Merkez Bankası artık yerli üretim altın satın almıyor

••2 dk okuma
Merkez Bankası artık yerli üretim altın satın almıyor

Hızlı Özet

“Türkiye'nin, altın madeni potansiyeli 6 bin 500 ton dolayında bulunuyor. Bunun yaklaşık bin 500 tonu rezerve dönüştürüldü. Geçen yıl altın üretiminde Cumhuriyet tarihinin rekoru kırıldı. 38 ton üretim yapıldı. Bu yıl 45 ton üretim hedefleniyor. İzleyen 15 yılın sonunda da ithal edilen yıllık 160 ton altının üretilmesi amaçlanıyor.”






Altın sektörü temsilcileri, Merkez Bankası’nın 2017 yılından bu yana Türkiye’de üretilen altının tamamını satın aldığını anımsatarak, “Merkez Bankası, birkaç haftadır alımı durdurdu. İşletmeler, yasa gereği borsaya kote bankalar ya da finansal kuruluşlara satıyor” dedi.



Türkiye'nin, altın madeni potansiyeli 6 bin 500 ton dolayında bulunuyor. Bunun yaklaşık bin 500 tonu rezerve dönüştürüldü. Geçen yıl altın üretiminde Cumhuriyet tarihinin rekoru kırıldı. 38 ton üretim yapıldı. Bu yıl 45 ton üretim hedefleniyor. İzleyen 15 yılın sonunda da ithal edilen yıllık 160 ton altının üretilmesi amaçlanıyor.



Koronavirüs salgını dünya ekonomisine ağır bir darbe vurdu. Küresel ekonomilerde yaşanan güven sorunu ve salgın, altın talebini de üretimini olağanüstü derece artırdı. Bu dönemde Türkiye’nin de altın ithalatı belirgin biçimde arttı. Yılın ilk 10 ayında ithalat tutarı rekor kırdı ve 20.5 milyar dolara yükseldi. Daha önce yıllık en fazla 10 milyar dolar düzeyini görmüştü. Yurt içinde de 18 işletme üretimlerine hız verdi.



Merkez Bankası fren yaptı



Üretilen altının tamamı, 4 rafineride saf hale getiriliyor. MB, 2017 yılından bu yana Türkiye’de üretilen altının tamamını Londra’da geçerli uluslar arası ons fiyatı üzerinden Türk Lirası ödeyerek satın alıyordu. Banka’nın, bu yıl yerli üretim 2.5 milyar dolarlık altın aldığı hesaplanıyor.



Banka, iki hafta önce yerli üretim altın alımını durdurdu. Altın sektörü temsilcileri, “Merkez Bankası, birkaç haftadır altın alımını durdurdu. İşletmeler, yasa gereği borsaya kote bankalar ya da finansal kuruluşlara satış yapıyor” dedi.



Sektör temsilcileri, Merkez Bankası’nın izleyen dönemde yeniden alıma başlayabileceğini söyledi.




Bu haber 791 kez görüntülendi.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

10 bin liraya kiralık ev dönemi! İşte TOKİ'nin İstanbul'daki daireleri
Ekonomi

10 bin liraya kiralık ev dönemi! İşte TOKİ'nin İstanbul'daki daireleri

İstanbul’da dar ve orta gelirli vatandaşların güvenli konutlara erişimini hedefleyen TOKİ, merakla beklenen örnek daireleri Ataşehir’de vitrine çıkardı. Başvuruları dün tamamlanan projede ilk teslimler için geri sayım başladı. 

Habervitrini9736 Görüntüleme
Yurt içi hayvan varlığı artıyor, ithalat ihtiyacı kademeli azalıyor
Ekonomi
#Spor#haber#Kültür Sanat

Yurt içi hayvan varlığı artıyor, ithalat ihtiyacı kademeli azalıyor

Türkiye'nin Hayvancılık Yol Haritası kapsamında yürütülen programla yurt içi hayvan varlığı artırılırken, besilik sığır ithalatı izinleri de kademeli olarak azaltılıyor ve iç piyasa kontrol altına alınıyor. | Anadolu Ajansı

Habervitrini13006 Görüntüleme
Türkiye'nin elektrik kurulu gücünde yenilenebilirin payı artıyor
Ekonomi
#Spor#haber#Kültür Sanat

Türkiye'nin elektrik kurulu gücünde yenilenebilirin payı artıyor

Ağustos sonu itibarıyla güneş enerjisinin kurulu gücü 27 bin 914 megavata yükselirken, toplam kurulu güç içerisindeki payı yüzde 22 oldu. Rüzgar enerjisinde ise kurulu güç 15 bin 434 megavata ulaştı ve toplam kurulu güç içerisindeki payı yüzde 12,2 olarak gerçekleşti.

Habervitrini13139 Görüntüleme
İlk yerli ve milli tarama gemisi suya indi
Ekonomi
#Abdulkadir Uraloğlu#yerli üretim#ulastirma bakanligi

İlk yerli ve milli tarama gemisi suya indi

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, yerli dizaynla Türk tersanelerinde ilk kez inşa edilen emici özellikli tarama gemisi UAB MAVİ VATAN’ın suya indirildiğini bildirdi.

Habervitrini10788 Görüntüleme