Eğitim
  • 2.10.2008 10:43

MEB'DEN SON DAKİKA DÜZELTMESİ

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), ''Eşcinsel Evlilik Müfredata Girdi'' haberinin yanlış ve yanıltıcı olduğunu bildirdi.

MEB Basın ve Halkla İlişkiler Müşavirliğinden, bazı basın yayın kuruluşlarında çıkan ''Müfredattaki Evlilik'', ''Eşcinsel Evlilik Müfredata Girdi'' başlıklı haberlere ilişkin yazılı açıklama yapıldı.

Açıklamada, haberlere konu olan metnin basında iddia edildiği gibi Halk Kültürü Dersi programında yer almadığı belirtilerek, metnin; sadece bu dersi okutan öğretmenler için hazırlanan ve sadece öğretmenlerin kullanacağı bir kaynak materyal olan ''Program Kılavuzu''nda bulunduğu, öğrencilerle hiçbir ilgisinin olmadığı ifade edildi.

Materyalin öğretmenlere dönük hazırlandığı, bu nedenle de olabildiği kadar bilimsel kaynaklardan yararlanılmaya çalışıldığına işaret edilen açıklamada, şunlar kaydedildi:

''Haberde belirtilen makale de bilimsel kaynaklardan alınmıştır. Bu makalede de yazılı hukuk (Anayasa, yasa ve yönetmelikler) ile halk hukuku (töre, gelenek ve görenekler) arasındaki nedensellik ilişkisi bilimsel bir bakış açısıyla ele alındığı için yararlanılmaya değer görülmüştür.
Söz konusu metin eşcinsel evliliği kesinlikle onaylayıcı, olumlayıcı, teşvik edici nitelikte değildir. Metnin hiçbir bölümünde bilimsel ve eğitsel olmayan, öğrencinin pedagojik yapısına zarar verici bir husus bulunmamaktadır. Aksine, bazı toplumlarda bu husus yazılı hukuka girse bile Türk halk hukuku gereği ülkemizde bunun mümkün olmayacağı özellikle vurgulanmakta ve kültürel olarak böyle bir uygulama olumsuzlanmaktadır.

Yanlış ve yanıltıcı habercilik anlayışıyla yazılan söz konusu gazete haberleri hakkında gerçek durum kamuoyunun bilgisine saygıyla duyurulur.''

''MUTLULUĞUN RESMİ BU MU ABİDİN'' HABERİ

Öte yandan MEB, bir gazetede yer alan ''Mutluluğun Resmi Bu Mu Abidin'' başlıklı habere ilişkin olarak da açıklama yaptı. Açıklamada, MEB'de yürütülen program geliştirme çalışmalarında ilgili alan uzmanlarından oluşan özel ihtisas komisyonlarınca hazırlanan taslak metinlerin ''katılımcılık'' ilkesi gereği ilgili akademik ve sosyal paydaşların görüşlerine sunulduğu belirtilerek, bu yöntemle olgunlaştırılan taslakların ve programların Talim ve Terbiye Kurulu'nda görüşülerek karara bağlandığının altı çizildi. Açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

''Bakanlığımız, Ortaöğretim Genel Müdürlüğünce hazırlanarak paydaşların görüş ve değerlendirmelerine sunulan 'taslak' felsefe programının ekinde yer alan ve Abidin Dino'ya atfedilen 'Mutluluğun Resmi' tablosu hakkındaki konu, gazetede haber olarak yer almadan önce Bakanlığımız Talim ve Terbiye Kurulundaki uzmanlarca bir inceleme yapılmış, inceleme sonucunda ve söz konusu tablonun Abidin Dino'ya ait olmadığı tespit edilerek taslak öğretim programından çıkarılmıştır.

Henüz Kurulda kabul edilmeyen ve bir resmi geçerliliği bulunmayan, ayrıca ilgili birimlerimizde hakkında ne tür bir işlem yapıldığı da araştırılmadan taslak bir program metninin habere konu edilerek gerçekmiş gibi kamuoyuna sunulması, basın meslek ilkeleri açısından sorgulanmaya açıktır.''

Güncellenme Tarihi : 15.5.2016 05:48

İLGİLİ HABERLER