Gündem
  • 31.8.2007 17:30

MECLİS OTURUMUNA KAMER GENÇ DAMGASINI VURDU

ZAFER ÇAKMAK-ALİ ULURASBA
ANKARA -Gündemle ilgili söz alan ancak gündem dışına çıkarak 10. Cumhurbaşkanı Sezer'le ilgili değerlendirmeler yapan Genç, önce TBMM Başkanvekili Eyyüp Cenap Gülpinar, ardından eski TBMM Başkanı Bülent Arınç'la tartıştı.
TBMM Genel Kurulu'nda Bakanlar Kurulu'nun listesinin ve Hükümet Programı'nın okunacağı özel oturum, renkli görüntülerle başladı. Genel Kurul'un başlamasından önce kabinenin yeni üyeleri, Bakanlar Kurulu sıralarında milletvekillerinin kutlamalarını kabul etti. AK Parti milletvekilleri, yeni bakanları kutlamak için sıraya girdi. Genel Kurul'un bugünkü oturumunu TBMM Başkanvekili Eyyüp Cenap Gülpınar yönetti. Oldukça heyecanlı olduğu gözlenen Gülpınar, Genel Kurul'u açarken önündeki kağıtları yere düşürdü.
Genel Kurul'da Bakanlar Kurulu'nun atandığına dair Cumhurbaşkanlığı tezkeresi ve Bakanlar Kurulu listesi okundu. Bakanlar Kurulu listesi okunurken kabine üyeleri tam kadro Meclis Genel Kurul salonundaki yerlerini aldı.

KAMER GENÇ: "BANA TAHAMMÜL ETMEK ZORUNDASINIZ"
Hükümet programının okunması, müzakere edilmesi ve güven oylamasına ilişkin TBMM Başkanı ve 4 parti grubunun altında imzası bulunan Danışma Kurulu önerisinin oylamasına geçilmeden önce önerinin lehinde veya aleyhinde söz almak isteyen milletvekili bulunup bulunmadığı soruldu. Gündem dışı söz isteyen Tunceli Bağımsız Milletvekili Genç, Gürpınar'ın gündem dışı söz vermemesi üzerine Danışma Kurulu önerisi aleyhine söz aldı. Genç, konuşmasında 7 yıl 3 ay Cumhurbaşkanlığı yapan Ahmet Necdet Sezer'in
gösterdiği basiret ve hizmetleri dile getirdi. Genç, Sezer'in devlet kaynaklarıyla peşkeş çekmediğini, çocuklarının düğününe on binlerce insanı davet ederek onlardan para toplamadığını söyledi. Meclis Başkanvekili Gürpınar, gündem dışı konuşmaması konusunda Genç'i uyardı. Genç, Gürpınar'ı eleştirince Meclis Başkanvekili, "Polemik yaratmayın, gündeme gelin. Keserim konuşmanızı" diyerek Genç'i uyardı. Genç, Danışma Kurulu önerisinin Meclis İçtüzüğüne aykırı olduğunu söyledikten sonra bu kez Tunceli'nin
sorunlarına değindi. Tunceli'de 2003'te yaşanan depremden sonra birçok binanın onarılmadığını, Tunceli yollarının hala toprak olduğunu kaydeden Genç, Tunceli tespitlerinin ardından "Tarih Ahmet Necdet Sezer'e hak ettiği yeri verecektir" diye konuştu.
Genç, bu sırada kendisine laf atan AK Parti milletvekillerine de cevap vererek, "Siz bana tahammül etmek zorundasınız. Tahammül etmeyecekseniz iktidar sıralarında oturmayın. Gelin bizim yanımızda oturun" diye konuştu.

ARINÇ, AK PARTİ GRUP BAŞKANVEKİLİ BOZDAĞ'IN BENZETMESİNİN AŞIRI KAÇTIĞINI SÖYLEDİ
Kamer Genç'in ardından söz alan AK Parti Grup Başkanvekili Bekir Bozdağ, Genç'in Meclis Başkanı'nı yanılttığını ve içtüzüğü ayakları altına aldığını belirterek, "Merd-i kıpti şecaat arz ederken sirkatin söyler. Burada da bunu yaşıyoruz" dedi.
Bozdağ'ın sözlerine sinirlenen Genç, yeniden söz istedi. Ancak Genç'e söz vermeyen Gürpınar, Danışma Kurulu önerisi lehine söz isteyen eski TBMM Başkanı ve Manisa Milletvekili Bülent Arınç'a söz verdi. Yeni dönemde ilk kez kürsüye gelen Arınç, Bekir Bozdağ'ın benzetmesinin aşırı kaçtığını ve uygun düşmediğini söyledi. Danışma Kurulu önerisi üzerinde TBMM Başkanı ve 4 grubun temsilcilerinin imzası bulunduğuna işaret eden Arınç, Danışma Kurulu önerisi üzerinde konuşma yapılmaması gerektiğini ifade etti.
Geçen dönem, içtüzüğün 19. maddesinde bu yönde bir değişiklik yapmak için girişim başlattıklarını hatırlatan Arınç, düzenlemenin Anayasa Komisyonu'nda olduğunu hatırlattı. TBMM Başkanı olarak görev yaptığı süre içinde pek çok hakkın kötüye kullanıldığına şahit olduğunu anlatan Arınç, tüm grupların müşterek önerisi üzerinde konuşma yapılmasının zaman kaybı olduğunu vurguladı.
Kamer Genç'in, Arınç'ın sözlerine de müdahale etmesi üzerine sinirlenen Arınç, "Biz sizi sabırla dinliyoruz. Sadece sizin konuşma hakkınız yok. Bütün milletvekillerinin konuşma hakkı var. Kendinizi Parlamento'nun üzerinde görmeyin. Bütün hakları tek başınıza kullanamazsınız" şeklinde konuştu.
Arınç, 'her gün, her defasında ben kürsüye çıkayım ve konuşma yapayım' düşüncesinin yanlış olduğunu dile getirdi. Genç'in Tunceli ile ilgili eleştirilerine de değinen Arınç, 2006 yılında Tunceli'yi ziyaret ettiğini, Tunceli'ne yapılan Rehabilitasyon Merkezi'ne Meclis Başkanlığı ödeneğinden kaynak aktardığını, Rehabilitasyon Merkezi'nin açılışında Kamer Genç'i göremediğini ifade etti. Tunceli Bağımsız Milletvekili Genç, Arınç'ın konuşmasından sonra, kendisine hakaret edildiği gerekçesiyle bir kez daha söz
istedi. Gürpınar, Genç'e söz vermedi ve Danışma Kurulu önerisini oya sundu.

Güncellenme Tarihi : 24.3.2016 16:35

İLGİLİ HABERLER