Gündem
  • 23.1.2015 15:59

Mezarlıkta az yere çok kişi gömülüyor

Satmış, mezarlıklar arasında dinen ve hukuken bir mesafe olması gerektiğini iddia ederek, "İzmir Büyükşehir Belediyesi yetkilileri birbirlerinin üzerine atarak beni futbol topu gibi bir oraya bir buraya yönlendiriyor. Az yere çok kişi gömmeye çalışıyorlar" dedi. Konu yargıya taşınınca mezar satışları durdurulurken yeni proje ile eksikliklerin giderileceği öğrenildi. İzmir'de yaşayan 65 yaşındaki Hatice Satmış, geçen yıl oğlu Gürkan Ali Satmış (44) trafik kazasında hayatını kaybedince, İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin Bayraklı ilçesindeki Doğançay mezarlığından oğulları ile birlikte üç parça halinde aynı yerden 45 bin liraya 12 kişilik aile mezarlığı aldı. Satmış ailesi Gürkan Ali Satmış'ı defnetmeye mezarlığa gidince, aldıkları mezarlık alanlarının çok küçük olduğunu gördü. Aile cenazesini defnederken, etraftaki mezarlıkların aralarındaki mesafenin yok derecede olduğunu gördü. Hatice Satmış, aldıkları yerlerin küçük olduğunu iddia edip, İzmir Büyükşehir Belediyesi Mezarlıklar Müdürlüğü'ne başvurdu.

"BENİMLE FUTBOL TOPU GİBİ OYNUYORLAR"
Acılı anne Hatice Satmış, İzmir Büyükşehir Belediyesi'ne tepki gösterdi. Mezarlara mermerlerin yapılmasıyla alanın iyice daraldığını anlatan Satmış, "Biz 12 kişilik aile mezarlığı aldık. Ancak, geldiğimizde gördük ki mezarlar çok dip dibe. Aralarından bir ayakla basılıp geçip de Fatiha okuyacak mesafe yok. Mermerlerde yapılmaya başlanınca mesafe iyice daralıyor mezarlar üst üste geliyor neredeyse. Bize verdikleri 3 tapu, 4’er kişilikten 12 kişilik mezar. Burada yeni yapılan mezarlar bu rezalet durumda, ama aynı mezarlığın içindeki diğer mezarlıkların arası olması gereken mesafeler var. Biz normal mesafeden vazgeçtik, bir ayak basacak mesafe olsun yeter. İki mezar arası mesafe dini açıdan ve hukuki açıdan 50 santim olması gerekiyormuş. Mezarlıklar müdürlüğüne başvuruyorum, İzmir Büyükşehir Belediyesi'ne yönlendiriyorlar. Büyükşehir Belediyesi beni tekrar Mezarlıklar Müdürlüğü'ne yönlendiriyor. Bu yaşta kadınım, benimle futbol topu gibi oynuyorlar birbirlerine yönlendirerek. Her iki tarafta bakacağız toplantı yapıyoruz derken dört ay oldu. En son Büyükşehir Belediyesi'ne dilekçe verdim"

"ALDIĞIMIZ YERİ YEŞİL ALAN YAPACAĞIZ DİYE ALDILAR BAŞKA BİR ŞEY ÇIKTI"
Mezarları parayla satın aldıklarını dile getiren Hatice Satmış, "Bu mezarların arasında hiçbir mesafe olmadan Ahmet, Mehmet mezarları yan yana yana 10 santimlik bir çürük briketin arasına gömüyorlar. Bu mezarlar paralı mezar. Aile kabri. İnsanların geçip de bir Fatiha okuyacak arada mesafe yok. Aile bir arada olsun diye üç parça halinde 12 kişilik yer aldık. Oğlumun aldığı dört kişilik yeri 20 gün sonra bizi çağırdılar,elimizden bu yeri aldılar. Dediler ki 'Sizin elinizden bu yeri alıyoruz.' Niye alıyorsunuz diye sorduğumuz da 'Burayı yeşil alan yapacağız. Burası park haline gelecek. Size başka bir yer vereceğiz' dediler. Halbuki öyle değil. Hemen yanı başlarındaki mezarın sahibi mahkemeye vermiş. O yüzden bizim aldığımız yeri elimizden aldılar"

AYNI MEZARLIK İÇERİSİNDE DİĞER MEZARLARIN ARASI 50 SANTİM
İşin peşini bırakmayacağını belirten Hatice Satmış, sözlerini şöyle sürdürdü: "Burası aynı mezarlık içi. Bunların arasındaki mesafe 50 santim hatta daha geniş. Olması gerek mesafede. İnsanlar burada yakınlarının mezarlarını rahatça ziyaret edebiliyor. Biz bu mesafeden de vazgeçtik hiç olmazsa mezarlarımız arası ayak basacak yer olsa yeter. Bir erkek mezarı yanına kadın mezarı gömülse ufacık bir sarsıntıda birbirlerinin üstüne devrilir mesafe az olunca. Az yere daha çok insana satarak fazla para alıyorlar. Mezarların arasındaki mesafe çok dar olduğu için bir cenazeyi defnederken başka bir mezarın üzerine basıyorlar, bu olacak iş değil."
İzmir Müftülüğü yetkilileri ise herhangi bir mesafe vermeden, cenazelerin birbirlerine karışmayacak şekilde aralarında mesafe bırakılarak gömülebileceğini bildirdi.

KONU YARGIYA TAŞINDI SATIŞLAR DURDURULDU
İzmir Büyükşehir Belediyesi Mezarlıklar Müdürlüğü yetkilileri, Hatice Satmış'ın verdiği dilekçe ve benzer şikayetten bir vatandaşın konuyu yargıya taşımasından dolayı Doğançay mezarlığındaki aile kabristanlığı satışlarının durdurulduğunu belirterek "İlk yapılan proje iptal edildi. Yeni proje geliştirerek mezarlıklar arasında geçiş yolları yapılacak. Sorunları gidereceğiz'' dedi.  

ATAKAN ŞEN-SİNAN YENİÇERİ

 

Güncellenme Tarihi : 18.3.2016 22:41

İLGİLİ HABERLER