Medya
  • 26.10.2018 23:36

İşte Suudilerin dünyayı güldüren Kaşıkçı hikayesi

Suudi Arabistan'da yayınlanan gazetelerin ve TV'lerin tamamında Kral ve oğlunun Kaşıkçı cinayeti nedeniyle takındıkları tutum övülüyor. Suudi gazeteleri vahşetin Suudi yönetimiyle alakası olmadığını ve bir grup başıbozuğun işi olduğunda ısrar ediyor.
Aynı gazeteler Prens Muhammed Bin Salman'ın en yakın adamı olan diplomat ve general Maher Abdulaziz M. Mutreb'in işlediğini iddia etti.
Prens Salman'ın bütün yurt içi ve yurt dışı gezilerinde hemen arkasında olan Mutreb için başıbozuk bir adam diye gazeteler, Kaşıkçı'nın cesedi hakknda bilgi verdi.

Maher Abdulaziz M. Mutreb ile ilgili görsel sonucu

Ä°lgili resim

Ä°lgili resim
İşte o gazetelerden Şarku’l Avsat'ın haberi

Suudi bir yetkili, hayatını kaybeden gazeteci-yazar Cemal Kaşıkçı’nın İstanbul Konsolosluğu’na ülkesine dönmek üzere başvurduğu ve oradan ayrıldığına dair çıkan hazırlanan ilk istihbarat raporunun yalan olduğunu açıkladı.

Maher Abdulaziz M. Mutreb ile ilgili görsel sonucu

Suudi yetkili, ‘yurtdışında olumsuz tutum sergileyen muhalif vatandaşların düşman devletlerle çalışmamaları için ülkeye dönüşünün sağlandığı bir planın’ varlığına değindi. Kaşıkçı ile buluşmadaki hedef, onu buna ikna etmekti.

Suudi yetkili Reuters’e yaptığı açıklamada, Riyad hükümetinin Cemal Kaşıkçı’nın ölümüne dair açıklamalarının sürekli değişmesinin iç birimlerce yanlış bilgi sağlanması nedeniyle olduğunu ifade etti.

Riyad, ilk istihbarat raporlarının yanlış olduğu ortaya çıkınca bir iç soruşturma başlattığını bu nedenle açıklamalarını durdurduğunu ifade etti. Yetkili soruşturmanın devam ettiğini vurguladı.

Açıklamalarına devam eden Suudi yetkili, “Ekip, yönetime Kaşıkçı’nın gitmesine izin verildiğini bildiren yanlış bir rapor sundu. Türk hükümetinin müdahalede bulunacağına dair uyarı yapmasının ardından yaptıkları açığa çıkmadan ülkeyi terk ettiler” şeklinde konuştu.

İşkence iddiası muğlak

Kaşıkçı’ya işkence yapılıp başının kesildiği yönündeki iddialar hakkındaki, bir soruya yanıt veren yetkili, ilk soruşturmalar sonucunda böyle bir bilgiye ulaşmadıklarını söyledi.

Maher Abdulaziz M. Mutreb ile ilgili görsel sonucu

15 kişilik timi Asiri kurdu

Suudi Yetkili, Kaşıkçı’yı ülkeye dönmesi için ikna etmek üzere İstanbul’da görüşmeye giden 15 kişilik timi, olay sonrası görevden alınan Genel İstihbarat Başkan Yardımcısı Tümgeneral Ahmed Asiri’nin kurduğunu ifade etti.

Yetkili, Asiri’nin, olay sonrasında görevden alınan Kraliyet Mahkemesi Danışmanı Suud el-Kahtani’den yardım istediğini belirtti. Suudi yetkili, gazeteci Kaşıkçı’yı iyi tanıyan ve onunla birlikte Suudi Arabistan’ın İngiltere Büyükelçiliği’nde çalışan Kahtani’nin personelinin görüşmelerde bulunmasını kabul etti.

