Dünya
  • 3.10.2008 00:05

MEDVEDEV'DEN NATO VE AVRUPA'YA SICAK MESAJ!..

"Petersburg Diyalogu" adı verilen konferansta konuşma yapan Merkel, Avrupa ve Kremlin arasında karşılıklı anlayışın artırılması çağrısında bulunurken, Medvedev ve hükümetini Gürcistan'da izledikleri sert politikadan dolayı eleştirdi. Merkel, "Bu çatışmada (Rusya-Gürcistan Savaşı), Rusya'nın orantısız güç kullanarak karşılık verdiğini bu yüzden yeniden güven inşa etmeye ihtiyaç duyulduğunu söyledik" dedi. Merkel, ilk temel adımın, "Rusya'nın tüm askeri güçlerini Gürcistan topraklarından 10 Ekim itibariyle çekme taahhüdü"nü içeren ancak ihlal edilen, AB aracılığında, Moskova-Tiflis arasında imzalanan ateşkes olduğunu belirtti. Merkel, Kafkaslar konusunda Rusya ve Almanya'nın farklı bakış açılarının olduğunu belirtti.
Rusya Devlet Başkanı Medvedev ise, ülkesinin politikasını savunarak, Gürcistan'ın Güney Osetya'ya Ağustos ayında 'agresif ulusalcı' girişimlerde bulunduğunu ve uluslararası camiada Rusya'nın saldırgan devlet olarak gösterilerek 'dürüst olmayan bir propaganda' izlendiğini savundu.
Rusya ve NATO arasındaki ilişkilerin zarar görmesine rağmen yeni bir soğuk savaşın gözükmediğini belirten Medvedev, "Çünkü bunun için ortada bir neden yok" dedi.
Medvedev ayrıca Batı ve Rusya arasında daha şeffaf ve direkt görüşme çağrısında bulunurken, "gerçeklerin ve doğruların daha yüksek sesle" duyurulmasına ihtiyaç duyulduğunu belirtti. Medvedev, "Modern dünyada ülkelerin birbirlerine karşılıklı bağlılıkları olduklarını kabul etmeliyiz. Bu bağlılık yalnızca ekonomide değil, bilim, teknoloji, kültür ve eğitimde de. Artık ileri bakmalı, geçmişe odaklanmamalıyız" şeklinde konuştu.

Güncellenme Tarihi : 15.5.2016 05:47

İLGİLİ HABERLER