Yaşam
  • 29.4.2006 13:51

MEZRADAN ŞEHRE ULAŞMAK İÇİN TELEFERİK TEK SEÇİM

FEYZULLAH TAŞ
HAKKARİ (İHA) - Birçok kişi bu dereye düşerek öldüğü için dereyi 'Katil Deresi' ismiyle anan köylüler, su seviyesinin arttığı dönemlerde özellikle çocukların teleferikle karşıya geçmekten korktuklarını söyledi.
Hakkari merkezden 40 kilometre uzaklıktaki elektrik, yol ve köprüden mahrum 15 haneli, 125 nüfuslu Çeltik Mezrası sakinleri, zor şartlar altında yaşam mücadelesi veriyor. Vatandaşlar, mezrada köprü olmadığı için demir çubukları ve ipleri bağlayarak yaptıkları teleferikle karşıdan karşıya geçiyor. Mezra sakinleri, yağışlarla su seviyesinin yükselmesi üzerine yaklaşık bir haftadır evlerine ulaşmakta güçlük çekiyor.
Derenin her iki yakasında bulunan kişilerin iplerle çektiği teleferiğin azgın dere suyunun üzerinden gelip geçmesi görenleri hayrete düşürüyor. Teleferiğe alışkın olan bazı mezra sakinleri bile karşıdan karşıya geçmekten çekiniyor. Sadece bir kişiyi taşıyabilen teleferiğin her gün onlarca kişiyi taşıması ve yıpranmış haliyse dikkatlerden kaçmıyor. Dereyi geçmeye korkan gazetecilere mezra sakinleri çayı teleferikle yolun karşı tarafına geçerek ikram etti.
Şehirdeki akrabalarının yanına gelmek isteyen ancak teleferiğe binmekten korktuğu için dereyi geçemeyen 18 yaşındaki Naime Kanat isimli kız ise babasının yardımıyla suyun karşı tarafına geçirildi. Naime Kanat, dereyi geçerken çok korktuklarını söyleyerek, derenin teleferiği sağa sola savurması yüzünden aylardır şehre gidemediğini anlattı.
Çeltik Mezrası sakinlerinden Esat Kanat, yaşam mücadelesi verdiklerini bildirerek, yıllar önce çok kişinin canını aldığı için dereyi Katil Deresi ismiyle andıklarını ifade etti. Mezradan yaya olarak bir süre yürüdükten sonra teleferiği aşarak şehre ulaştıklarını söyleyen Kanat, "Mezrada bulunan herkes bu dereyi aşarken ölümle burun buruna geliyor. Teleferik en çok çocukları etkiliyor. Mezra 26 hane ancak köprü olmadığı için insanların bir kısmı gelmiyor. Birçok sorunumuz var ancak yetkililerden acilen buraya bir asma köprü yapmalarını istiyoruz" şeklinde konuştu.
Güncellenme Tarihi : 25.3.2016 06:33

İLGİLİ HABERLER