Gündem
  • 18.10.2019 16:48

Merkel, Macron ve Johnson, Erdoğan'la görüşecek

Anlaşma sonrası Fransa, Almanya ve İngiltere liderlerinden Erdoğan kararı

AB Liderler Zirvesi’nin ardından basın mensuplarına konuşan Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Almanya Başbakanı Angela Merkel ve İngiltere Başbakanı Boris Johnson ile birlikte, gelecek haftalarda Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile görüşmeye karar verdiklerini söyledi.

Türkiye konusunda ortak bir karar aldıklarını belirten Macron, “Türkiye’ye silah ihracatlarını durdurduk. Merkel ve Johnson ile gelecek haftalarda Cumhurbaşkanı Erdoğan ile görüşmeye karar verdik. Muhtemelen Londra’da görüşeceğiz” diye konuştu.

Fransa Cumhurbaşkanı Macron, Almanya Başbakanı Merkel ve İngiltere Başbakanı Johnson'ın ABD ile varılan mutabakatın ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan ile görüşeceği açıklandı.

Fransa Cumhurbaşkanı Macron: "Merkel ve Johnson ile gelecek haftalarda Cumhurbaşkanı Erdoğan ile görüşmeye karar verdik"

Fransız haber ajansı AFP; Fransa Cumhurbaşkanı Macron, Almanya Başbakanı Merkel ve İngiltere Başbakanı Johnson'ın ABD ile varılan Cumhurbaşkanı Erdoğan ile görüşeceğini duyurdu.

SURİYE ANLAŞMASI SONRASI KRİTİK ZİYARET

Barış Pınarı Harekatı nedeniyle Ankara-Washington hattında ipler gerilmişken, Türkiye ABD'den üst düzey isimleri ağırladı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Beştepe'de ABD Başkan Yardımcısı Mike Pence ve beraberindeki heyeti kabul etti. 4 saat 20 dakika süren görüşmenin ardından Türkiye ile ABD Suriye anlaşmasını kamuoyunu duyurdu. 13 maddelik yapılan anlaşmada, 120 saat içerisinde YPG, sınırdan 20 mil yani 32 kilometre güneye çekilecek. Ayrıca YPG'nin silahları toplanacak ve bölgede kurulacak güvenli bölge öncelikli olarak Türk Silahlı Kuvvetleri'nin kontrolünde olacak. Anlaşma sonrası ise Macron, Almanya Başbakanı Merkel ve İngiltere Başbakanı Johson'la Türkiye'ye geleceklerini duyurdu.

NE OLMUŞTU?

ABD ve Türkiye heyetinin Barış Pınarı Harekatı'nın durudulması konusunda anlaştı. Anlaşmaya ilişkin ABD Başkan Yardımcısı Mike Pence'ın ABD Büyükelçiliği'nde açıklama yaptı. Pence, "ABD ve Türkiye Suriye'de ateşkes için anlaştı. YPG 120 saat içerisinde çekilecek. Başkan Trump Cumhurbaşkanı Erdoğan'a minnettardır" dedi.

ABD Başkanı Trump, Türkiye'nin düzenlediği Barış Pınarı Harekatı'yla ilgili ateşkes anlaşmasıyla ilgili, "Türkiye'den harika haberler. Kısa süre sonra Pence ve Pompeo basın toplantısı yapacak. Teşekkürler Erdoğan. Milyonlarca hayat kurtulacak." dedi.

 

 

Güncellenme Tarihi : 18.10.2019 16:54

İLGİLİ HABERLER