Dünya
  • 30.7.2008 01:54

MALİKİ KERKÜK'E 1 TABUR ASKER SEVK ETTİ!..

Geçtiğimiz Pazar günü bir grup Kürt, Parlamento'nun iller meclisi seçim kanununa ilişkin oy birliğiyle alınan kararını protesto bahanesiyle Kerkük'te gösteri düzenlemiş, ardından Türkmen kurum ve kuruluşlarını ateşe vermişti. Kentte Kürtlerin yükselttiği etnik tansiyonun ardından harekete geçen Başbakan Maliki, Savunma Bakanlığı'na bağlı Irak Ordusu'ndan bir tabur askerin, Kerkük'teki birliklere takviye olarak sevk edilmesi talimatını verdi. Yaşanan olayları kınayan Irak Başbakanı Nuri el-Maliki, terör olaylarına müsamaha gösterilmeyeceğini belirterek, her türlü şiddetin karşısında olduğunu tekrarladı.
Önceki gün Erbil, Süleymaniye ve Dohuk gibi Kürt yerleşim bölgelerinden Kerkük'e gelerek, izinsiz yürüyüşe çıkan Kürtler, kentteki Türkmen siyasi parti, sağlık kuruluşları ve Türkmen Şehit Aileleri Derneği gibi siyasi ve sosyal kurumlara saldırı düzenlemiş, ardından da bu binaları ve park halindeki araçları ateşe vermişti. Olaylarda çok sayıda Türkmen hayatını kaybederken, 53 Türkmen de yaralanmıştı.
Irak Ordusu'ndan bir tabur askerin Kerkük olaylarını yatıştırması için sevkinin ardından, önümüzdeki günlerde 4. Tümen'e bağlı 2 tabur askerin daha kente sevk edileceği ileri sürülüyor.
Siyasi uzmanlar, Irak Başbakanı Maliki'nin son dönemlerde ülke çapındaki aşırı uç isyancı gruplara ve terör örgütlerine yönelik uyguladığı operasyonlar ve takındığı tavır nedeniyle geçmişte yitirdiği siyasi itibarini yeniden kazandığını vurguluyor.

 IRAK ORDUSU, DİYALA EYALETİNDE OPERASYONLARA BAŞLADI

Irak ordusu, terör örgütü El Kaide'ye karşı Diyala eyaletinde 30 bin askerin katılımı ile büyük bir operasyona başladı.Irak Genelkurmay Başkanlığından bir yetkili, kapsamlı operasyonun bugünden itibaren kısmen başladığına işaret etti. Operasyonu dışarıdan takip edeceği belirtilen ABD kuvvetlerinin, ihtiyaç olması halinde takviye olarak dahil olabileceği kaydedildi.
El-Kaide'nin 'kalesi' olarak bilinen Diyala'daki operasyondan önce de Irak ordusu, ülkenin güneyindeki Şii kentlerden Basra ve El-Amara ile kuzeydeki Musul bölgesinde operasyonlar düzenlenmişti.

Güncellenme Tarihi : 15.5.2016 07:29

İLGİLİ HABERLER