Gündem
  • 18.2.2020 20:36

Manisa'da korkutan deprem

Manisa’da 5.2 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi.

AFAD'dan alınan bilgiye göre, saat 19.09'da merkez üssü Manisa'nın Kırkağaç ilçesi olan 5.2 büyüklüğünde bir deprem kaydedildi. Yerin 6 kilometre derinliğinde meydana gelen deprem, İzmir ve çevre illerden de hissedildi.

Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD)'ın sürekli olarak güncellediği ve kamuoyuna duyurdu son depremler listesine göre Manisa'da saat 19.09'da 4.9 şiddetinde bir son dakika depremi meydana geldi. AFAD verilerine göre ise depremin şiddeti 5.2 olarak belirlendi. Bu depremin ardından saat. 19.27'de 3.3 şiddetinde yeni bir deprem daha meydana geldi. Öte yandan saat 19.32'de 3.5 şiddetinde yeni bir deprem daha meydana geldi. Yerin 12.1 kilometre derinliğinde meydana gelen ilk depremin ardından çevre il ve ilçelerde yaşayan vatandaşlar da panik yaşadı. Peş peşe meydana gelen depremler Bursa, Balıkesir ve İzmir illerinde de yoğun olarak hissedildi.

Manisa Valiliğinden deprem açıklaması

Manisa Valiliği, merkez üssü Manisa’nın Kırkağaç ilçesi olan 5.2 büyüklüğündeki deprem ile ilgili açıklama yaptı.

Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığından alınan bilgiye göre, saat 19.09'da merkez üssü Manisa'nın Kırkağaç ilçesi olan 5.2 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi. Manisa Valiliği tarafından yapılan açıklamada, “Saat 19.09 da merkez üssü Kırkağaç İlçesi olan 5,2 büyüklüğünde deprem meydana gelmiştir. An itibari ile depremden kaynaklanan herhangi bir olumsuzluk bulunmamaktadır” denildi.

Depremde panik yaşayan vatandaşlar sokaklara döküldü

Depremde panik yaşayan vatandaşlar sokaklara döküldü

Manisa’nın Kırkağaç ilçesinde meydana gelen 5.2 büyüklüğündeki depremin ardından Kırkağaç ve Akhisar ilçelerinde depremi şiddetli hisseden vatandaşlar sokaklara döküldü.

AFAD'tan alınan bilgilere göre, Manisa'nın Kırkağaç ilçesinde 5.2 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Saat 19.09'da meydana gelen depremin ardından 19.17'de 3.0, 19.27'de ise 3.2 büyüklüğünde 2 artçı sarsıntı daha meydana geldi. Deprem nedeniyle herhangi bir yaralanma ve mal kaybı yaşanmazken, panikleyen vatandaşlar sokaklara döküldü. Özellikle depremin şiddetli hissedildiği Kırkağaç ve Akhisar'daki vatandaşlar sokaklara çıkarak kendilerini güvene almaya çalıştı.

SON DAKİKA: Manisa'da peş peşe korkutan depremler! Bursa, Balıkesir ve İzmir'de de hissedildi Son depremler listesi

AFAD SON DEPREMLER LİSTESİ VERİLERİ

AFAD verilerine göre Manisa depreminin detayları...

 

Manisa'daki depremin ardından deprem uzmanından şok açıklama! O ilde tehlike çok daha büyük...

Ülkemizin aktif fay hatlarının uzanış doğrultusunda bulunması ve deprem kuşağında yer alan ülkeler arasında olması nedeniyle gerek ülke içinde gerekse ülke sınırları dışında yer alan kara ve denizlerde büyük, orta ve küçük şiddetlerde depremlere pek çok kez maruz kalıyoruz. Son olarak Elazığ ve Malatya’da meydana gelen Kandilli Rasathanesi ve AFAD son depremler listesi verilerine göre 6.8 şiddetindeki depremin ardından yıkımlar meydana gelmiş ve bu yıkımlarda pek çok vatandaşımız hayatını kaybetmişti. Öte yandan tüm bu deprem gelişmelerinin ardından konuyla ilgili olarak araştırma ve analizler yapan pek çok ünlü deprem uzmanında halkı bilgilendirmek amacıyla son dakika açıklamaları gelmeye de devam ediyor. En son Pamukkale Üniversitesi (PAÜ) Jeoloji Mühendisliği Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ali Kaya yaptığı açıklamalarla o ilimizde diğer tüm tehlikeli illerden daha fazla tehlike bulunduğunu açıkladı. İşte son dakika açıklamasına ilişkin tüm detaylar…

Ülkemizin Kuzey Anadolu ve Doğu Anadolu aktif fay hatlarının uzanış doğrultusunda yer alması ve deprem kuşağında bulunması nedeniyle çoğu zaman büyük, orta ve küçük şiddetlerde depremlere maruz kalıyoruz. En son olarak Elazığ ve Malatya'da meydana gelen 6.8'lik şiddetli depremin ardından yıkımlar meydana gelmiş ve pek çok vatandaşımız göçük altında kalarak hayatını kaybetmişti. İşte tüm bu gelişmelerin ardından konuya ilişkin pek çok deprem uzmanından yaptıkları araştırma ve analizlerin sonuçlarını son dakika açıklamalrıyla kamuoyuna duyurmaya devam ediyor. Son olarak Pamukkale Üniversitesi (PAÜ) Jeoloji Mühendisliği Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ali Kaya tarafından korkutan bir açıklama yapıldı. Doç. Dr. Kaya yaptığı açıklamada o ilimizle ilgili olarak korkutan bir gerçeği dile getirdi. İşte ünlü uzmanın son dakika açıklamalarından bazı satırbaşları…

Denizli'de Pamukkale Üniversitesi (PAÜ) Jeoloji Mühendisliği Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ali Kaya, birçok aktif fay hattının kesişiminde yer alan Denizli'nin, tarih boyunca bir kısmı yıkıcı olan çok sayıda depreme maruz kaldığını ancak sağlam zeminler üzerine yapılan güçlü binalar ile olası depremlerden en az hasarla çıkılabileceğini söyledi...

