Gündem
  • 7.3.2020 09:15

Masada kazandık sahada da yendik

‘Mayın eşeği’ YPG/PKK’nın hamisi ABD’yi; Fırat Kalkanı, Zeytin Dalı ve Barış Pınarı operasyonlarıyla böl-geden uzaklaştıran Türkiye, Esed’in tasmasını tutan Rusya’yı da Bahar Kalkanı Harekatı’yla yola getirerek tezlerini kabul ettirdi. Moskova’da 6 saatlik zirve sonucu çıkan ateşkesi değerlendiren uzmanlar, “Türkiye sahadaki başarısını diplomasi zaferiyle taçlandırdı” yorumunda bulundu.

Siyaset Bilimci yazar Ercan Çifci, “İdlib vesilesiyle başlatılan Bahar Kalkanı Harekatı hem diplomatik hem askeri zafer olarak iktidarın hanesine yazıldı. Bundan rahatsız olanlar; İsrail, ABD, AB, Rusya ve İran gibi ülkeler ile içerdeki işbirlikçileridir. Dün ABD, bugün Rusya boyun eğdi” dedi.

Erdoğan, rusya ile varılan idlib mutabakatını değerlendirdi:

Ateşkesle istikrarın temellerini attık

Masada istediklerimizi büyük ölçüde aldığımızı vurgulayan Başkan Erdoğan, “Bir; ülkemizin sınırlarını rejim ve terör saldırılarına karşı daha korunaklı hale getiriyor. İki; İdlib bölgesinde istikrar ve normalleşmeye zemin hazırlıyor. Üç; orada bulunan askerlerimizin güvenliğini teminat altına alıyor. Dört; sivillerin korunması için önemli bir adım teşkil ediyor” diye konuştu.

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Rusya’daki temaslarının ardından yurda dönüşünde uçakta gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını cevapladı, değerlendirmelerde bulundu. Moskova ziyaretinde Putin ile ikili ilişkileri ele aldıklarını belirten Erdoğan, özellikle Suriye’de İdlib bölgesindeki gelişmelerin gündemlerinin öncelikli maddesini teşkil ettiğini söyledi. Ayrıca Libya’yı da görüşme imkanı bulduklarını bildiren Erdoğan, “Rusya Federasyonu ile ekonomi, ticaret, sanayi, turizm, enerji alanlarında kapsamlı ve çok boyutlu ilişkilerimiz var. Bugün bu konuları ele alma imkanımızın yanında, bu yıl ülkemizde yapacağımız Yüksek Düzeyli Stratejik Konsey Toplantısı için Sayın Putin’i ülkemize davet ettik” dedi.

İstediğimizi aldık

Suriye konusuna değinen Erdoğan, şunları dile getirdi: “Buradaki üç madde, önem arz ediyor. 6 Mart 2020 saat 00.01’den itibaren yürürlüğe giren ateşkesle ilgili arkadaşlarımız konunun sahada takibini de yapıyor. Ateşkes birkaç alanda önemli kazanımlar getiriyor. Bir; ülkemizin sınırlarını rejim ve terör saldırılarına karşı daha korunaklı hale getiriyor. İki; İdlib bölgesinde istikrar ve normalleşmeye zemin hazırlıyor. Üç; orada bulunan askerlerimizin güvenliğini teminat altına alıyor. Dört; sivillerin korunması için önemli bir adım teşkil ediyor. Bu örnekler çerçevesinde sahadaki gelişmeleri an be an takip etmeye devam edeceğiz. Birbirimizi arayacağız ki bu ateşkesi kontrol altında tutalım, herhangi bir zemin kayması olmasın.”

Umarım Esed dersini almıştır

Esed’in ateşkese uymaması halinde başına geleceklerine işaret eden Erdoğan şöyle devam etti: “Amacımız, Suriye’de Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin 2254 sayılı kararındaki siyasi süreci işletmek ve Suriye iç savaşını sona erdirmektir. Buraya gelirken amacımız, ateşkes sağlamaktı. Hamdolsun bunu temin ettik. Tabii rejimin olası ihlal ve saldırılarına karşı da her an teyakkuz halinde olacağız. Bu konudaki kararlılığımızı son bir haftada rejime verdirdiğimiz zayiatlarda güçlü bir şekilde gösterdik.”

Gözlem noktalarına aynen devam

Türkiye’nin gözlem noktalarının akıbetinin sorulması üzerine ise Erdoğan, “Malum, toplamda 12 gözlem noktası var. Tabii bu gözlem noktaları bizim için çok çok önemli. 12 gözlem noktasının dışında tabii aşağıda da gözlem önem ifade ediyor. Bu durumların hepsi de aynen şu andaki durum gibi korunacaktır. Şu anda herhangi bir değişiklik söz konusu değil” açıklamasını yaptı.

