Asayiş
  • 30.6.2016 15:02

Matematik camiasının acı kaybı

Fırat Bayır, saat 17.00 sularında Kadıköy Bağdat Caddesi’ndeki kurucusu olduğu Fırat Bayır Eğitim Danışmanlık İletişim ve Araştırma Merkezi’nden motosikletiyle yola çıktı. Emniyet şeridinde seyir halindeyken, direksiyonu önüne kıran ticari taksiyle çarpıştı. Çarpmanın etkisiyle havada taklalar atan Bayır, Göztepe Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne kaldırıldı. Hastanede müdahale edilen ve iç kanama geçirdiği teşhis edilen 41 yaşındaki Bayır, yapılan tüm müdahalelere rağmen kurtarılamadı.

Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) Matematik Bölümü mezunu olan Yrd. Doç. Dr. Fırat Bayır, doktorasını İstanbul Üniversitesi’nde Sayısal Araştırmalar konusu üzerine yapmıştı.

Yrd. Doç. Dr. Fırat Bayır için görev yaptığı İstanbul Aydın Üniversitesi’nde yarın bir veda töreni gerçekleştirilecek. Bayır’ın cenazesinin ise yarın öğle namazını müteakip Beylikdüzü Fatih Sultan Mehmet Camii’nde kılınacak cenaze namazının ardından defnedileceği belirtildi.

Yrd. Doç. Dr. Fırat Bayır Kimdir?

Eğitimi

1975 yılında Bakırköy’de doğdu. 1992 yılında Adana Fen Lisesini, 1998 yılında Orta Doğu Teknik Üniversitesi Matematik Bölümünü bitirdi. 2006 yılında İstanbulÜniversitesi İşletme Fakültesi Sayısal Bilgiler Bölümü'nde Yüksek Lisansını, 2012 senesinde de aynı bölümde Doktorasını tamamladı.

Yayınları

Üniversite yıllarında ünlü matematikçi Cahit Arf için 57 dakikalık belgesel çekti, 188 sayfalık First Alexandrian School Period isimli bir kitap yazdı.
Türkiye’nin ÖSS sınavına yönelik ilk uzaktan eğitim portali Torpil.com’un koordinatörlüğünü yaptı.

“Yapay Sinir Ağları ve Finans Sektörüne Ait Bir Tahmin Uygulaması” adında yüksek lisans tezini 2006 yılında tamamladı.

2007 yılında Alexander Aidan’la birlikte Mirror, Mirror in the Mall: An Empirical Application of Self Concept Theory in Segmenting Male Fashion Innovators in London isimli tamamlanmış bir makale ile Londra’da yapılan Academy of Marketing 2007 konferansına konuşmacı olarak katıldı.
Aynı yıl Türkiye Bilişim Vakfı ve Inproda İnsan Kaynakları firması ile birlikte yürütülen Türkiye Bilişim Sektörü İstihdam Roporu isimli araştırma projesinin yöneticiliğini yaptı.

Kesme Problemine Sezgisel Bir yaklaşım adında Doktora tezini 2012 yılında tamamladı. Çalışmada tekstil sektörüne yönelik, konveks olmayan düzensiz stok kesme problemine Genetik Algoritmalar kullanarak yeni bir çözüm önerisinde bulundu.

Çalışmaları

Doktora konularına paralel olarak işletme matematiği, analiz, lineer cebir, diferansiyel denklemler, tanımsal istatistik, lineer olmayan optimizasyon, kantitatif karar verme teknikleri, çok değişkenli istatistik analizi, simülasyon, zaman serisi analizi, yapay sinir ağları, genetik algoritma, bulanık mantık, simülasyon, oyun teorisi, OLAP, veri madenciliği, proje yönetimi ve diğer bilişim yönetim sistemleri ve yöneylem araştırmaları konularında çalışmalar yapmakta ve çeşitli kurum ve kuruluşlara eğitim ve danışmanlıklar vermekteydi.

1998 yılından beri çeşitli eğitim kurumlarında lise seviyesindeki öğrencilere, Türkçe ve yabancı dilde eğitim veren okulların ara sınıf öğrencilerine yönelik Matematik ve Geometri, ayrıca YGS-LYS, SAT, GRE, GMAT, IB gibi Türk, Avrupa ve Amerika üniversitelerinin kabul sınavlarına yönelik hazırlık çalışmaları yapmaktadır. Çalışmalarına, ekibiyle kurduğu ve kendi ismini taşıyan eğitim ve danışmanlık kurumunda devam ediyordu.

Güncellenme Tarihi : 30.6.2016 15:02

İLGİLİ HABERLER