Sağlık
  • 28.4.2010 08:00

MEMESİ ALINAN KADINLAR HEMEN SİLİKON TAKTIRSIN!..

Florence Nightingale Hastanesi Meme Cerrahı Op. Dr. Murat Atay, kanser ameliyatları ve meme protezleriyle ilgili sorularımızı yanıtladı.

Kanser nedeniyle alınan memenin yerine hemen protez takılabilir mi?
Meme alınır alınmaz, yine aynı ameliyatla yerine meme yapılabilir. Bu işlemde meme bölgesine önce genişletici konularak, yeri hazırlanır. Daha sonra bu genişletici protez çıkartılıp, yerine kalıcı protez konur. Bu yöntem çok sık uygulanan yöntemlerden biridir. Ancak bu teknik istenmediği taktirde de sırt bölgesinden kası alıp döndürüyoruz. Altına protez koyuyoruz ve bu yöntem de gerçekten çok başarılı oluyor.

YAPILMALI!
Neden genellikle meme estetiği kanser tedavisi sonrasına bırakılıyor?
Yapılan memenin hastaya uygun olması çok önemli... Kişi, ameliyat sonrasındaki durumuna göre kemoterapi ve radyoterapi alabiliyor. Bunu, ihtiyaç durumuna göre belirliyoruz. Ancak hasta belli bir evredeyse ve mutlaka uzun süreli kemoterapi alması gerekiyorsa, yeni meme yapımını geç bir döneme erteliyoruz. Hasta, bu tedaviler bittikten bir yıl sonra protez taktırabiliyor.

Protez, kanser tedavisinde sorun yaratır mı?
Protez koyduğumuz hastalarda radyoterapi yapılırsa, yüzde 10 oranında kapsül sorunu olabiliyor. Daha sonra revizyon ameliyatı yapılabiliyor. Radyoterapinin de etkisiyle protezlerin ancak yüzde ikisini çıkartmak zorunda kalıyoruz.

Kanser şüphesi bulunan hastalar, ameliyata girdiklerinde estetiği lüks gibi görüyorlar. Sizce lüks mü?
Maalesef aileler, çevre ve onkologlar, estetiği ileri bir tarihe ertelemeyi tercih ediyorlar. Bir sıkıntı olabilir, doğrudur. Ama ortada herhangi bir sorun kalmamışsa erken meme yapımı çok önemli.

GERÇEK GİBİ OLUYOR
Genç hastalara hemen protez mi takılıyor?
Bunun yaşla ilgisi yok, her yaşta bu düşünülebilir. Kadının yaşam şekli, istekleri ve düşüncelerine göre bunu her zaman yapabiliriz. Kararı hastanın kendisi vermeli... Birçok hastam 'Benim göğsüm dümdüz, böyle uyanmak istemiyorum' diyor. Bizim bütün amacımız hastalığı tamamıyla iyileştirmek... Kadının bir organından eksik olarak yaşaması hoş değil.

Memesi alınan bir kadına protez takıldığında çok güzel bir meme yapılabiliyor mu, yoksa yalnızca idare edilebilir bir görüntü mü sağlanıyor?
Çok başarılı sonuçlar alınmakla birlikte tabii ki Allah'ın yarattığının aynısını yapamıyoruz. Mutlaka iz oluyor ama gerek giyinikken, gerekse çıplakken hiç fark edilmiyor. Bu noktada izin iyi gizlenmesi büyük önem taşıyor.

Siz dışarıdan bakarak bu kadının memeleri yeniden yapılandırılmış diyebilir misiniz?
Şahsen muayene edersem, anlayamayacağım protez yok. Çünkü yeniden meme yapılandırma işleminin belli izleri var. Bu izler, bir-iki yıl içinde silikleşse de, onları yüzde 100 anlıyorum. Ama kıyafetle anlaşılması mümkün değil.

Kanser cerrahisi sırasında koltuk altı tamamen kazınsa da, estetik yapılabiliyor mu?
Hayır ama koltuk altı kazındığı zaman, o bölgede mutlaka bir çöküntü oluşur. Onu engellemek de pek mümkün değildir. Estetiği bir miktar bozabilir ve koltuk altının yeniden yapılandırmak mümkün değildir.

ESTETİK GÜZELLİK İÇİN DEĞİL, TEDAVİ İÇİN!
Neden meme kanserinde estetik hâlâ bir lüks olarak görülüyor ve sigorta kapsamına alınmıyor?
Heyet raporu çıkartılarak, belli ölçüdeki yeniden yapılandırmalar sigorta kapsamına girebiliyor. Ama bunlar çok zor işlemler. Aslında meme yapımını bir estetik değil, bir tedavi olarak kabul etmek gerekiyor. Çünkü hastanın psikolojik iyileşmesi de çok önemli.