Ortak devriyeye devam edilecek

Başkan Erdoğan, İdlib konusunda sözlerini şöyle tamamladı: “M4 kara yolunun kuzeyinde 6 kilometre ve güneyinde 6 kilometre derinliğindeki alanda bir güvenli koridor tesis edilecek. Burada aynı zamanda kendileriyle devriye sistemini de çalıştırmaya başlayacağız. Bu zaten aynı zamanda Türkiye ve Rusya olarak bir dayanışmayı ortaya koyuyor. Bu ateşkes adımı, bu atılan imzalar sahiplenildiği takdirde bu çok daha temelli bir yere inşallah oturmuş olur.”

Zirve dönüşü açıklamalarda bulundu.

Putin’le aramızı kolay kolay bozamazlar

Türkiye-Rusya ilişkilerinin 5 yıldır iyi bir şekilde gittiği belirtilerek “Ne oldu da bu aralık ayından itibaren Putin birden tavır değiştirdi?” sorusu üzerine Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, şunları dile getirdi:

Temel sağlam

“Aslında çok da bir farklılaşma olmadı. Zaman zaman uluslararası ilişkilerde buna benzer gelişmeler, iniş çıkışlar olabiliyor. Rusya ile olan belki de bizim en son düşünebileceğimiz bir konu olabilir bu. Niye derseniz, bizim şu anda Rusya ile olan ikili ilişkilerimiz hiçbir şeye benzemez. Bir taraftan savunma sanayisinde attığımız adımlar, bir taraftan nükleer enerjide attığımız adımlar, bir taraftan Türk Akımı konusunda attığımız adımlar, bir diğer taraftan turizmde attığımız adımlar.

Kara kedi israil mi?

Tabii bunların çok çok büyük önemi haiz. İkili ilişkilerimizin geldiği bu noktalarda bir de üçüncü ülkelerde beraber atabileceğimiz adımların planlamasını yaptığımız dönemi yaşıyoruz. Yani onun için de herhalde bir yerden şöyle kara kediler girmiş olabilir.”

“İsrail olabilir mi?” denmesi üzerine ise Başkan Erdoğan, “Yok. O kadar zayıf değil” ifadesini kullandı.

S-400 artık malımız

Cumhurbaşkanı Erdoğan, büyük projeler ve S-400 konusunda ise şunları söyledi: “S-400 şu anda artık bizim malımız. Bir taraftan S400 ile ilgili eğitim çalışmaları vesaire bunlar devam ediyor. S400’ü büyük oranda teslim almış vaziyetteyiz. Tamamı elimizde. Şu anda tamamı geldi. Nisandan itibaren de artık faal hale gelecek. Ama yine söyleyeyim, dün de söyledim yetkililerine; Amerikalılara, ‘Eğer bize Patriot verirseniz biz sizden de Patriot alırız’ dedik.”

Libya’da da ateşkes bekliyoruz

Putin ile İdlib ateşkesinin yanı sıra Libya konusunu da ele aldıklarını hatırlatan Cumhurbaşkanı Erdoğan, Libya’da Hafter’in uzlaşmaz tutumunun ortada olduğunu söyledi. Hafter’in hiçbir anlaşmaya uymadığı gibi savaşı da körüklediğine dikkati çeken Erdoğan, şöyle devam etti:

Wagner konusunda adım bekliyorum

“Bunu ABD, Almanya, İtalya gibi devletler de artık açıkça görüyor. Sayın Putin ile bu konuları ele aldık. Özellikle de bu Wagner konusunda Sayın Başkanın olumlu bir adım atacağını düşünüyorum. Böylece Libya’daki sürecin de aynen bu akşamki attığımız adıma benzer bir şekilde sonuçlanması ikimizin de önemli bir beklentisidir. Temenni ederiz ki bu hayata geçer. Eğer hayata geçerse o zaman Libya’da bizim işimiz de kolay olacak, Serrac’ın işi de kolay olacak.” “Açık kapı politikasının gözden geçirilip geçirilmeyeceği” yönündeki soru üzerine Erdoğan, şunları dile getirdi:

“Açık kapı” işi bitti, Yunanistan gaddar

“Her şeyden önce bizim Yunanistan tarafı ile bu süreçte ‘Açık kapı artık kapalı mı?’ Bunu tartışacak zamanımız yok, o iş bitti. Biz kapıları açtık şu anda. Mülteciler gidebildiği kadar gidecek, biz bunları zorla ülkemizden de çıkarmıyoruz. Kendi arzularıyla, kendi istekleriyle bu insanlar çıkıyorlar. Yunanistan sığınmacılara zulmediyor. Takip ettiğim kadarıyla, en son 5 vaka vardı öldürdükleri. Tüm bunların yanında tabii şişleyerek batırdıkları botlar da çok gaddar yaklaşımlarıdır.”

HACI YAKIŞIKLI

YENİ AKİT

Güncellenme Tarihi : 7.3.2020 09:42

İLGİLİ HABERLER