Gündem
  • 23.5.2013 18:56

Meclis'te alkol tartışması

"Torba Kanun" teklifinin tümü üzerinde MHP Grubu adına söz alan Manisa Milletvekili Erkan Akçay, farklı düzenlemelerin aynı teklif içinde getirilmesini eleştirdi.
     Bütün vatandaşları, özellikle de çocukları ve gençleri, alkol, uyuşturucu gibi maddelerden korumaya yönelik düzenlemeleri desteklediklerini, ancak AK Parti'nin teklifinin sadece yasaklar üzerine kurulu olduğunu savunan Akçay, yasaklamanın hiçbir zaman sonuç vermediğini söyledi.
     Akçay, sorunun, eğitim, bilinçlenme, temel hak özgürlükler yönünün ihmal edildiğini ileri sürdü.
     Türkiye'nin alkollü içkilerden aldığı verginin yüksek olduğunu ifade eden Akçay, "Buna rağmen AKP dönemi alkol tüketimin arttığı yıllar olarak tarihe geçecektir" diye konuştu.
     Akçay, 10 yılık AK Parti iktidarı döneminde, gençlerin ve çocukların alkol kullanım oranının yükseldiğini savundu.
    
     -"Güncel sorunlar yok"-
    
     BDP Şırnak Milletvekili Hasip Kaplan, AK Parti'nin kendi yaşam tarzını her alana yaydığını öne sürerek, "Teklifte alkol, tütün, reklam, tanıtım, trafik, mülkiyet hakkı, vakıflar, cami dükkanları, ÖTV, KDV ne ararsan var ama Türkiye'nin güncel sorunları olan adalet, özgürlük, hoşgörü yok" dedi.
     Alınan kararların turizm ve eğlence sektörüne etkisinin olacağını söyleyen Kaplan, "Unutmayın turizm borsa gibi bir çakıldı mı bir daha toparlanamaz" diye konuştu.
     Kaplan, "İlla zararlı şeylerle uğraşmak istiyorsanız, Türkiye'de 100 bin seks işçisi var, 56 genelev var. Kumar oynatmada Türkiye üçüncü sırada. İnançlarınızda samimiyseniz, bunlarla yüzleşmeye hazır mısınız-" diye sordu.
     Teklifte, binlerce küçük esnafı iflasa götürecek düzenlemeler olduğunu öne süren Kaplan, teklifte faydalı olan Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi'ne 300 kadro ihdasının düzenlemeden çıkarıldığını söyledi.
    
     -"İdeolojik yaklaşım"-

    
     CHP Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi, teklifin bir kısmının komisyonda düzeltildiğini ancak hala düzeltilmesi gereken alanların bulunduğunu ifade etti.
     Alkol bağımlılığıyla mücadele edilmesi gerektiğini vurgulayan Hamzaçebi, şöyle devam etti:
     "Devlet, kendini bireyin yerine koyarak, onun yaşam alanına, özgürlüklerine müdahale ederek, alkol tüketimi ortadan kaldıracak şekilde görev üstlenemez. Hiç kimse inançlarıyla, diğer uygulamaları birbirine karıştırmasın. Bir insan inancı gereği içki içmeyebilir ama devlet 'günah' kavramından hareketle yasal düzenleme yapamaz. Devlet aşırı alkol bağımlığının, aşırı kullanımın insan sağlığına vereceği zararı vatandaşlarına anlatmakla görevlidir. İçki içmek ya da içmemek erdem değildir. Devlet, bireylerin tercihlerine saygı göstermek zorundadır. Ancak teklifin yaklaşımı böyle olmamıştır. İdeolojik yaklaşımla alkolü Türkiye'nin gündeminden kaldırmak istemektedir."
     Teklif üzerinde komisyonda yapılan değişikliklerle ilgili bilgi veren Hamzaçebi, Yeşilay Vakfı'nın kanunla kurulmasını, bütçeden para aktarılmasını eleştirdi.
     Şahsı adına söz alan CHP İzmir Milletvekili Musa Çam, AK Parti'nin, içki içmeyi gizli saklı yapılacak bir iş haline getirdiğini savundu.
     Kimsenin içmeye ya da içmemeye zorlanamayacağını belirten Çam, "Bunlar, dini, ideolojik bir dayatmadır. Yapılmak istenen; alkolle mücadele değil, kendi inançları ve yaşam kültürleri çerçevesinde toplumu yeniden dizayn etmektir" iddiasında bulundu.
     AK Parti Isparta Milletvekili Süreyya Sadi Bilgiç, teklifin, asla ve asla alkol kullanan vatandaşların hakkına, hukukuna, içme özgürlüklerine kısıt getirilmesine yönelik bir düzenleme olmadığını söyledi.
     Bütün çağdaş, uygar ülkelerde olduğu gibi alkol satışına ilişkin kuralların belirlendiğini kaydeden Bilgiç, teklifle ilgili bilgi verdi.

 

Güncellenme Tarihi : 19.3.2016 15:04

İLGİLİ HABERLER