Sağlık
  • 31.7.2009 15:12

MANGAL, 3 PAKET SİGARAYA EŞİT

İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Murat Akbaş, mide kanserine yol açan bazı gıda maddelerinin tüketilmesinin Türkiye'nin en ciddi sağlık sorunlarından biri olduğunu belirterek, "Mangal üzerinde pişirilen et, biber, domates ve soğan gibi yiyeceklerin tüketilmesi, günde 3 paket sigaraya bedel kanser etkisi yapıyor" dedi.

Dr. Murat Akbaş, Online Sağlık'a (www.onlinesaglik.com) yaptığı açıklamada, sağlıklı beslenmenin, yaşam kalitesini artıran ve ömrü uzatan en önemli faktörlerden biri olduğunu kaydetti.

Sigara, alkol ve uyuşturucu kullanımının mide rahatsızlıklarını artırmasının yanı sıra, daha da önemlisi kanser vakalarında önemli etkisi bulunduğuna dikkati çeken Akbaş, şunları kaydetti:
"Bazı gıdalar da mide kanserine yol açıyor. Ülkemizin en ciddi sorunu bu. Ateşi doğrudan gören et, ocak başı muhabbeti dediğimiz mutfak, mide kanserinin bir numaralı dostu.

Kebabın, domatesin, biberin ve soğanın doğrudan ateşle yandıktan sonra yenmesi kanser açısından son derece riskli. Mangal keyfinin günde 3 paket sigara içmeye bedel bir kanser etkisi var."

Öğünlerde gıdaların hızlı tüketilmemesi, az yenilmesi ve iyi çiğnenmesi gerektiğini anlatan Akbaş, "Bunun kalp ve hormonal etkileri var. Daha da önemlisi kebap gibi pişirdiğiniz yiyeceğin doğrudan ateş görmemesi lazım. Vaka sayısında artış olan mide kanserinden korunmak için en sağlıklısı haşlama ve buğulama tarzı yemekler. Mangal türleri ayda bir kere yenebilir" diye konuştu.

Akbaş, hijyen koşullarına önem verilmesi, antibiyotik ve diğer bazı ilaçların tedavisiyle Türkiye'deki mide ve 12 parmak bağırsağı ülserlerinde 15 yıl önceye göre azalma olduğunu da söyledi. Bunun sevindirici bir gelişme olduğunu belirten Dr. Murat Akbaş, ancak özellikle yaşlıların kullandığı romatizma ilaçlarına ve aspirin kullanımına bağlı olarak mide ve oniki parmak bağırsak ülserinde nispi artış görüldüğünü kaydetti.

İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Murat Akbaş, romatizma ilaçlarının da bu rahatsızlığı her kişide yapmayabildiğini belirterek, "Bazı romatizma ilaçları fazla, bazıları az yapıyor. Romatizma ilaçlarıyla beraber çok düşük dozda olsa bile aspirin kullanıldığında ise hastalığı artıyor. Bunun kötü tarafı, ilaca bağlı ülserler olduğu zaman bunların çoğunluğunun kanamayla geliyor olması, mutlaka ağrı hissedilmesi gerekmiyor" diye konuştu.

Güncellenme Tarihi : 25.3.2016 16:00

İLGİLİ HABERLER