Gündem
  • 30.6.2009 15:44

MARMARAY ÇALIŞMALARINDA TARİHİ NAMAZGAH BULUNDU

İSTANBUL - Marmaray ile Kadıköy-Kartal raylı taşıma sistemini birleştirecek olan Ayrılık Çeşme İstasyonu'ndaki kazılarda, bugüne kadar toprak altında kalan tarihi namazgah ortaya çıkarıldı.
Kadıköy İbrahimağa Mahallesi'nde bulunan ve Marmaray Projesi kapsamında bir geçiş güzergahı konumunda bulunan Ayrılık Çeşmesi'nin tarihi değerinin ortaya çıkarılması amacıyla başlatılan kazı çalışmaları sürüyor.
Kazılar sonucu, Marmaray Projesi'nin güzergahında kaldığı için başka yere nakledilmesi gündeme gelen, Osmanlı padişahlarının ordularıyla savaş seferine çıkarken aileleriyle vedalaştıkları yer olarak bilinen tarihi çeşmenin arka bölümünde, bugüne kadar toprak altında kalan tarihi namazgah ortaya çıkarıldı.
Yapılan kazı çalışmaları ve namazgahın ortaya çıkmasına ilişkin bilgi veren Kadıköy Belediyesi Strateji Müdürü Şule Onur, yapılan kazılar sonucunda ortaya çıkan namazgahın çeşmenin orijinal yeri olduğunu kanıtladığını söyledi.
Çeşmenin taşınıp taşınmaması konusunda kararı ise İstanbul 5 No'lu Anıtlar Koruma Kurulu'nun vereceğini belirten Onur, kurulun tarihi çeşme ve namazgahın yerinde kalması kararı vermesi halinde Marmaray'ın güzergahının değişmesinin gündeme gelebileceğini kaydetti.
Projeye göre, Gebze istikametinden gelen yolcular, Ayrılık Çeşme İstasyonu'ndan Kadıköy-Üsküdar veya Ümraniye'ye gidecek, Halkalı ve Sirkeci yönünden gelen yolcular ise yine Kadıköy ve Ümraniye'ye gidecekleri gibi Gebze hattından Anadolu'ya devam edebilecek.
İnşaatı devam etmekte olan Kadıköy-Kartal raylı taşıma sistemi de projeye göre, E-5 güzergahından gelerek Ayrılık Çeşme İstasyonu'nda Marmaray ile birleşiyordu.

Güncellenme Tarihi : 25.3.2016 16:34

İLGİLİ HABERLER