Medya
  • 2.2.2006 12:33

RTÜK, 'AŞK EVİ'Nİ İNCELEMEYE ALDI

Sinema oyuncusu Banu Alkan ile Murat Taşdemir'in ilişkilerini konu alan ve ''Aşk Evi'' olarak adlandırılan program, ATV, Kanal D ve Star TV'ye çeşitli cezalar getirdi.
     
     Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK), söz konusu programı yayınlayan ATV ile konuyu magazin programlarına taşıyan Kanal D ve Star TV'ye uyarı cezaları verirken, savunmalarını da istedi.
     
     AA muhabirinin aldığı bilgiye göre RTÜK, 30 Ocak'ta ve dün yaptığı toplantılarda, Banu Alkan ile Murat Taşdemir'in kendilerine tahsis edilen kameralı bir evdeki yaşantılarını konu alan programla ilgili
     çeşitli kesimlerden kurula iletilen şikayetleri değerlendirdi.
     
     Üst Kurul, Alkan ve Taşdemir'in yaşantılarına ilişkin görüntülere yer verilen ''Sabah Yıldızları'' programında, 3984 Sayılı RTÜK 0Kanunu'nun 4. maddesinin ''Radyo, televizyon... yayınları, hukukun
     üstünlüğüne, Anayasanın genel ilkelerine, temel hak ve özgürlüklere, ... genel ahlaka uygun olarak kamu hizmeti anlayışı çerçevesinde yapılır...'' hükmünü içeren birinci fıkrasına aykırı davranıldığı
     gerekçesiyle ATV'nin uyarılmasına karar verdi.
     
     RTÜK ayrıca, programın, ''Program hizmetlerinin bütün unsurlarının insan onuruna ve temel insan haklarına saygılı olması''na ilişkin (s) bendi ile ''Gençlerin ve çocukların fiziksel, zihinsel ve ahlaki gelişimini zedeleyecek türden programların, bunların seyredebileceği zaman ve saatlerde yayınlanmaması''na ilişkin (z) bendine aykırı olduğu gerekçesiyle ATV'nin savunmasının istenmesini kararlaştırdı.
     
     KANAL D VE STAR TV'YE VERİLEN CEZALAR-
     
     Üst Kurul, bu programdan görüntüleri magazin programlarına taşıyan Kanal D ile Star TV'ye de çeşitli cezalar uygulanmasına karar verdi.
     
     Buna göre RTÜK, konuyu gündeme getiren Beyaz Show'da diğer bendlere ek olarak ''Yayınların toplumun milli ve manevi değerlerine ve Türk aile yapısına aykırı olmaması'' hükmünün de ihlal edildiği gerekçesiyle Kanal D'yi uyardı ve ayrıca savunmalarını istedi.
     
     RTÜK, Alkan ile Taşdemir'in ilişkilerini ''Süper Magazin'', ''Paparazzi'' ve ''Renkli Hayatlar Özel'' programlarında ekrana getiren Star TV'ye de uyarı cezası verdi.
     
     ''Süper Magazin'' programı nedeniyle Star TV'nin savunmasını isteyen Üst Kurul, ''Paparazzi''programında ''Yayınların şiddet kullanımını özendirici veya ırkçı nefret duygularını kışkırtıcı nitelikte olmaması''na ilişkin (v) bendinin ihlal edildiği gerekçesiyle Star TV'ye uyarı cezası uygulanmasını kararlaştırdı.
     
     RTÜK ayrıca, ''Renkli Hayatlar Özel'' programında da (e), (Z), bendlerine aykırı davranıldığı gerekçesiyle Star TV'nin uyarılmasına ve savunmasının istenmesine karar verdi.
Güncellenme Tarihi : 25.3.2016 10:06

İLGİLİ HABERLER