Gündem
  • 11.1.2014 15:37

Mehmet Müezzinoğlu, '3 milyon kişi tehlikede'

Edirne'de katıldığı kız yurdunun açılışında konuşan Sağlık Bakanı Dr. Mehmet Müezzinoğlu, grip salgının bu yıl geçen yıllara nazaran daha az olduğunu ifade ederek, "Geçen yıl gribe yakalanan vatandaş sayımız, 6-7 milyon, bugüne kadar gribe yakalanan vatandaş sayımız 1 milyonlara yeni yeni geliyor. Mayıs ayına kadar böyle devam ettiğini düşünürsek rakam 3 milyonlarda olacak" dedi. Obezite konusunda mücadelelerinin 2014 yılında da devam edeceğini dile getiren Bakan Müezzinoğlu, obezitenin 5 yıl öncesine oranla hızlı bir şekilde arttığını kaydetti.

Bakan Müezzinoğlu Edirne ziyareti kapsamında yapımı tamamlanan özel kız yurdu açılışını kurdele keserek gerçekleştirdi. Gazetecilerin sorularını yanıtlayan Bakan Müezzinoğlu, obezite konusunda Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ile birlikte ortak çalışmalar yaptıklarını söyledi. Obezite ile ilgili olarak 'Sağlıklı Beslenelim ve Hareket Edelim Projesi'ni başlattıklarını ifade eden Bakan Müezzinoğlu, "2014 yılında yoğun bir şekilde sağlıklı beslenme ve hareket merkezi obezite ile mücadele programı yürüteceğiz. Bu anlamda en çok kamuoyu desteğini medyadan bekliyoruz. Şu anda toplumumuzun 3’te 1’i yaklaşık yüzde 31’i obez grubunun içinde. Bu sayı hızlı bir şekilde 5 yıl öncesine göre arttı. Önümüzdeki 5 yılda obezite ile mücadele etmezsek daha da artacak görünüyor. Tuz, beyaz ekmek ile mücadeleyi çok daha ciddiyetli ve bilimsel şekilde yapmamız lazım. tuzu bir defa elimize almaktan uzak durmalıyız. Restoranlarda ve evde göz kararı tuz anlayışından da uzaklaşmamız lazım. Diyet programından ziyade sağlıklı beslenme kültürünü benimsememiz gerekir. Yaşam felsefemize sağlıklı beslenmeyi yerleştirmek, sağlıklı beslenmenin diğer ayağı da harekettir. Hareketi yerleştirebilirsek, inanıyorum ki Türkiye olarak tütünle mücadelede nasıl dünya çapında başarılı olduysak, obezite ile ilgili yine dünyaya örnek olacak bir çalışmayı vatandaşlarımızla, milletimizle yapacağız. Bu anlamda kamuoyu olgusunu oluşturmak ta siz medya mensuplarına şimdiden teşekkür etmek istiyorum. 2015’in sonunda obezite ile ilgili verdiğimiz mücadelede yakaladığımız başarıda en büyük pay medyanın olacağını ifade ederek, 2014’ün sonunda veya 2015’in başında medyaya ödül vermek istiyorum” şeklinde konuştu.

"BÜNYENİN İHTİYACI KADAR TUZ ALIMI ALINMASI İÇİN ÇALIŞACAĞIZ"

Bakan Dr.Müezzinoğlu, “Nasıl okul kantinlerinde sağlıklı beslenme alanında tedbirler aldıysak, tuzda, unda toplumun devamlı her gün tükettiği ürünlerde mutlaka sağlığı merkeze alacağız. Sağlıklı gıdayı ve beslenmeyi merkeze alacağız. Sağlıklı tuz ve bünyenin ihtiyacı kadar tuz ya da bünyenin ihtiyacı kadar diğer gıdaların alımını sağlayacağız. Çocukların okullarda hareket konularında sadece beden eğitimi dersinde değil, çünkü beden eğitimi spor için çocuklarda yeterli olmuyor. Biz istiyoruz ki okul müdürlerimiz, öğretmenlerimiz, günün aktiviteleri içine mutlaka hareketi koyabilecekleri, okullarda fiziki mekan olarak bunları hazırladığımız koşulları inşallah planlıyoruz. Gençlerle birlikte çalışarak, hareket üretebilecek senaryoları çıkarmamız lazım" diye konuştu.

"HUKUKUN VE DEMOKRASİNİN DE İNSAN SAĞLIĞI GİBİ ÖNEMSEYECEĞİMİZ BİR KONUDUR"

Son günlerde hukukla ilgili yaşanan süreci soran gazetecilere Bakan Müezzinoğlu, "Ben Sağlık Bakanıyım, hukuk, hukukçuların işi, ama ülkemizin sağlığı, demokrasisinin de sağlığı, hukukun da sağlığı en az sağlığımız kadar önemseyeceğimiz bir konudur. İstiyoruz ki ülkemizde sağlıklı bir demokrasi olsun, vatandaşlarımızın yüzde 99’u demiyorum, yüzde 100’ün emin olduğu bir hukuk sistemi olsun. Çünkü devletleri güçlü kılan hukuk devleti olabilmeyi başarmaktır. Demokrasiyi yaşatabilmek ve geliştirebilmektir. Bence sağlıklı bir birey kadar sağlıklı bir demokrasiye sağlıklı bir hukuk devletine de ihtiyacımız var" dedi.

"GRİP GEÇEN YILA ORANLA ŞİMDİLİK DAHA AZ GÖRÜLÜYOR"

Grip salgınları konusunda durum değerlendirmesini yapan Bakan Dr. Müezzinoğlu, "Grip salgınları konusunda her yıl karşılaştığımız durumlarla karşılaşıyoruz. Eylül ayında Mayıs ayına kadar grip enfeksiyonu zaman zaman pik yapıyor, çıkışlar yapıyor, zamana zaman da inişler yapıyor. Geçen yıldan bugüne yaşadığımız önceki yıllara nazaran daha az. Çünkü geçen yıl gribe yakalanan vatandaş sayımız, 6-7 milyon, bugüne kadar gribe yakalanan vatandaş sayımız 1 milyonlara yeni yeni geliyor. Mayıs ayına kadar böyle devam ettiğini düşünürsek rakam 3 milyonlarda olacak, ama bugünden onu tahmin etmek mümkün değil. Belki o pik süreci hem uzatacaktır, hem de yükselecektir” ifadelerini kullandı.
 

Güncellenme Tarihi : 19.3.2016 08:34

İLGİLİ HABERLER