye ve valilik, hesapları denetleyip kamuoyuna açıklarsa ben de üzerime düşeni yaparım. Alacaklarımı bağışlarım. (BUGÜN)

Güncellenme Tarihi : 15.5.2016 00:33

İLGİLİ HABERLER