Medya
  • 12.4.2018 00:03

İnternetten kazanç sağlayan fenomenler vergi verecek

Ağbal, elektronik ticaret ve sosyal medya üzerinden  gelir elde edenlere ilişkin değerlendirmede bulundu. Vergi kanunlarında, internet üzerinden elde edilen kazançlarla ilgili  bir boşluk bulunmadığını vurgulayan Ağbal, "İster gerçek isterse sanal ortamda  ticaret yapın, bugünkü kanunlarımıza göre vergi vermek zorundasınız. Bir kişi  internette ister kendi sayfasına Reklam alsın isterse video çekerek tweet' ler atıp  oradan gelir elde etsin, bunlar eğer devamlılık arz ediyorsa ortada bir kazanç  var demektir ve verginin ödenmesi gerekir. Vergi kanunlarımızda hiçbir boşluk  yok, bunun adına 'internet fenomeni' deyin, ne derseniz deyin, 'Bir şeyler  yapıyorum da arada para kazanıyorum' diyorsa her para kazanan nereden kazanırsa  kazansın vergisini ödeyecek." diye konuştu.

"İnternet siteleri taranıyor"

 Ağbal, Gelir İdaresi Başkanlığının, elektronik ticaret platformları  başta olmak üzere tüm internet sitelerini taradığına dikkati çekerek, yeni  kurulacak Risk Analiz Merkezi'nde de internet üzerinden yürütülen ticaretin ve  dijital hizmetlerin izlenmesi için özel bir birim kurulacağını söyledi.

Ağbal, "Kim olursa olsun, kazanç doğuran faaliyetleri bu ortamda  yürütenlerin hepsi ya kendiliğinden gelip vergi dairesine başvurup mükellef  olacak ya da onları biz tespit edeceğiz ve resen kendilerini vergi mükellefi  yaparak vergiyi tarh edeceğiz yani onlardan kazandıkları bu paranın vergisi  isteyeceğiz." değerlendirmesinde bulundu.

Video paylaşım siteleri gibi platformlardan gelir elde edenlerin de bu  kapsamda olduğunu vurgulayan Ağbal, "Vergi kanunlarına göre vergi mükellefi  olmanın yaşı yok. Dolayısıyla hangi yaşta olursa olsun, 18 yaşın altındaysa  kanuni temsilcisi onun adına beyanname verecek. Nereden kazanırsan kazan, ister  internetten video yayınlayarak ister yine sanal ortamda mal veya hizmet satarak  kazan, hepsinde vergi var." ifadesini kullandı.

"Gelip vergi ödemek istediler"

Bu konudaki çalışmaların yurt içiyle sınırlı olmadığının altını çizen  Ağbal, yurt dışından faaliyet gösteren elektronik ticaret platformlarının da kapsamda bulunduğunu söyledi. Ağbal, Türkiye'den para kazanan elektronik ticaret  platformlarının da vergi vermek zorunda olduğunu belirterek, şunları kaydetti:

"Kredi kartıyla kişi ödemeyi yapıyor, para yurt dışındaki bir banka  hesabına gidiyor. O şirket de Türkiye'de sürekli internet üzerinden hizmet sunup para kazanıyor. Bunların her biriyle ilgili vergi incelemelerini başlattık.  Bunları resen vergi mükellefi yaptık ve elde ettikleri bu kazancın vergisini  talep ediyoruz. Ticaretin yürütüldüğü ortama bakılmaksızın bütün kazançlar  üzerinden verginin tam ve doğru alınması konusunda kararlıyız. Özellikle  e-ticaret alanında şu anda yürüttüğümüz çalışmalar var. Biz bu çalışmalara  başlayınca gördük ki yurt dışındaki büyük firmalar da dahil gelip vergi ödemek  istedi. Hükümet olarak kararlılığımızı gördüler. Vergisini ödemeyene de devlet  olarak gerekeni yapıyoruz."

Ağbal, mükellef olmak isteyen bu firmaların, belge düzenlenmesi ve  beyanname verilmesi konularında kolaylık talep ettiğini, firmaların işlerini  kolaylaştırmak amacıyla İstanbul'da bir vergi dairesi belirlediklerini anlattı.  Yurt dışındaki elektronik ticaret platformlarının ya Türkiye'de daimi bir  temsilci belirleyeceğini ya da şirket kuracağını ifade eden Ağbal, Türkiye'deki  vergi kanunlarının, uluslararası düzenlemelerle uyumlu olduğunu bildirdi.

Sosyal medyada en çok takipçisi olanlar arasında Enes Batur, Kerimcan Durmaz, Danla Bilic, Orkun Işıtmak, Kafalar (Atakan Özyurt, Fatih Yasin ve Bilal Hancı) gibi isimler bulunuyor.

Güncellenme Tarihi : 11.4.2018 23:20

İLGİLİ HABERLER