Gündem
  • 8.8.2009 12:44

MEMUR KONFEDERASYONLARINDAN ORTAK HAREKET ETME KARARI

ANKARA - Toplu sözleşme hakkının hayata geçirilmesi konusunda ortak hareket etme kararı alan Memur-Sen, Türkiye Kamu-Sen ve KESK genel başkanları, bir araya geldikleri Devlet Bakanı Hayati Yazıcı'ya bu konudaki taleplerini iletti.
Bakan Yazıcı, yaklaşık 2 milyon 200 bin kamu çalışanını ilgilendiren toplu görüşmeler öncesi Memur-Sen Genel Başkanı Ahmet Gündoğdu, Türkiye Kamu-Sen Genel Başkanı Bircan Akyıldız ve KESK Genel Başkanı Sami Evren ile dün bir araya geldi.
Toplantıda, taraflar toplu görüşme sürecine ilişkin görüş alışverişinde bulundu.
Bu yıl ilk kez kamu çalışanlarını temsilen toplu görüşme heyetine başkanlık edecek Memur-Sen Genel Başkanı Ahmet Gündoğdu, bugüne kadar yapılan toplu görüşmelerin sendikacılığın doğasına aykırı olduğunu söyledi.
ILO, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi kararları ile altına imza konulan uluslararası sözleşmeler gereği kamu çalışanlarının toplu sözleşme hakkının tanınmasının bir zorunluluk olduğunu dile getiren Gündoğdu, ''Toplu sözleşme hakkı konusunda ortaya somut yol haritası konulmasını ve bunun bu seneki görüşmelerin en büyük kazancı olmasını istiyoruz. Bu konuda atılacak adımları birlikte belirledikten sonra toplu görüşmelerin kapsamındaki diğer konuları konuşabiliriz'' dedi.
Türkiye Kamu-Sen Genel Başkanı Bircan Akyıldız da önceki yıllarda grevli toplu sözleşmeli sendika hakkı konusunda kamu çalışanlarına verilmiş sözler olduğunu ve bu konuyu öncelikle görüşmek istediklerini söyledi.
KESK Genel Başkanı Sami Evren, 3 konfederasyon olarak bir araya gelip önceki toplu görüşme süreçlerini değerlendirip, özellikle mali konularla ilgili kamu çalışanları lehine kayda değer bir sonuç alınamadığı yönündeki görüşlerini ortaya koyduklarını söyledi.
Toplu sözleşme ve grev hakkı olmadan yapılacak toplu görüşmelerden hak elde etmenin mümkün olmadığını ifade eden Evren, konfederasyonlar olarak, Bakan Yazıcı'ya konunun muhatabı siyasi iktidar olduğundan toplu sözleşme ve grev hakkının sağlanması için Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile görüşmek istediklerini ilettiklerini bildirdi.
Bu arada, Bakan Yazıcı'nın konfederasyon başkanlarıyla yaptığı görüşmede toplu görüşmelerin takvimi de ele alındı.
Toplu görüşmelerin başlangıç tarihi olan 15 Ağustosun Cumartesi gününe gelmesi dolayısıyla bazı kamu işveren kurulu temsilcilerinin görüşmelere 17 Ağustos Pazartesi günü başlanmasını önerdikleri belirtildi. Ancak bu önerinin konfederasyonlar tarafından kabul görmediği öğrenildi.

Güncellenme Tarihi : 25.3.2016 15:52

İLGİLİ HABERLER