Dünya
  • 4.9.2012 21:25

Meclis Başkanı'ndan timsah gözyaşları iddiası

Arap Parlamentosu Başkanı Al Salim el-Dekbasi'yi sert bir dille eleştiren Lahham, silahlı muhalefeti destekleyen ülkeleri de suçladı.

Halk Meclisi Başkanı Muhammed Cihad el-Lahham; kuruluşunda katkı sağladığı ve topraklarında ona daimi merkez oluşturduğu Arap Parlamentosu dahil olmak üzere Suriye'nin her hangi bir ortak Arap çalışmasında her zaman öncü ve kurucu bir rol oynadığını belirterek, bu rolünü sürdüreceğinin altını çizdi.

Dekbasi’nin yayınladığı ve BM’nin Suriye özel temsilcisi el-Ahdar el-İbrahimi’nin henüz başlamayan görevinin başarısız olduğunu ifade ettiği bildiriye cevap olarak basın açıklaması yapan Lahham; mantıklı ve bilinçli olan bir kimsenin söylentilere kulak vermeden gerçeklerden emin olduktan sonra konuşması gerektiğini ifade etti. Lahham; mantıklı insanların önyargılı ve aceleci olmamaları gerektiğine işaret ederek söylediklerinin sorumluluklarını üstlenmeleri önemini dile getirdi.

Suriye'deki krizin ancak ve ancak Suriye'de uçuş yasağı dayatmakla olabileceğini iddia eden Dekbasi’ye yanıtında Lahham; Suriye halkı için sözde ağlayan tarafların bu halkın kanlarını akıtmada en büyük katkıyı sağlayan taraflar olduğunu söyledi.

Lahham nükleer bombayla binlerce insanı öldürenlerin şu anda Suriye'de en küçük bir köydeki demokrasiye önem verdiğini iddia ettiğine işaret ederek, Arapları ve Müslümanları öldürmek için savaş makinesi üretmede İsrail'e yardım edenlerin de şu an yine Suriye halkının çıkarlarını savunduğunu iddia ettiğini söyledi.

Suriye halkı için ağladıklarını ve bu halkın çıkarlarını savunduklarını iddia edenlerin ne yazık ki Suriye halkının kanlarını vahşice akıtan terör gruplarına silah, finans, barınak ve her türlü desteği sağladıklarına vurgu yapan Lahham; şiddeti tırmandırmak için hiç bir çabayı esirgemediklerini ekledi.

Lahham; Dekbasi’nin bir kaç gün önce kardeşleri birbirlerine düşürme, fitne yapma ve şiddete teşvik etmenin yanlışlığını ifade ettiğini, Kuveyt, Irak ve Somali’yi örnek verdiğinin duyulduğuna işaret ederek, Suriye'nin içinde şiddet, öldürme ve yıkım eylemlerinin tırmanmasını istediğine dikkat çekti. Dekbasi’nin çifte standartlı bir politika izlediğini belirten Lahham; başka ülkelerdeki durumlarda gayet farklı bir tutum sergilediğini ekledi.

Halk Meclisi Başkanı Lahham; Dekbasi’nin Suriye'nin kendini ve evlatlarını savunma özenini suç saydığını belirterek, çıkarlarını savunduğunu iddia ettiği Suriye halkına her türlü dayatmayı uygulamaktan çekinmediğini ekledi.

Dekbasi’nin batılı planlar, kral yada prensin çıkarlarına değil de Arap Parlamentosu Başkanı olarak her şeyden önce Araplığına ve Arapların çıkarlarına bağlı kalmasının umut edildiğini ifade eden Lahham; Suriye'de şiddeti tırmandırma ve anlaşmazlığı derinleştirme amaçlı bir girişim değil de taraflar arasında uzlaşmayı sağlayacak ve şiddete son verecek bir girişimde bulunmasının umut edildiğini ekledi.

Dekbasi’den evlerin ve kuruluşların yıkılmasını ve Suriyelilerin katledilmesini talep etmesini değil, hükümetlere her türlü yaptırım ve ambargoya maruz kalan Suriye halkının maneviyatını yükseltme çağrısında bulunmasını temenni ettiğini dile getiren Lahham; Dekbasi’nin görevinin Arap parlamentosunu tarafsızlaştırmak olduğunu belirtti.

Lahham; Ahdar el-İbrahimi’nin çabaların desteklemesi umutları bulunurken Arap Parlamentosu Başkanının Ahdar’ın görevinin başarısız olacağı tahminleriyle olmasını arzu ettiği durumu ve İsrailli politikalara hizmet etmeyen Rusya ve Çin gibi iradelerin birleşememesi yönündeki hayallerini dile getirmiş olduğunu beyan etti.

Arap parlamentosunun ortaya çıkmasını temellendiren Suriye’nin, bu parlamentonun her zaman Arap vatandaşların koruyucusu ve ulusun hakkını savunan bir platform olmasını temenni ettiğini ifade eden Lahham; Suriye’nin bütün Arap kurumları kendi yoluna getirinceye kadar çaba harcamaya devam edeceğini sözlerine ekledi
 

Güncellenme Tarihi : 22.3.2016 15:29

İLGİLİ HABERLER