Gündem
  • 5.10.2005 01:09

MESUT YILMAZ'IN DAVASINA AK PARTİLİ BİR BAKAN ŞAHİT OLARAK ÇAĞRILDI

Türkbank ihalesine fesat karıştırdıkları iddiasıyla eski Başbakan Mesut Yılmaz ve Devlet eski Bakanı Güneş Taner'in Yüce Divan'da yargılanmalarına devam edildi.


Anayasa Mahkemesi'nin Yüce Divan sıfatıyla yaptığı yargılamanın öğleden sonraki bölümünde işadamı Korkmaz Yiğit'in holdinginde görev yapan 2 üst düzey yönetici tanık olarak dinlendi. Tanık olarak dinlenen o dönemde Yiğit'e bağlı Bankekspres Bankası'nın Genel Müdürü Savaş Özden, Türkbank ihalesi öncesi Mesut Yılmaz'ın kardeşi Turgut Yılmaz ile konuştuğunu ve Yiğit ile Mesut Yılmaz arasında bir görüşme ayarlaması için ricada bulunduğu söyledi.

Turgut Yılmaz'ın, "Tamam bakarız" dediğini daha sonrada Yiğit'in kendisine Mesut Yılmaz ile görüşmeye gideceğini, söylediğini anlattı. Duruşmada tanık olarak dinlenen Yiğit'in holdinginde Genel Koordinatör olarak görev yapan Ahmet Karahan, göreve 1998 yılında başladığını ve beş ay çalıştığını söyledi. Holding'te bazı medya alımlarının gündeme geldiğini kaydeden Karahan, doğrudan doğruya işlemlerin içinde olmadığını ancak ihalelerin formalitelerinin yapılmasında bulunduğunu söyledi. Türkbank'ın alınması ile ilgili çalışmaların da yapıldığını anlatan Karahan, "Türkbank ihalesine girildi. İhaleye holdingden katılan 3 kişiden biriydim. Ben bu işin altından kalkamayacağımızı düşünerek bu ihaleye girilmesine karşı çıktım" diye konuştu.
Aradan 8 yıl geçtiği için bazı şeyleri tam olarak hatırlayamadığını belirten Karahan'a Yiğit'in işadamı Mehmet Emin Karamehmet ve o dönemde Yapı ve Kredi Bankası Genel Müdürü olan Osman Berkmen ile görüşme yapıp yapılmadığı soruldu.

Görüşmenin bir tanesinde bulunduğunu söyleyen Karahan, bu görüşmede Yiğit'in Türkbank ihalesi için Karamehmet'ten kredi talebinde bulunduğunu söyledi. Karahan, Yiğit'in Türbank ihalesi ile ilgili yaptığı görüşmelere tanık olup olmadığına ilişkin soruya ise, "Türkbank ihale usulüyle yapıldı. Birebir görüşmelerine tanık olmadım. Yalnız çok yoğun telefon görüşmesi oldu" dedi.


Yiğit'e ihaleye girmemesi konusunda defalarca uyarıda bulunduğunu belirten Karahan, "Ben kendisine bu işin altından kalkamayacağımızı söylüyordum. Kendisi de bana kredi bulacağını ve bu işin altından kalkacağı yönünde bilgiler veriyordu. Bu ihalenin şirketin büyümesi açısından gerekli olduğunu söylüyordu" diye konuştu. Karahan, Yiğit'in ihtiyacı olan krediyi nasıl bulduğu yönündeki soruya ise şu cevabı verdi:


"Kendisi bana bu konuda görüşmeler yaptığını ve görüşmelerin gizli olduğunu söylüyordu."
Karahan, Yiğit'in sanıklar Yılmaz ve Taner ile görüşüp görüşmediğini sorusuna ise, Yiğit'in kendi söylemleri dışında bir bilgisinin olmadığını belirtti. Karahan, "Kendisi bana ihaleden bir gün önce Yılmaz ile görüştüğünü söylemişti. Uçakta dönerken ise Taner ile karşılaşıp görüştüğünü söylemişti. Kendisine finans durumunu ile ilgili sorunu anlattığımda, 'Şimdi Güneş Bey'i arayacağım' demişti. Geç olduğu için bu konuda görüşüp görüşmediğini bilmiyorum" cevabını verdi. Karahan, Yiğit'e ihalede 425 milyon doları aşmaması uyarısında bulunduğunu, ancak Yiğit'in kendisini dinlemediğini söyledi.


Duruşmada söz alan Yargıtay Cumhuriyet Başsavcı Vekili Abdurrahman Yalçınkaya, tanık olarak çağrılan, ancak bankanın içini boşaltmaktan aldığı ceza sonrası ortadan kaybolan işadamı Hayyam Gariboğlu'nun tanık olarak dinlenilmesini istedi. Yalçınkaya, Çakıcı-Yiğit arasındaki ilişkiyi içeren bilgi notu için daha önce tanıklık yapan MİT eski Müsteşarı Şenkal Atasagun'un tekrar tanık olarak dinlenilmesini talep etti. Duruşmada söz alan Yılmaz'ın avukatı Aydın Metin ise, o dönemde İçişleri Bakanı olan bugünkü hükümette Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Murat Başesgioğlu'nun Yİğit-Çakıcı arasındaki ilişkiyi içeren bilgi notu konusunda tanık olarak çağrılmasını talep etti. Duruşmaya 10 dakika ara verildi.


Aranın ardından Yüce Divan Başkanı Tülay Tuğcu, daha önce Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı'na sorulan Yiğit tarafından Turgut Yılmaz'ın hesabına Dubai'de bir bankaya yatırıldığı iddia edilen 14 milyon doların tespiti ve ihbarı yapan Victor Karahanlı'nın kimliğinin araştırılmasının tekrar sorulmasına karar verildiğini belirtti.

 Tuğcu, bir dahaki duruşmada Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Murat Başesgioğlu ve aldığı ceza nedeniyle ortadan kaybolan işadamı Hayyam Gariboğlu'nun, zorla getirilerek tanık olarak dinlenilmesine karar verildiğini, duruşmanın 9 Kasım 2005 tarihine ertelendiğini bildirdi.

Güncellenme Tarihi : 25.3.2016 10:58

İLGİLİ HABERLER