Hastaya protez takılması metastaz riskini artırmaz!
Meme kanseri belirlenen hasta, ameliyata girdiğinde çoğu zaman göğsünün bir kısmının mı, yoksa tümünün mü alınacağı ameliyat sırasında belli olabiliyor. Bu durumda nasıl estetik kararı veriliyor? Tümörün boyutu, yeri ve evresi memenin alınıp alınmamasını etkiler. Ancak memenin yeniden yapılanmasına hiçbir faydası yoktur. Durumu etkileyen faktörler, hastanın beklentileridir. Eğer kanser çıkarsa, ameliyat öncesi hastaların yüzde 99'una ameliyatın şeklini söyleyebiliyoruz. Ameliyat sırasında yapılan patolojide istisnai durumlar ortaya çıkabiliyor. Dolayısıyla memenin alınması ve yeniden yapılması gerekebiliyor. Bunun için de plastik cerrahlar hazırda bekliyor ve herhangi bir komplikasyona karşı işleme dahil olabiliyor. Ancak bu, önceden konuşulmalı.

PAHALI DEĞİL!
Protez takılması, meme kanserinin sıçramasına neden olabilir mi?
Metastaz riskini artırmaz. Kanser erken ya da geç dönemseyse de yapılabilir.

Kanser nedeniyle memesi alınan kadına estetik yapmak çok pahalı bir işlem mi?
Sadece estetik amaçla yapılan meme, protezlerinden kesinlikle daha pahalıya mal olmuyor.

ESTETİK HAYATI ENGELLEMEZ!
Kanser nedeniyle memesi alınan kadınlar, operasyondan çıktıktan sonra hiç estetik olmayan bir görüntü ile karşılaşıyorlar. Acaba cerrahlar 'Hastanın hayatı kurtuldu' deyip, estetik dikişe yeteri kadar önem vermiyor mu ya da hasta bunu cerrahından isteyebilir mi?
Ameliyat izi, elden geldiğince küçük ve estetik yapılmalı. Daha sonra iyice silikleşmeli... Meme kanseri ameliyatlarında hayatı kurtarırken, estetikten uzaklaşmak zorunda değiliz. Estetik, hayat kurtarılmasını engellemez.

MEMESİ ALINANLAR EMZİREMEZ!
Meme kanseri olduktan sonra protez taktıran kadınlar sonradan anne olurlarsa bebeklerini emzirebilirler mi?
Meme kanseri nedeniyle memesi alınan bir insana, yeniden meme yapmıyoruz. Estetik olarak memenin yerini alan bir doku yapıyoruz. Yani meme kanseri olduktan sonra memesi yeniden yapılan kadın emziremez. Çünkü meme var gibi gözükse de, dokusu içinde yoktur. Ancak estetik amaçla yapılan, gerek protez ameliyatlarında gerekse meme küçültme ameliyatlarında çoğunlukla emzirmekte bir sakınca yoktur.

Operasyona iki ekip birden giriyoruz!
Estetik, kanser ameliyatının süresini uzatıp ameliyatı zorlaştırıyor mu?
Ameliyat tekniğine göre değişir. Ama bugün ehil bir plastik cerrahla girdiğim zaman protez koymak yarım saat, kas çevirmek ise 1.5 saat fark ettiriyor. Orada da genel cerrahla plastik cerrahın birlikte çalışması büyük önem taşıyor.

HERKESİN ALANI FARKLI!
Ama onkologlar, genelde bu işlemi tavsiye etmiyorlar değil mi?
Bu işleme onkologlar karşı demek doğru değil! Bundan 20 sene önceki teknikler ve hastadaki komplikasyonlar, kitaplarda okuduklarından çok farklı... Artık doktora bakarak kabul ediyorlar.

Genel cerrah, tümörü aldıktan sonra meme estetiği yapabilir mi?
Bu tip operasyonlarda iki ekip çalışır. Bizler, kanserli dokuyu tamamen temizleriz. Daha sonra işi estetik cerrahlara bırakırız. Estetik cerrahi ekibi, hastayı devralır ve memenin tekrar onarımını sağlar. Genel cerrahlar estetik ameliyat, estetik cerrahlar da kanser cerrahisi yapmazlar.

(Günaydın)

Güncellenme Tarihi : 24.3.2016 08:18

İLGİLİ HABERLER