Gündem
  • 1.3.2020 16:12

Memur Disiplin Hukuku

Memur disiplin hukuku oldukça kapsamlı ve isminden de anlaşılacağı üzere "Devlet Memurları" için düzenlenen kanunlara verilen isimdir. Bu kapsamda değerlendiren ve çeşitli suçlamalarla karşı karşıya kalan kişilerin bu aşamada kendilerini savunabilmeleri için memur davalarına bakan avukatlar ankara başlığı altında hizmet sunan bir avukatlık bürosundan ya da serbest görev yapan uzman bir avukattan yardım olması oldukça önemlidir.

Bu aşamada değerlendirecek olursak burada söz konusu olan disiplin hukuku, 657 Sayılı Devlet Memurları kanunun 124. Maddesinin son fıkrasında tanımlanmıştır. Bu kapsamda memuriyette disiplin cezası şu hallerde söz konusu olabilmektedir;

"Kamu hizmetlerinin gereği gibi yürütülmesini sağlamak amacı ile kanunların, tüzüklerin ve yönetmeliklerin Devlet Memuru olarak emrettiği ödevleri yurt içinde veya dışında yerine getirmeyenlere, uyulmasını zorunlu kıldığı hususları yapmayanlara, yasakladığı işleri yapanlara" karşı söz konusu olabilmektedir.

Bu durumlardan herhangi birinin oluşmasına karşı;

Uyarma

Kınama

Aylıktan kesme

Kademe ilerlemesinin durdurulması

Devlet memurluğundan çıkarma

Gibi disiplin cezalarının söz konusu olduğu bilinmektedir.  Yaptıkları çalışmalarla birlikte bu durumların söz konusu olması halinde gerekli savunmayı yapabilecek şekilde donanmıştır.

Bundan dolayı bu tür suçlamalarla karşılaşmanız durumunda en kısa sürede kendiniz için alanında uzman olan bir avukat bulmalı ya da bu konularla ilgili gerekli çalışmaları yapabilecek ve gerekli donanımlara sahip olan bir avukatlık bürosuyla iletişime geçmelisiniz. Bu sayede kendinizi daha iyi ifade ederek gerekli savunmayı yapabilecek ve haklı olduğunuzu kanıtlayarak herhangi bir yaptırımla karşı karşıya kalmadan kötü durumu ortadan kaldırabilirsiniz. Özellikle avukatın gerçekten bu alanda uzman ve deneyimli olması gerektiğini unutmamalısınız. Aksi takdirde yapılabilecek en ufak hata dahi sizin haksız bulunmanıza ve davayı kaybetmenize neden olacak olayları gün yüzüne çıkartabilir.

Bir Disiplin Cezası Alındığında, Ne Yapılmalı?

Herhangi bir nedenden dolayı bir disiplin cezası ile karşılaşırsanız yapmanız gereken şey hızlı ve doğru bir şekilde itiraz etmek olacaktır. Bu kapsamda;

Uyarma, Kınama ve Aylıktan Kesme cezaları için itirazlar Disiplin Kuruluna

Kademe İlerlemesinin Durdurulması cezası için ise Yüksek Disiplin Kuruluna

İtirazın en kısa sürede ve doğru bir şekilde yapılması gerekmektedir.

Hazırlanan itiraz dilekçesinin kapalı bir zarf içerisinde olacak şekilde ilk amire teslim edilerek silsile yoluyla disiplin kuruluna ulaştırılması mümkün olmakla birlikte ayrıca direkt olarak da kurula ulaştırılması mümkündür. Bu kurulda ele alınan itiraz dilekçeleri değerlendirilmelerinin sonrasında ya kabul ya da reddedilir. Bu aşamada disiplin kurulları herhangi bir ceza teklifinde bulunamazlar.

Yapılan itirazın reddedilmesi durumunda kişiye tebliğ yapılır. Bu red kararının alınmasının ardından başka yapılacak bir itiraz işlemi olmamaktadır bununla birlikte yargı yoluna gidebilirsiniz. Bunun yanı sıra itiraz kabul edilirse karar ve dosya, cezayı veren makama gönderilir.

Kararın cezayı veren makama gelmesinin ardından ise eğer yapılan itiraz kabul edilmiş ise disiplin amirleri verilen kararı yeniden gözden geçirecektir. Bunun neticesinde ise verilen ceza hafifletilebilir veya tamamen kaldırabilir. Hükmü gereği hafif olmak üzere yeniden (başka bir) ceza verebileceği gibi hiç ceza da vermeyebilir.