KÖTÜ ZEMİN KOŞULLARI UZAKTAKİ DEPREMDEN BİLE ETKİLENMEYE NEDEN OLUR

Denizli'nin jeolojik olarak genellikle kum, çakıl, silt gibi gevşek zeminlerin üzerine kurulmuş bir yerleşim yeri olduğuna dikkat çeken Doç. Dr. Ali Kaya, yer altı sularının da yüzeye yakın olması nedeniyle bu etmenlerin olası bir depremin şiddetini ve hissedilme süresini arttırdığını kaydetti.

Kötü zemin koşullarında bulunan yapıların, uzakta meydana gelen depremlerden bile ağır hasar alarak etkilendiğini söyleyen Doç. Dr. Kaya, Aydın- Nazilli arasında 1653 ve 1899 yıllarında meydana gelen depremlerin oldukça uzak mesafelerde gerçekleşmelerine rağmen Denizli'de çok sayıda can ve mal kayıplarına sebep olduğunu ifade etti. 1899 yılında yaşanan depremin, merkez üssünden 70 kilometre mesafede bulunan Sarayköy'de 727 haneden 720'sinin yıkımıyla sonuçlandığını belirtti.

SİSMİK SUSKUNLUĞA DİKKAT

Antik dönemde Pamukkale ve Eskihisar- Laodikya fay zonları üzerinde meydana gelen, depremlerin Laodikya ve Hierapolis antik kentlerinin yıkılmasına neden olduğunu ifade eden Doç. Dr. Ali Kaya, Denizli'de çok büyük hasara ve can kaybına neden olan 1717 depreminden günümüze kadar geçen yaklaşık 300 yıl içinde, en son 2019 yılında merkez üssü Bozkurt ilçesi olan 5.9 büyüklüğünde olmak üzere, büyüklüğü 6.0'ın üzerinde bir deprem yaşanmadığını dile getirdi. Bu sismik suskunluğun ise havzadaki yıllık yer değiştirme miktarlarına göre yaklaşık 6.5 - 6.6 büyüklüğündeki bir deprem potansiyeline ulaşmış olabileceğine işaret etti.

AKTİF FAY HATLARIN YAKININA BİNA YAPILMAMASI UYARISI

Aktif fay hatlarının yakınına bina yapılmaması gerektiği konusunda uyarılarda bulunan Doç. Dr. Kaya, "Hierapolis sağlam bir zemin üzerinde olmasına rağmen, Pamukkale fayının tam üzerinde olduğu için yıkılmıştır. Kötü zemin şartlarının olduğu yerlerde de mümkünse yerleşim olmaması gerekir. Olması gerekiyorsa da binaların statik ve konum olarak doğru projelendirilmiş, demiri, çimentosu, kumu, işçiliği 17 Ağustos 1999 depreminden sonra çıkarılan yönetmeliğe uygun, istenen standartlarda olmalıdır. Bunlara uyulmazsa 1899 Nazilli depremindeki Sarayköy örneğini yaşamamız kaçınılmazdır. Fay hatlarından uzak sağlam zeminlerde, inşaat tekniğine uygun olarak yapılmış binalarda depremlerde büyük bir hasar olmaz. En son 6.8 büyüklüğündeki Elazığ depreminde kötü zemin koşullarına sahip Elazığ Ovası'ndaki yapı stoğunun yaklaşık yüzde 40'ı (40 bin daire) ağır- orta hasar görmesine rağmen, Elazığ'ın hemen bitişiğindeki sağlam kayalar üzerinde yer alan tarihi Harput yerleşimindeki Selçuklular'dan kalma yaklaşık 1000 yıllık yapılara hiçbir şey olmamıştır" dedi.

'YERLEŞİM YERLERİNİ OVALARA KURMAK DOĞRU DEĞİL'

Türkiye'nin birinci derece deprem kuşağında olduğunu vurgulayan Doç. Dr. Ali Kaya, binaların depreme daha dayanıklı hale getirilebilmesi için depremin hareket yönüne paralel olan perde duvar ve kolonlarının sıklaştırılması gerektiği önerisinde bulundu. Mevcut yönetmeliğe uygun yapılmayan eski binaların en kısa sürede kontrollerinin yaptırılıp kentsel dönüşüm kapsamında yenilenmesinin...

önemine vurgu yaptı. Ovaların yapılaşma için değil, tarım için elverişli olduğuna dikkat çeken Doç. Dr. Kaya, yerleşim yerlerini ovalarda kurmanın, deprem açısından olumsuz etkilenmenin yanı sıra aynı zamanda sel baskınları, içme suyu ve kanalizasyon sorunlarını da beraberinde getirdiğini hatırlattı.

Güncellenme Tarihi : 18.2.2020 21:29

İLGİLİ HABERLER