Beslenme ve diyet uzmanı Dr. Yasemin Bradley'in, önümüzdeki hafta piyasaya çıkacak ikinci kitabı ''Bradley Mutfağı'' ndan seçtiğimiz tarifler ve uzman tavsiyelerine devam ediyoruz. İşte Bradley'in ağzından sağlıklı beslenme sırları:
* Bu kitapta 113 Bradley tarifi var. Eşim de ben de gezmeyi çok sevdiğimiz için dünyanın dört bir tarafından yemek tarifleri topladık. Tariflerin çoğu tıpkı evliliğimiz gibi Doğu ve Batı tatlarının bir bileşimi. Ancak bu tarifleri daha sağlıkla hale getirdik. Kolay bulamayacağımız kimi malzemeleri Türkiye'deki malzemelerle değiştirdik. Deneme-yanılma yollarıyla tarifleri oturttuk.
Keşke kayısılar eskisi gibi kurtlu olsa!
* Dünkü bölümde ORAC değerini (serbest radikalleri emme yeteneği) verdiğimiz meyve ve sebzeler tabii doğal olanlarının değerleri. Günümüzde meyve ve sebzelere öyle yoğun ilaç kullanılıyor ki. Çoğu doğal değil. Çileklere bakıyorsunuz, kocaman. Keşke kayısılar çocukluğumuzda olduğu gibi kurtlu çıksa. Bu onun doğal olduğunu gösteriyor. Bir tavsiye vermek gerekirse... Marketlerden pazarlardan alışveriş yaparken elma alacaksınız küçüğünü tercih edin. Öyle çok parlak, al benisi fazla olan sebzelerden meyvelerden uzak durun. Al benisi ne kadar azsa bilin ki o yiyecek doğaldır. Şile'ye, Yalova'ya gittiğimde köy pazarlarından alışveriş yaparım.
Küçük balık yiyen lüfer yerine levreği seçin
* Bizim eve kırmızı et ve tavuk eti girmez. Onun yerine haftada üç gün balık yeriz. Ancak İskoç ve Norveç somonlarında yüksek düzeyde kimyasal madde çıktı. Bunların nedeni deniz kirliliği. Ülkemizde çıkan balıklarla ilgili bir araştırma yapılıyor mu? Denizlerden ve çiftliklerde üretilen balıklar ne kadar sağlıklı? Kutu içinde satılan balıklar yeterince denetleniyor mu? Bu balıklar ne kadar civa ne kadar ağır metal içeriyor? Bilmiyoruz. Şunu söyleyebilirim. Somonla, küçük balıklarla beslenen lüfer, kılıç gibi balıklara mutfağımızda yer yok. Özellikle Ege ve Çanakkale'den çıkan levrek, çupra, palamut bizim tercihimiz.
Zayıflama ilaçları kanser kalkanını yok ediyor
Kadınların günlük alması gereken kalori 1800, erkeklerin 2000-2200. Spor yapmayana bu kalori bile fazla. Spor çok önemli. Egzersiz metabolizmayı hızlandırıyor. Yaş ilerledikçe vücut kas kaybetmeye, yağ oranını ise artırmaya başlıyor. Doğru beslenmenin yanıda egzersiz yaptığınızda kanserle de mücadele ediyorsunuz demektir. Kansere yakalanmanın en büyük nedenlerinden biri de sağlıksız beslenme. Bana en çok sorulan sorulardan biri de zayıflama ilaçları.
Asla itibar etmeyin! Kendim kullanmayacağım hiçbir ilacı hastalarıma önermiyorum. Spor yapabilecek, sağlığını tehdit edecek bir hastalığı olmayanlar bu haplara sığınıyor. Ancak bu ilaçlar yağ emilimini azaltıyor. Yani vücuttaki A ve E vitaminleri kansere karşı çok güçlü karşı koyan koruyucu maddelerdir. Siz zayıflama ilacı aldığınızda bu vitaminleri yok ediyorsunuz.
Hamsili patlıcan (4 kişilik)
Malzemeler:
* 2 iri patlıcan
* 12 adet hamsi
* 2 domates
* 1 avuç siyah zeytin (çekirdekleri çıkarılmış)
* 1 tutam maydanoz (ince kıyılmış)
* Parmesan peyniri
* 2 yemek kaşığı zeytinyağı
Yapılışı: Patlıcanları uzunlamasına ikiye bölün. Etli kısımlarına bıçakla kesik atın. 1 çay kaşığı zeytinyağı gezdirin. Ayıklanmış hamsileri patlıcanların üzerine pay edin. Isıya dayanaklı bir kaba 1-1,5 yemek kaşığı zeytinyağı koyup patlıcanları içine yerleştirin. Domatesleri küp küp doğrayıp zeytinler ve maydanozla karıştırın. Bu karışımı patlıcanların üzerine dökün. Kabın üstünü alüminyum folyoyla kapatın ve 190 derecelik fırında 1,5 saat pişirin. Fırından çıkarttıktan sonra üzerine parmesan peyniri serpin.
Gazpacho (4 kişilik)
Malzemeler:
* 2 dilim kepekli ekmek
* 2 su bardağı maden suyu
* 1 tatlı kaşığı zeytinyağı
* 1 kg. olgun domates
* 1 küçük soğan
* Yarım diş sarmısak
* 1 adet kırmızı biber
* 1 adet yeşil biber
* 1 yemek kaşığı şarap veya balsamik sirke
Yapılışı: Derin bir kaba maden suyu ve zeytinyağını koyun, ekmek dilimlerini içine bastırın. Geride kalan tüm malzemeyi küçük küçük doğrayın. Ekmeklerle dolu kabınızın içine boşaltın. Bu karışımın içine şarap veya balsamik sirkeyi de ekleyin. Tüm malzemeyi robottan geçirin. Sonra bu karışımı ince telli bir süzgeçten geçirin.
Buzdolabında dinlendirdikten sonra üzerine karabiber, taze maydanoz veya nane yaprakları, küçük küçük kıyılmış salatalık parçaları serperek soğuk servis yapın.
Waldorf salatası (4 kişilik)
* 2 sert elma
* 5 adet kereviz sapı
* 4-5 yemek kaşığı yağsız yoğurt
* 1 avuç suda bekletilmiş siyah çekirdekli kuru üzüm * 1 avuç ufalanmış ceviz
Yapılışı: Elma ve kereviz saplarını küçük küçük doğrayın. Ceviz, kuru üzüm ve yoğurtla karıştırın.
VATAN
Güncellenme Tarihi : 16.3.2016 22:13