Dünya
  • 22.9.2013 09:50

Merkel şimdi Türklerin eline düştü

BERLİN
Almanya'da seçmenler, 18. dönem Federal Meclis'ini (Bundestag) oluşturmak için sandık başına gidiyor. Oy verme işlemi yerel saatle 08.00'de başladı ve saat 18.00'e kadar sürecek.
Almanya'da seçmenler, 18. dönem Federal Meclis'i (Bundestag) oluşturmak için sandık başına gidiyor.

Oy verme işlemi yerel saatle 08.00'de başladı ve saat 18.00'e kadar sürecek. Seçmenler, sabah erkenden seçim merkezlerine gitmeye başladı.

Seçimlere 34 parti katılıyor, 4451 aday 598 sandalyeli Bundestag'a girmek için yarışıyor.

Almanya'da 16 eyalette 299 seçim bölgesi bulunuyor. 299 milletvekili doğrudan seçilecek, diğer 299'u ise partilerin hazırladığı eyalet listelerinden Bundestag'a girecek.

Mevcut seçim sistemine göre tek başına iktidara gelmek neredeyse imkansız.

Ülkede 61,8 milyon kişinin oy kullanma hakkı bulunuyor ve beş seçmenden biri 70 yaşından büyük.

Seçimde yeni nesil Türk asıllı politikacıların katılımıyla Türk göçmenlerin federal parlamentodaki sayısının artması bekleniyor.

Siyasi partilerin, ülkede yaşayan yabancı kökenlinin oylarını alabilmek için düzenlediği kampanyaların ve aday gösterilen yabancı kökenlilerin sayısındaki artışın etkisiyle parlamentoda çok sayıda yabancı kökenli milletvekilinin yer alacağı tahmin ediliyor.

Seçimlere yaklaşık 100 yabancı kökenli aday katılıyor. Bu adaylar arasında 66 Türk asıllı bulunuyor. Türk asıllı adaylardan 10'unun federal parlamentoya seçilmesine kesin gözüyle bakılıyor.

Almanya'da yaklaşık 15 milyon yabancı kökenli bulunuyor. Bunlardan oy verme hakkına sahip 5 milyonu, seçmen sayısının neredeyse yüzde 10'una denk düşüyor.

Şimdiye kadar siyasette yeterince temsil edilmeyen Türkler, 3 milyonluk nüfusları ile en büyük göçmen grubunu oluşturuyor. Bunlardan 1 milyonu Alman vatandaşlığına geçmiş durumda. Türk-Alman seçmenlerin sayısının 700 bine yakın olduğu sanılıyor.

Türk topluluğunun, nüfusun yüzde 3,75'ini oluşturmasına karşın Türk-Alman milletvekillerinin sayısı, son derece az. Halihazırda Türk kökenli milletvekilleri, federal parlamentodaki milletvekilinin sadece yüzde 1'ini oluşturuyor.

Öte yandan, arama motoru Google, seçimler dolayısıyla özel logo tasarladı. Logoda Alman bayrağından oluşan bir sandık ve oy kullanan bir seçmenin eli gözüküyor.

Alman Sandığında Türk Oyları Savaşı
Alman Federal Meclisi, 18. dönem seçimleri için bugün sandığa gidecek. Yaklaşık 62 milyon kişi oy kullanacak... Son kamuoyu anketlerinde yüzde 44 oranıyla başa başa giden iktidar ile muhalefetin kaderini ise tam 2 milyon Türk'ün oyu belirleyecek. Bu gerçekle yüz yüze kalan Almanlar, seçimin son anına kadar Türkler'in kapısını çaldı! Her daim "uyum yasalarından ve entegrasyondan" bahseden Almanlar, bu kez Türkler'i gerçek vatandaş saydı.

İBADET ÖZGÜRLÜĞÜ

İşte bu nedenle aralarında Başbakan Angela Merkel'in partisi Hıristiyan Demokrat Birlik Partisi (CDU) adaylarının da bulunduğu siyasetçiler gurbetçiler için vaatlerin ardı arkasını bırakmadı. CDU'lu siyasetçi Armin Laschet, Dortmund'da Türk işadamlarına hitap etti. "Entegrasyon, asimilasyon değildir. Her insan kendi dinini, kültürünü, tarihini ve ailesinin köklerini muhafaza edebilir ve yaşayabilir. Bundan dolayı Almanya'da insanların dinlerini yaşayabilecekleri camilere, kültür merkezlerine ihtiyacımız var" dedi.

TÜRKÇE BROŞÜR HAZIRLADI

Sosyal Demokrat Parti'nin (SPD) Ludwigsburg bölgesi adayı Nicolas Schaefstoss ise Feuerbach Merkez Camii önünde stant kurarak, gurbetçilerden oy istedi. Türkçe broşür de bastıran Schaefstoss yaptığı açıklamada, şunları söyledi: "Almanya'da farklı kökenleri bulunanlar barış ve birlik içinde yaşıyor. Yine de insanların kökenleri ve dini inançları maalesef çoğu sosyal sorunların nedeni olarak gösteriliyor. Dayanışmacı düşünceme inanarak bu sorunlarla savaşıyorum. Çifte vatandaşlık için ve Almanya'da yıllardan beri yaşayan Alman vatandaşı olmayan insanların oy hakkı kazanmaları için de çalışıyorum" dedi. Türkler'in cevabı ise netti: Seçimden sonra da bekleriz.

