Medya
  • 26.8.2016 00:12

Arap basını Cerablus operasyonu'na ne dedi?

Türkiye'nin Fırat Kalkanı operasyonu Arap basınını ikiye böldü. Bazı gazeteler Cerablus operasyonu için Türkiye'yi överken, bazı gazeteler de "Türkiye Suriye topraklarına girdi ve bir güvenli bölge kurmanın sinyalini verdi" dedi.

BBC Türkçe'ye göre, Orta Doğu'da Arapça yayımlanan gazeteler, Türkiye'nin Cerablus operasyonuyla ilgili olarak ikiye bölündü. Bazı gazeteler müdahaleyi yeni bir savaş ilanı olarak yorumlarken, bazıları ise Türkiye'yi övdü.

'TÜRKİYE, SURİYE BATAKLIĞINDA ASKERİ MÜDAHALEDE BULUNDU'

Operasyona birçoğunun manşetten yer verdiği gazetelerden, Mısır'da yayımlanan muhalif Al-Vafd, "Türkiye Suriye bataklığında askeri müdahalede bulundu" manşetiyle çıkarken, Hizbullah yanlısı Lübnan gazetesi Al-Diyar ise, "Türkiye Suriye topraklarına girdi ve bir güvenli bölge kurmanın sinyalini verdi" diye yazdı.

'CERABLUS'TA TERÖRİST GRUPLAR, BAŞKA TERÖRİST GRUPLARLA YER DEĞİŞTİRİYOR'

Suriye'de yayımlanan Al-Baath gazetesi, "Türkiye, ABD'nin lütfuyla Suriye'ye karşı yeni bir savaş dönemini başlattı" başlığıyla verdiği operasyona ilişkin, Suriye Dışişleri Bakanlığı'nın "Cerablus'ta terörist gruplar başka terörist gruplarla yer değiştiriyor" açıklamasına yer verdi.

'SURİYE'DE BÜYÜK BİR DÖNÜŞÜM'

Lübnan gazetesi Al-Nahar'da Ali Hamadan imzasıyla yayımlanan analizde, 'Türkiye'nin askeri müdahalesinin Suriye'de büyük bir dönüşüm anlamına geldiği' belirtildi. Katar gazetesi Fahd Al-Kaytan, operasyona destek vererek, "Şu andaki Türk-İran görüşmeleri Kürt sorununun nasıl yönetileceğiyle ilgili. Geniş anlamda bir kavrayış olasılığı yok. Sadece anlık çıkarlar var. Bunlar da iki tarafı konumlarını koordine etmeye zorluyor" dedi. Gazete Mazen Hamad tarafından kaleme alınan köşe yazısında Erdoğan'ın 2002'den beri Türkiye'yi etkili bir şekilde yönettiği belirtildi ve "Erdoğan, Suriye ve Irak'ın tam olarak çöküşüne, Mısır'ın ise kısmen çöküşüne neden olan korkunç liderlik eksikliğini telafi etmede başarılı oldu" denildi.

Suudi Arabistan'daki Al-Jazeera gazetesi, "Arapları kalbinden vurmayı hedefleyen bir uluslarararası komplo var" ifadesini kullandı.

Güncellenme Tarihi : 26.8.2016 01:03

İLGİLİ HABERLER