Öte yandan belirtilmesi gereken bir husus idare hukukunun konusunu oluşturan memur disiplin cezaları adli sicil kaydına işlememektedir. Eğer adli sicilinizde bir ceza kaydı mevcut ise adli sicil kaydı nasıl silinir sorusuna cevap arıyorsanız da Tahancı Hukuk Bürosu ile iletişime geçebilirsiniz. Av. Ayşe TAHANCI ve Av. Fatih TAHANCI gerekli yardımı tarafınıza sağlayacaktır.

Peki, Yeniden Ceza Verilirse?

İlgili makam tarafından bir alt ceza verilmesi halinde kişi ile ilgili olarak yeni bir işlem tesis edildiğinden dolayı yeniden 7 günlük itiraz hakkı ortaya çıkmış olacaktır. Bundan dolayı hızlı bir şekilde işlemler yapılarak 7 gün içerisinde yeniden itiraz hakkını kullanması gerekmektedir. Yapılacak olan bu yeni itirazın da yine disiplin kuruluna yapılması gerekmektedir.

Konuyla İlgili Kanun Maddeleri

Madde 134 - (Değişik: 2/2/1981 - 2381/2 md.)

Disiplin ve soruşturma işlerinde kanunlarla verilen görevleri yapmak üzere Kurum merkezinde bir Yüksek Disiplin Kurulu ile her ilde, bölge esasına göre çalışan kuruluşlarda bölge merkezinde ve kurum merkezinde ayrıca Milli Eğitim müdürlüklerinde birer Disiplin Kurulu bulunur.(2)

(Değişik: 12/2/1982 - 2670/38 md.)

Bu kurulların kuruluş, üyelerinin görev süresi, görüşme ve karar usulü, hangi memurlar hakkında karar verebilecekleri ve disiplin amirlerinin tayin ve tespitinde uygulanacak esaslar ile bunların yetki ve sorumlulukları gibi hususlar Bakanlar Kurulunca çıkarılacak yönetmelikle düzenlenir."

Şeklinde düzenlenmiştir.

İtiraza ilişkin madde ise;

"İtiraz:

Madde 135 - (Değişik: 13/2/2011 - 6111/113 md.)

Disiplin amirleri tarafından verilen uyarma, kınama ve aylıktan kesme cezalarına karşı disiplin kuruluna, kademe ilerlemesinin durdurulması cezasına karşı yüksek disiplin kuruluna itiraz edilebilir.

İtirazda süre, kararın ilgiliye tebliği tarihinden itibaren yedi gündür. Süresi içinde itiraz edilmeyen disiplin cezaları kesinleşir.

Devlet Personel Başkanlığın görüş yazısında bu durum;

"Yukarıda yer alan hükümler çerçevesinde, disiplin amirlerince verilen cezaya itiraz eden memurun itirazının Disiplin Kurulları ve Yüksek Disiplin Kurulları tarafından kabulü halinde disiplin amirince cezanın hafifletilerek verilmesi durumunda, uyarma, kınama ve aylıktan kesme cezalarına karşı disiplin kuruluna, kademe ilerlemesinin durdurulması cezasına karşı yüksek disiplin kuruluna yeniden itiraz edilebileceği değerlendirilmektedir."

İtirazda Bulunmadan Doğrudan Yargıya Gidilebilir Mi?

İtirazın gerçekleşmediği durumlarda da doğrudan yargı yoluna gidilebilir. Bu durum cezanın tebliği ile başlamakta ve 60 gün içerisinde idari mahkemelere yapılması gerekmektedir. Buradan anlaşılan odur ki, dava açılabilmesi için itiraz edilmesi gerektiğiyle ilgili herhangi bir mecburiyet bulunmamaktadır.

Bununla birlikte itiraz ettiğimiz halde cezanın devam etmesi söz konusuysa yani itirazın reddi durumu mevcut ise, dava açma süresi 60 gün kabul edilmeyecektir. Bu durumda dava açma süresi itirazın red kararının tebliğ edildiği tarihten başlatılacaktır. Bu aşamada itiraz süresi ne kadar ise 60 günlük zaman diliminden düşülecektir.

Örneğin ceza size tebliğ edildi ve siz 7 günlük sürenin 6.gününde itiraz ettiyseniz itirazın reddi durumu söz konusu olduğunda açacağınız dava için 60 gün değil 60-6=54 gününüz kalmış demektir.

Güncellenme Tarihi : 1.3.2020 16:13

İLGİLİ HABERLER