Gündem
  • 25.5.2019 22:24

Mansur Yavaş : Depodan Gökçek'in 100 bin topu çıktı

Mansur Yavaş: Bundan sonra tüm otoparkları ve billboardları belediye işletecek..

Ankara Büyükşehir Belediye (ABB) Başkanı Mansur Yavaş, cuma akşamı düzenlenen iftar yemeğinde gazetecilerle bir araya geldi. Yavaş, kendi döneminden önceki ABB ihalelerinde usulsüzlükler yapıldığını söyledi, belediyeye ait 9,5 Milyar TL tutarındaki borcun ise alınan tasarruf önlemleriyle kısa süre için ödeneceğini belirtti.

Ankara'da gazetecilerle bir araya gelen Ankara Büyükşehir Belediyesi Başkanı Mansur Yavaş, büyükşehir belediyesinde yaptıkları değişimleri anlattı ve geçmişte yapılan usulsüzlükler olduğunu söyledi.

Ankara Büyükşehir Belediyesi'nde yapılan tüm ihaleler geçen haftadan bu yana belediyenin medya hesaplarından canlı yayımlanmaya başlamıştı.

Dün yayımlanan ve gazetecilere bir kopyası dağıtılan genelgeye göre, bundan sonra yapılacak ihalelerde açık ihale usulü esas alınacak, yapılacak ihalelerin tamamı canlı yayımlanacak ve ihalelerin konusu, süresi, sözleşme bedeli ile yüklenicisinin unvan bilgileri belediyenin internet sitesinde kamuoyu ile paylaşılacak.

Yavaş, ayrıca belediyede şu ana dek 'başka usulsüz harcamaların da tespit edildiğini' söyledi:

"Haber verdiler, Kazan'da dediler, oyuncaklar eşyalar var. 81 milyonluk, Sayın Gökçek görevden ayrılmadan evvel malzeme alınmış. Bunlar peyderpey belediyeye getirilmiş ama ne ambalajları var ortada, birçoğu da güneşin altında kaybolmuş gitmiş. Yani bu kadar yoğunlukta bir mal neden alınır? Peyderpey alınsa ve ödemeler ona göre yapılsa çok daha rahat olurdu."

"Bir yerden 100 bin tane top çıktı. Bildiğimiz futbol ve basketbol topu, 100 bin. Yani on bin, on bin alınabilir ama… Dağıtacağız, çaresi yok. Bayram geliyor, bayramda dağıtırız."

Gökçek'e tahsis edilen cip araçlar geri alındı

Ankara Büyükşehir Belediyesi'nin geçmiş yönetimlerden kalan 9,5 milyar TL borcu bulunduğu, belediye şirketlerinin toplam borcunun ise 1 milyar TL'ye yakın olduğu bilgisi paylaşıldı.

Yavaş, belediye bünyesinde yapılacak tasarruflarla bu borcun kısa sürede bitirilebileceğini söyledi:

"Ben hiçbir yerde enkaz devraldık ya da çok borçluyuz diye şikâyet etmedim. Biliyorum ki dışarı giden gelirleri belediye kaynaklarına döndürdüğümüz zaman bu borcun birçoğu çok kısa zamanda ödenecek ve yatırım dahi yapılabilecek.

"Örneğin bundan sonra tüm otoparkları, bütün billboardları belediye işletecek. Reklam olarak kullanabileceğimiz tüm mecraları belediye işletecek. Hafriyat gelirleri de zaten belediyeye aktarılmıştı. Bunlar gibi tasarruf yaptığımız zaman önemli ölçüde rahatlayacağımızı düşünüyorum."

Dün yayımlanan genelgeye göre belediyeye ait araçlarda da kesintiye gidiliyor. Genelgede, 'birim amirleri ve şirket yetkilileri tarafından kullanılan kiralık hizmet araçlarının sözleşmelerinin tamamlanmasına müteakip, yeni kiralama işlemlerinde mevzuata ve tasarruf anlayışına uygun olarak hareket edileceği' belirtiliyor.

Yavaş, 'bundan sonra hiçbir belediye şirketi kendi kendine araç kiralaması yapamayacak' diyor:

"Belediyedeki makam araçlarını en az sayıya indiriyoruz. EGO 70 küsur aracı 36'ya indirdi. Makam aracı değil iş makinası kiralaması yapılacak. Yani sekreterlerin altında araba var… Personele anlamsız bir şekilde araçlar tahsis edilmiş."

"Belediyemizde 3-4 tane cip var. Bunların 3 tanesi zamanında Sayın Gökçek'e tahsis edilmiş. Bir tanesi zırhlı, iki tanesi normal cip ama her birinin yaklaşık değerleri 800 bin-1 milyon arasında. Bunları talep ettik, iade edin dedik. Zırhlı olan cip ve iki şoförü kendisinde kaldı, diğer iki cip ise personelleri ile birlikte belediyeye geri geldi. O cipleri de en kısa zamanda satacağız çünkü belediyenin cipe falan ihtiyacı yok."

Yavaş ayrıca, "Kulağınıza geliyordur, 'önce İstanbul'u halledelim, altı ay sonra Ankara'yı da halledeceğiz' sözleri Ankara'nın her yerinde yayılıyor ve resmi ağızlardan da yayılıyor" diyerek sözlerini sürdürdü:

"Ben ortadayım, her şeyi açık bir insanım. 3 kez aday oldum, benimle ilgili bir husus varsa şimdiye kadar yüz bin defa çıkartmanız gerekirdi ama sonradan sonraya birtakım oyunlarla Ankara halkının iradesini yok sayıp o iradeyi ortadan kaldırmanın hem Türk demokrasisine hem ekonomisine de zararı olacaktır ve ülkemizde telafisi imkânsız zararlar doğacaktır."

Yavaş, bir gazetecinin başkentin eski sembolü Hitit güneşinin yeniden şehrin sembolü yapılıp yapılmayacağı sorusuyla ilgili ise, "Maalesef bu dönemde zor. Biliyorsunuz Meclis'te 42'ye karşı 105 çoğunluğu var. Bunun olmayacağını bile bile de Meclis'te lüzumsuz yere enerji sarf etmek istemiyoruz açıkçası" dedi.

Güncellenme Tarihi : 26.5.2019 15:25

İLGİLİ HABERLER