15 kişilik tim yetkisini aştı

Suudi yetkilinin aktardığına göre, İstanbul’a gelen ekip Kaşıkçı’yı güvenli bir eve götürecek ve ‘bir süreliğine’ burada tutacaktı. Kaşıkçı’nın Suudi Arabistan’a dönmeyi reddetmesi durumunda ise Suudi gazeteci serbest bırakılacaktı. Ancak iddiaya göre, Kaşıkçı’yla ‘müzakere etmek’ için gelen ekip kendilerine verilen emirleri aştı ve Kaşıkçı’ya şiddet uyguladı.

Suudi yetkili, “Kaşıkçı Suudi konsolosluğuna yönlendirildi. Ardından tim fertlerinden Mahir Mutrib isimli biri onunla Suudi Arabistan’a dönmesi için konuştu. Ancak Kaşıkçı bunu reddederek Mutrib’e bir saat içerisinde ortada görünmediği takdirde dışarıdaki bir kişinin Türk yetkililerle iletişime geçeceğini belirtti. Ardından Cemal Kaşıkçı, Mutrib’e bu teklifin diplomatik normlar ve uluslararası kurallara aykırı olduğunu söyledi. Ancak Mutrib Cemal’i korkutmaya çalıştı. Bu göreve aykırıydı” şeklinde konuştu.

Tim Kaşıkçı’yı sakinleştirmeye çalışırken vefat etti

Suudi yetkili, Kaşıkçı’nın sesini yükselttiğini ve iki taraf arasında bir anlaşmaya varılamaması sonucunda Konsolosluk’tan ayrılma konusunda ısrarcı davrandığını ifade etti. Yetkili, “Tim, Kaşıkçı’yı sakinleştirmeye çalışsa da durum bir kavgaya dönüştü. Hareketlerini kısıtlamak ve susturmak zorunda kaldılar. Bunun sonucunda öldürme niyetleri bulunmadığı halde olay Kaşıkçı’nın vefatıyla sonuçlandı” dedi.

Ceset halıya sarıldı işbirlikçiye teslim edildi

Suudi yetkili, Kaşıkçı’nın hayatını kaybetmesinin ardından cesedinin bir halıya sarılarak, konsolosluğa bağlı bir araçla binadan dışarı çıkarıldığını söyledi. Yetkili, cesedin yok edilmek üzere İstanbul’da ikamet eden bir işbirlikçiye teslim edildiğini bildirdi. Araştırmacılar, cesedin yerini araştırıyorlar.

Öte yandan, timden Mustafa el-Medeni isimli şahıs Cemal Kaşıkçı’nın konsolosluktan ayrıldığını göstermek için kıyafetlerini giyinip, gözlüğü ve ‘Apple’ markalı saatini takarak, konsolosluğun arka kapısından çıktı. Sultanahmet’e giden medeni orada üzerindeki kıyafetler ve Kaşıkçı’ya ait eşyalardan kurtuldu.

Kuveyt ve Umman’dan Riyad’a destek mesajları

Öte yandan, Kuveyt ve Umman Sultanlığı, Suudi Arabistan Kralı Selman bin Abdulaziz’in Cemal Kaşıkçı davasına yönelik aldığı kararlardan memnun olduğunu açıkladı.

Kuveyt Dışişleri Bakanlığı’nda resmi bir kaynak, “Kuveyt Devleti, Suudi vatandaşı Cemal Kaşıkçı’nın ölüm vakasını ilgiyle takip etti. Kral Selman tarafından alınan kararlar, Suudi Arabistan’ın gerçeklere ulaşma konusundaki kararlılığını gösterirken, bu talihsiz olayın arkasında duranları adalete teslim etme adımı ile de hukuk ilkelerine olan saygısını teyit etmiş oldu” ifadelerini kullandı.

Umman Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada “Umman Sultanlığı Suudi vatandaşı Cemal Kaşıkçı’nın ölüm vakasını ilgiyle takip etti. Riyad tarafından alınan kararlar, Suudi Arabistan’ın gerçeklere ulaşma konusundaki kararlılığını gösteriyor. Ayrıca bu talihsiz olayın arkasında duranları adalete teslim etme adımı ile de hukuk ilkelerine olan saygısını teyit etti” cümlelerine yer verildi.

Güncellenme Tarihi : 27.10.2018 00:00

İLGİLİ HABERLER