Medya
  • 15.1.2019 23:24

Mine Kırıkkanat şimdi de kenevire taktı

Mine Kırıkkanat'tan tartışma yaratacak 'kenevir' paylaşımı: 'Dinle uyuttuklarını....'

Hükümetin kenevir ekimine yeşil ışık yakmasının ardından Cumhuriyet yazarı Mine G. Kırıkkanat tartışma yaratacak bir paylaşım yaptı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın açıklamalarının ardından, tekstilden otomobil sektörüne geniş kullanım alanı bulunan kenevirin üretimine ilişkin tarımsal politikalar yeniden şekillendiriliyor.

Uyuşturucu özelliği nedeniyle 1990'lı yıllardan itibaren dünya genelinde ekim alanı gerileyen kenevir, daha çok endüstriyel olarak kullanılmaya başlandı.

Avrupa'da bugüne kadar tescil edilen 69 kenevir çeşidinin yarıya yakını son 10 yılda geliştirildi. Bu çeşitlerin çoğu, düşük oranda esrarın etken maddesi tetrahydrocannabinol (THC) içeren endüstriyel tip kenevir oldu. THC, bitki ıslah çalışmalarıyla ayrıştırılarak, oranı kenevir kuru ağırlığının yüzde 0,2-0,3'üne kadar düşürüldü.

UYUŞTURUCU ORANI DÜŞÜK YERLİ VE MİLLİ KENEVİR

Yapısındaki uyuşturucu madde oranından dolayı kontrollü ekilmesi gereken kenevirle ilgili Türkiye'deki mevzuata bakıldığında, lif, sap ve tohumunun amacı dışında yetiştirilmesi yasaklanırken, bilimsel araştırmalarla THC'si düşük kenevir çeşitlerinin geliştirilmesi hedefleniyor.

KENEVİR MESAJI TARTIŞMA YARATTI

Öte yandan Cumhuriyet gazetesi yazarı Mine G. Kırıkkanat konuyla ilgili tartışma yaratacak açıklamalar yaptı.

Hükümetin stratejik bir ürün olan kenevir ekimine yeşil ışık yakmasına eleştirel bir yorum yapan Mine G. Kırıkkanat, "Dinle uyuttuklarını kenevirle bayıltacaklar. İşin özü budur." ifadelerini kullandı.

 

Güncellenme Tarihi : 15.1.2019 23:33

İLGİLİ HABERLER