ANKETLERDE BAŞA BAŞ

Merkel, 3. kez başbakan olmak için yarışacak. Sons anketlere göre Merkel'in partisi ile koalisyonunun oy oranı yüzde 44. Muhalefetteki Sosyal Demokratlar'da da durum aynı. Bu nedenle 2 milyon Türk'ün oyu, çok önemli.

Almanya'da devam eden genel seçimlere ilişkin yapılan anketler, Angela Merkel'in üçüncü kez başbakan olacağını gösteriyor.

Emnid araştırma kurumunun yaptığı son kamuoyu yoklamaları, 18. dönem Federal Meclis'ini (Bundestag) belirlemek için bugün yapılan seçimin, Başbakan Merkel'in görevine devam etmesi, ancak kurulması beklenen koalisyonun hangi partiler tarafından oluşturulacağının belirsizliğini koruduğunu gösterdi.

Anketler, Merkel'in liderliğini yürüttüğü Hristiyan Demokratlar Birliği (CDU) ile iktidardaki diğer parti Hıristiyan Sosyal Birliği (CSU) ortaklığının, oyların yüzde 39'unu, Sosyal Demokrat Parti'nin (SPD) ise yüzde 26'sını alacağını gösteriyor. Merkel'in koalisyon ortağı Hür Demokrat Partisi'nin de (FDP) yüzde 5'lik barajı kılpayı geçerek yüzde 6 oranında oy alacağı tahmin ediliyor.

Yapılan diğer anketler de FDP'nin barajı geçmesi durumunda bile muhafazakar ve liberallerin Bundestag'da sandalye çoğunluğunu elde edemeyeceğini ortaya koydu. FDP'nin barajı geçememesi ya da liberal-muhafazakar ortaklığın mecliste çoğunluğu kazanamaması halinde, Merkel'in muhafazakar ortağı, merkez soldaki SPD ile koalisyon kurmak durumunda kalacak.

Sosyal Demokratlar daha önce koalisyon ortaklarının Yeşiller olmasını tercih edeceklerini açıklamıştı. SPD'nin, CDU ile "Büyük Koalisyon"u kurmak için temel taleplerinde ısrar etmesi bekleniyor.

2005-2009 yılları arasında Hristiyan birlik partileri olarak bilinen CDU/CSU ile SPD'nin kurduğu Büyük Koalisyon hükümeti tarafından yönetilen Almanya'da bu kez SPD, koalisyonu oluşturmak için yapılacak görüşmeler başlamadan önce parti temsilcilerinin onayını alacaklarını duyurdu.

Türkiye'nin Avrupa Birliği (AB) üyelik sürecini destekleyen SPD, Almanya'da yaşayan çok sayıdaki Türk'e çifte vatandaşlık verilmesi için çaba sarf edeceği sözünü vermişti.

Öte yandan, Merkel'in Hristiyan Demokratlar Birliği partisi, Türkiye'nin AB tam üyeliğine ve Almanya'daki Türk göçmenlere çifte vatandaşlık hakkı verilmesine karşı çıkıyor. Ancak daha önceki yıllarda yapılan seçim kampanyalarının aksine bu kez, Türkiye'nin AB süreci, üzerinde en çok tartışılan konular arasında değildi.

- Merkel'i yeni dönemde bekleyen güçlükler

Avro krizi ve sayısı her geçen gün artan AB karşıtı nüfus, Merkel'i yeni döneminde zorlayacak konular olarak görülüyor.

Yedi ay önce kurulan Alternatif Almanya Partisi (AfD), Almanya'nın Avro Bölgesi'nden ayrılarak Alman markının yeniden tedavüle alınmasını talep ediyor.

Anketlerde, AfD'nin yüzde 4 oy alacağı görülürken, partinin internet ve sosyal medyada artan popülaritesi yüzde 5'lik barajı geçebileceğini gösteriyor. Bu da CDU/CSU birlik partileri ve FDP'nin meclisteki çoğunluğu için risk teşkil ediyor.

Avro Bölgesi'nde uzun süredir devam eden borçlanma krizine rağmen son 3 yıldır ekonomisi büyümeye devam eden Almanya'da ağustos ayında yüzde 6,8 civarında olan işsizlik oranı, son 20 yılın en düşük seviyesinde. Ancak yapılan kamuoyu yoklamalarına göre, yüzlerce milyon avro değerindeki Avro Bölgesi kurtarma paketine karşı çıkan Almanlar, ülkedeki yüksek vergilerden de şikayetçi.

- 34 parti, 4451 aday yarışıyor

Genel seçim için oy verme işlemi yerel saatle 08.00'de başladı ve saat 18.00'e kadar sürecek. Seçmenler, sabah erkenden seçim merkezlerine gitmeye başladı.

Seçimlere 34 parti katılıyor, 4451 aday 598 sandalyeli Bundestag'a girmek için yarışıyor.

Almanya'da 16 eyalette 299 seçim bölgesi bulunuyor. 299 milletvekili doğrudan seçilecek, diğer 299'u ise partilerin hazırladığı eyalet listelerinden Bundestag'a girecek.

Ülkede 61,8 milyon kişinin oy kullanma hakkı bulunuyor ve beş seçmenden biri 70 yaşından büyük.

Seçimde yeni nesil Türk asıllı politikacıların katılımıyla Türk göçmenlerin federal parlamentodaki sayısının artması bekleniyor.
 

Güncellenme Tarihi : 19.3.2016 11:50

İLGİLİ HABERLER