Ekonomi
  • 3.12.2021 14:38

Merkez Bankası'nda piyasalara ikinci müdahale

Merkez Bankası'ndan piyasaya bir müdahale daha.

Merkez Bankası tarafından yapılan açıklamada, "Döviz kurlarında görülen sağlıksız fiyat oluşumları nedeniyle piyasaya satım yönünde doğrudan müdahale edilmektedir. Kamuoyunun bilgisine sunulur." ifadelerine yer verildi. Merkez Bankası çarşamba günü de piyasaya müdahale etmişti.

Son günlerde Döviz kurlarında yaşanan oynaklığa Merkez Bankası'ndan bir müdahale daha geldi.

TCMB'den yapılan açıklamada, "Döviz kurlarında görülen sağlıksız fiyat oluşumları nedeniyle piyasaya satım yönünde doğrudan müdahale edilmektedir" denildi.

Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu dün yatırımcılarla bir araya gelmiş ve burada yaptığı açıklamada, "Döviz piyasasında gerçekçi olmayan, sağlıksız fiyat oluşumu var, TCMB yüksek volatiliteye müdahale edebilir." ifadelerini kullanmıştı.

Gün içerisinde en yüksek 13.89 seviyesine kadar yükselen Dolar kuru müdahalenin ardından 13.54 seviyelerine çekildi.

İstanbul Üniversitesi Öğretim Üyesi Sefer Şener konu ile ilgili CNN Türk ekranlarında yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı:

2. defa Merkez Bankası döviz kurlarına müdahale ediyor. 2013'e kadar doğrudan satış şeklinde gerçekleşiyordu. Kurdaki yukarı aşağı harekette sürekli piyasaya müdahale etti. Açıktan döviz satıp müdahale etti.

Merkez Bankası'nın elinde birçok araç var. Piyasaya açıktan döviz satması ya da piyasadan açıktan döviz alması şeklinde gerçekleştiriyor. Kanunun kendisine verdiği yetkiyle piyasaya müdahalede bulunuyor. Diğer açık Piyasa işlemleri var. Son 1 haftalık dönemde Merkez Bankası 2 yolu tercih etti. Birisi bu şekilde piyasaya doğrudan satış.

Geçen günki rakam piyasaya da yansıdı. 1 milyar 13 milyon dolarlık satım gerçekleşti. Bunun 700 milyon dolarlık kısmı doğrudan piyasaya satış şeklinde gerçekleşti. Geri kalanı Borsa'da vadeli yani ileriye yönelik satış yapılmış oldu. O müdahaleden sonra 13.80'den 12.20 seviyesine kadar çekilmişti.

Güncellenme Tarihi : 3.12.2021 14:41

İLGİLİ HABERLER